گل ساق عروس با نام گل آشوریا نیز شناخته میشود و در تمامی نقاط دنیا پرورش داده میشود.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، به طور کلی یکی از گیاهان محبوب انواع ساکولنتها گیاه ساق عروس است که اغلب در باغهایی که دارای گونههای مختلفی از ساکولنتها هستند در زمینه چیدمان و تزئینات گلکاری، آثار هنری و یا حتی کیکهای عروسی از آن زیبا استفاده میشود، زیرا میتواند جذابیت زیادی به فضا ببخشد. از این رو پرورش گل ساق عروس برای علاقهمندان با گیاهان تزئینی جذاب است.
پرورش گل ساق عروس
بهتر است بدانید که گل ساق عروس با نام گل آشوریا نیز شناخته میشود و از دسته خانواده گیاهان ساکولنتها محسوب میشود که در تمامی نقاط مختلف دنیا مورد پرورش قرار میگیرد. این جنس از گیاه دارای حدود ۱۵۰ گونه مختلف از گیاهان گلخانهای چند ساله است که همگی بومی آمریکای لاتین میباشند.
این گیاه اغلب به دلیل برگهای زیبا و گوشتی اش پرورش داده میشود. گل ساق عروس دارای برگهایی کشیده تا استوانه ای، قاشقی یا مثلثی پهن است که اغلب به صورت طوقهای قرار میگیرند. گلهای آن نیز خوشهای و بسیار کم پشت میباشند و در برخی از گونههای دیگر دارای ساقه گل دهنده بسیار بلند هستند و معمولا به صورت کوتاه و بلند به چشم میخورند.
توجه داشته باشید که زمان گلدهی ساق عروس بسته به گونه مختلف آن است و اگرچه اغلب آنها دارای ۵ الی ۱۰ سانتی متر طول میباشند، اما به تدریج و با رشد پاجوشها از کنار گیاهان مادری بر روی سطح زمین گسترده میشوند و حداقل ۱۰ سانتی متر و حداکثر ۵۰ سانتی متر بر روی زمین فضا اشغال میکنند.
روشهای پرورش و تکثیر گل ساق عروس:
جالب است بدانید که پرورش گل ساق عروس یا همان تکثیر گل آشوریا در واقع از طریق روشهای مختلفی از جمله تکثیر از طریق برگ، کاشت بذر، تنه جوش و قلمه زنی انحام میشود که در ادامه سعی داریم به هر کدام به صورت مجزا بپردازیم:
دستورالعمل کاشت برگ:
به طور کلی تکثیر از طریق برگ این گونه است که هر یک از برگها را کنده و در یک خاک گیاه کاکتوس مرطوب همراه با ماسه قرار میدهید و کمی بستر را فشار دهید تا پایینتر برود و سپس برگ را به صورت اریب قرار دهید. حال بایستی یک مشما بر روی گلدان آن بکشید و به این نکته دقت داشته باشید که هنگام تکثیر یا باید فضای گلخانه مرطوب باشد و یا یک سایه بان همراه با پلاستیک رویش برای بستر گیاهتان درست کنید. پس از گذشت مدتی متوجه خواهید شد که گیاه در حال جوانه زنی است که در این هنگام باید گیاهتان را به هوایی گرم و مرطوب منتقل کنید تا گیاه بتواند رشد خوبی را در پیش بگیرد.
دستورالعمل کاشت بذر:
توجه داشته باشید که برای کاشت بذور ساق عروس باید پس از رسیدن و خشک شدن گل، یکی از گلها را از گیاه مادری جدا کنید و با دست فشار دهید تا بذرهای آن بر روی دستتان بریزد و سپس آنها را داخل بستر حاوی خاک ماسهای مرطوب بکارید. توصیه میشود که روی بستر را با پلاستیک شفاف بپوشانید تا رطوبت فضای کشت تامین شود و هر زمانی که بستر کاملا خشک شد با آبپاش اقدام به آبیاری نمایید و صبر کنید تا بذرها جوانه بزنند.
دستورالعمل کاشت تنه جوش:
توچه داشته باشید که برای انجام این روش باید در مواقعی از سال مانند فصل تابستان که هوا بسیار گرم است و گیاه هیچ رشدی ندارد و به تولید تنه جوش میپردازد اقدام کنيد. بهتر است بدانید که رشد این تنه جوشها بعدها مانع رشد گیاه اصلی خواهد شد و به همین خاطر شما باید وارد عمل شوید و تمامی تنه جوشها را با استفاده از کاتر تیز یا قیچی باغبانی جدا کنید و سپس درون بستری حاوی ماسه بکارید و سپس آن را در فضای گرم و مرطوبی قرار دهید. بهتر است بدانید که قلمهها حدود ۲ هفته زمان میبرند تا ریشه بدهند و لازم است در طول این مدت مراقب دمای محیط کشت و همچنین آبیاری منطم باشید.
دستورالعمل قلمه زنی:
به طور کلی برای انجام این روش شما میتوانید خود گیاه اصلی را ببريد بعد برگهای پایینی را جدا کرده و سپس درون ماسه و خاکی مرطوب قرار دهید. توجه داشته باشید که قلمهها برای ریشه زایی باید در شرایطی ایده آل قرار بگیرند و آبیاری منطمی داشته باشند.
شرایط مورد نیاز برای پرورش گیاه ساق عروس:
توجه داشته باشید که تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی دارند که شما باید آن را فراهم کنيد و به همین منظور در ادامه سعی داریم به بیان اصول و شرایط لازم برای پرورش گل ساق عروس بپردازیم که میتوانید در این روند از آنها استفاده نمایید:
آبیاری:
بهتر است بدانید که پرورش گل ساق عروس نیز مانند پرورش و نگهداری کاکتوسها نیاز به آبیاری منظم دارد و برای آبیاری آن باید اجازه دهید سطوح بستر تا عمق ۲ الی ۳ سانتی متری کامل خشک شوند و سپس به آبیاری بپردازید.
توجه داشته باشید که آبیاری بیش از حد و خیس ماندن بستر خاک از دلایل اصلی پوسیدگی ریشه و ریزش برگهای گیاه است که به خصوص ابتدای برگهای پایینی ساقه گیاه شروع به ریختن خواهند کرد.
دما:
به طور کلی گیاه ساق عروس حداقل دمای تا ۷ درجه سانتی گراد را تحمل خواهد کرد، اما بهتر است که دمای محیط به ویژه در طی شب به پایینتر از ۱۳ درجه سانتی گراد نرسد. همچنین حداکثر میزان دما تا ۲۵ درجه سانتی گراد نیز قابل قبول خواهد بود. توجه داشته باشید که در صورت افزایش دما و گرم شدن محیط کشت و در مقابل افزایش نيافتن آبیاری، به تدریج از گوشتی بودن برگها کاسته خواهد شد و با ادامه این وضعیت برگها به تدریج چروکیده خواهند شد و در نهایت دچار ریزش میشوند.
نور:
بهتر است بدانید که گل ساق عروس برای رشد معمولا محیطی سرشار از نور و اشعههای مستقیم آفتاب را میپسندد و در چنین شرایطی بهترین رشد خود را در پیش خواهد گرفت البته که لازم است آن را از نور مستقیم خورشید به ویژه در طول روزهای گرم تابستان محافظت کرد. همچنین که آفتاب شدید در بعد از ظهر نیز میتواند به برگ های گیاهتان آسیب بزند.
خاک:
گل ساق عروس برای رشد نیاز به خاکی سبک همراه با زهکشی ایده آل دارد.
بسیاری از پرورش دهندگان مخلوطهای خاک کاکتوس را نیز برای این گیاه استفاده میکنند، اما از آنجایی که این گیاه دارای سیستم ریشهای کم عمقی میباشد بهتر است از مواد ارگانیک از جمله خاک برگ نیز در مخلوط خاکی آن استفاده شود.
کوددهی:
به طور کلی توصیه میشود در دادن مواد شیمیایی به گیاه خود دقت کنید و به هیچ وجه در این روند زیاده روی نکنید، زیرا باعث از بین رفتن شادابی گیاهتان خواهد شد و همچنین میتواند آن را دچار مسمومیت کند. در واقع مقدار صحیح کود برای تغذیه گیاه ساق عروس یک قاشق چای خوری است که باید در یک لیتر آب حل شود و به صورت آبیاری هر دو هفته یک مرتبه به گیاه بدهید.