یادداشت روز:
شغل شما چیست؟ زن خانه دار
معلمی، پرستاری، مهندسی، کارگری، سرآشپزی، کارمندی وهزاران شغل دیگر ... و روزی هم به نام خانه دار است .
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان ؛ هر نقشی یک تصوری را درذهن ما ایجاد میکند وقتی میگوییم من زن خانه دارهستم نقشها پر رنگ ترمی شود.
خانمی که از صبح علی الطلوع بیدار میشود صبحانه آماده میکند همه اعضای خانواده را راهی کار ودرس میکند و خود را دوباره به شستن وپخت وپز وعده نهار مهیا میکند.
اما آیا زن خانه دار را شبانه روز باید درحالت آشپز، اتوکش، تمیزکننده، تربیت کننده، هشدار دهنده، توصیه کننده، هماهنگ کننده شناخت؟
نرگس ۴۵ ساله از همان زنان خانه داری است که میگوید: از سن کم که ازدواج کرده هرروز به همین تعریفها، کارها انجام داده و راضی است.
اوالبته این روزها فعالیتش را گسترش داده وبه قول خودش بروزتر شده است.
نرگس را میتوان با پیج آشپزیش درفضای مجازی شناخت.
این روزها نرگسهای زیادی درجامعه ما مشغول کارند وعشق به زندگی را علی رغم همه سختیها وتکرارها باجان ودل قبول کرده اند.
اما سوال اینجاست اگر کارمندی ۸ ساعت کار میکند و اگر کارگری ۱۰ ساعت یا ۱۲ ساعت، زن خانه دار ۲۴ ساعته همچنان مشغله دارد واین یعنی زنان خانه دار مهمترین مسئولیت جامعه را بدوش میکشند.
زنانی که عطر چای خوش دمشان و طعم غذای خانگیشان اگر نباشد خیلیها اعصاب راحتی برای ادامه کار وموفقیت نخواهند داشت.
قدردانی از زنان خانه دار با روزی درتقویم
از همین رو ۳ نوامبر برابر با ۱۳ آبان ماه روز زنان خانه دار نام گذاری شده است.
روزی برای تقدیر از آنها، زنان خانه دار در این روز از نیازهای عاطفی، اجتماعی، آرزوها و خواستههای خودبگویند.
برای بهتر شدن حال این قشر زحمت کش کارهایی فراوانی شده است ازجمله اینکه پارکهای بانوان راه اندازی شدند، کتابخانههایی ویژه برایشان ساخته شد ... حتی قرار شد نظیر همه شغلهای دنیا روزی هم حق بازنشستگی بگیرند.
بیمه زنان خانه دار در آذرماه سال ۱۳۸۷ مصوبهای از سوی هیاتمدیره سازمان تامیناجتماعی صادر و مقرر شد خانهداری مشمول مقررات بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد قرار گیرد و به این ترتیب بیمه تامیناجتماعی زنان خانهدار بر اساس ضوابط بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد تعیین و به مرحله اجرا درآمد.
حال آخرین امارهای رسمی کشور میگوید: ن
یمی از جمعیت کشور را زنان تشکیل میدهند و از این جمعیت ۶۲ درصد زنان خانه دار هستند چیزی حدود ۲۰ میلیون نفر درکشور خانه داری میکنند.اگرچه این طرح درسالهای مختلف به طور کامل اجرایی نشد، اما در ۲ سال اخیر حمایتهای خوبی انجام شده است.
در استان زنجان هم کارهای خوبی انجام شده است، اما اطلاع رسانی از بیمه زنان خانه دار باید افزایش یابد .
مدیر کل تامین اجتماعی استان زنجان گفت: تاکنون ۶ هزار و ۵۰۰ نفر از زنان خانه دار تحت پوشش بیمه هستند.
علیاری افزود: زنان خانه دار و حتی خانمهای مجرد میتوانند برای استفاده از خدمات بیمه تامین اجتماعی با مراجعه به شعب وکارگزاریهای این سازمان به صورت خود اظهاری با عنوان خانه دار و انعقاد قرارداد و پرداخت حق بیمه مقرر از تعهدات قانونی سازمان تامین اجتماعی در زمینههای درمان از کارافتادگی و بازنشستگی بهرهمند شوند..
وی گفت: هدف ازاجرای این طرح زیر پوشش قراردادن زنان خانه دار زیر چتر سازمان تامین اجتماعی است تا این قشر بتوانند با پرداخت حق بیمه بعد از گذشت مدتی معین از این پشتوانه استفاده کنند.
نرخ حق بیمه برای این قشر به انتخاب خود بیمه شده از ۱۲، ۱۴ و ۱۸ درصد است که بسته به نوع خدمات میتوانند یکی از آنها را انتخاب کنند.
علیاری گفت: درتلاش هستیم تعداد زنان خانه دار بیمه استان به ۱۰۰ هزار نفر برسد.
بیمه زنان خانهدار فرصتی است برای آن دسته از زنان خانهداری که در جایی مشغول به کار نیستند، اما با پرداخت حق بیمه میتوانند در دوران میانسالی و کهنسالی از مزایای بازنشستگی و دریافت مستمری برخوردار شوند.
مزایای بازنشستگی، ازکارافتادگی، بازماندگی، تعهدات بلند و کوتاهمدت بیمهای از مزایای بیمه تأمین اجتماعی زنان خانهدار است..
خانهدار کیست؟زنان خانهدار شامل افرادی است که رتق و فتق امور خانه را عهدهدار بوده و به امور خانهداری مشغول باشند.
این افراد میتوانند تحت تکفل پدر یا همسر باشند.
به این معنا که هم میتوانند مجرد یا متاهل باشند از اینرو در یک خانواده هم مادر و نیز دختر خانواده میتوانند به طور جداگانه زیرپوشش بیمه زنان خانهدار قرار گیرند. برای قرار گرفتن زیر پوشش این بیمه، افراد نباید مشمول نظام بیمه دیگری باشند.
شرط سنی بیمه زنان خانهدار
زنان خانه دار ۱۸ تا ۵۰ سال میتوانند متقاضی بهره مندی از بیمه تامین اجتماعی شوند
چنانچه شخصی در تاریخ ارائه درخواست بیش از ۵۰ سال سن داشته باشد، لازم است معادل مازاد سنی خود سابقه پرداخت حق بیمه در سازمان تامیناجتماعی داشته باشد.
اطلاعات دیگر از بیمه زنان خانه دار یکی از مزایای مهم بیمه زنان خانهدار مربوط به داشتن حق انتخاب بیمه درمان است. در سایر بیمهها هنگامی که شخص نرخ ۲۷ درصد را انتخاب میکند، درمان را نیز شامل میشود؛ اما در بیمه زنان خانهدار شخص میتواند بیمه درمان را انتخاب نکند و تنها تحت پوشش تعهدات قانونی مربوطه شامل بازنشستگی، فوت و ازکارافتادگی قرار گیرد.
از شرایط مناسب بیمه زنان خانهدار، برخورداری فرزندان از مستمری بیمهشده زنان خانهدار است. بر این اساس اگر خانم خانهداری که زیر پوشش این نوع بیمه قرار دارد فوت کند، چنانچه شرط قانونی لازم را دارا باشد و قرارداد وی تعهد بیمه بازنشستگی و فوت را شامل شود، فرزندان او میتوانند از مستمری مادر خود بهرهمند شوند.
نکته مهم این است که اگر فرزندان، پدر خود را نیز از دست بدهند، در صورت احراز شرایط مقرر میتوانند از دو مستمری برخوردار شوند
ازنظر قانونشرط قانونی پرداخت مستمری به بازماندگان مبتنی بر ماده (۸۰) قانون تامیناجتماعی است. در این قانون پیشبینی شده است که اگر بیمهشده در ۱۰ سال قبل از تاریخ فوت، یک سال سابقه بیمهپردازی داشته و در یک سال آخر به مدت ۹۰ روز سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد، از نظر قانونی بازماندگان این شخص شرایط دریافت مستمری را دارا میشوند..
یقین که خانهها امن وآرام خواهند بود وقتی زنی باعشق، حمایت و امید زندگی را هدایت کند.
روزی به نام خانه دار * معصومه امینی