در سایه شوم کرونا
بزرگداشت آیینکهن تیرماه سیزهشو مازندرانی
جشن آیینی و کهن تیرماه سیزه شو طبری مازندرانیها امسال با رعایت شیوه نامههای بهداشتی در آمل برگزار شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز مازندران؛آیین کهن تیرماه سیزده شو مازندرانی که به استنادهای تاریخی، مردم این استان به برکت گردآوری محصول، روز پیروزی کاوه بر ضحاک و روز پرتاب تیر توسط آرش از دماوند کوه برای تععین مرز ایران و توران جشن میگیرند.
محاسبه فصل ها، فعالیتهای کشاورزی و جشنهای کهن بر پایه تقویم محلی مازندرانی تا یک نسل پیش رایج بود و هنوز هم در بعضی از روستاهای مازندران بر مبنای تقویم مازندرانی محاسبات انجام میشود.
خاچی تحفه سیزده شیو به میهمانان
مهمترین بخش جشن تیر ماه سیزده شو در مازندران آماده کردن ۱۳ نوع خوراکی و خوردن آن در طول شب به همراه جشن و پایکوبی است.
تیرماه در تقویم مازندرانی (مانند تقویم فرس قدیم) مصادف با آبان ماه در تقویم جلالی (تقویم امروز ایران) است.
این آیین دیشب به همت سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری آمل و همکاری اداره فرهنگ وارشاد اسلامی و اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری آمل با رعایت کامل شیوه نامههای بهداشتی و دعوت محدود درسالن همایشهای مجتمع فرهنگی وهنری، ولی عصر عج برگزار شد.
تلاش برای احیای سنتهای فراموش شده
رییس فرهنگ وارشاد اسلامی آمل در این مراسم گفت: داشتن نگاه ارزشی به آیینهای سنتی و محلی باعث ماندگاری فرهنگ بومی در شهرستان آمل و مازندران میشود.
امیرامیرنیا افزود: سنتهای محلی و ملی در راستای تقویت فرهنگ بومی ارزشمند است و باید همه مسئولان با نیت دلسوزانه در کنار دستگاههای متولی فرهنگی برای احیای سنتها وآیینهای فراموش شده شهرستان و مازندران تلاش کنند.
او گفت: ایجاد هماهنگی با تعامل و انسجام در عملی کردن برنامه و به دور از شعارزدگی میتواند به تحقق این اهداف کمک کند.
رییس اداره فرهنگ وارشاد اسلامی آمل افزود: در ایران اسلامی وقتی از تاریخ صحبتی به میان میآید، همگان از شیراز و اصفهان نام میبرند، اما غافل از اینکه بعضی از شهرهای مازندران با قدمت چندین هزار ساله ناشناخته هستند که تاریخ آنان نیز بسیار ارزشمند است.
در پایان آیین جشن تیرماه سیزده درآمل با بستههای ویژه خاچی که از مجموع ۱۳ نوع میوه وخوراکی مورد استفاده این شب هست، از میهمانان پذیرایی شد.