استاد روابط بین المللی دانشگاه تهران گفت: ترامپ و بایدن به نظام رای گیری کشورشان اعتماد ندارند و از اکنون ستیز انتخاباتی پس از انتخابات دیده می شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای ابومحمد عسگرخانی با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری دوشنبه شب شبکه دو سیما با اشاره به وجود فضای دو قطبی و پریشانی و درماندگی در سطح نظام بین المللی نسبت به انتخابات آمریکا و در داخل خود آمریکا افزود: کشورهایی مانند کشورهای عربی، اسرائیل و روسیه به پیروزی ترامپ و چینی ها و اروپایی ها به پیروزی بایدن تمایل دارند.
وی ادامه داد: در درون آمریکا هم شاهدیم نظریه های استمرار و تغییر، کنارگذاشته شده است و جریان اصلی سیاست داخلی و خارجی آمریکا که روند خاص و یکسانی را داشته فرو ریخته است و در نتیجه, نامعلومی در بافت اجتماعی آمریکا به خوبی دیده می شود.
آقای عسکرخانی افزود: چالش و ستیز در داخل نظام سرمایه داری آمریکاست که یک طرف آن سوپر کاپیتالیستی و سوپر سرمایه داری و طرف دیگر آن سوسیال دموکرات سرمایه داری است.
وی اضافه کرد: در نتیجه از یک طرف ترامپ با سابقه اقتصادی و بازرگانی خود در مکتب سوپر سرمایه داری ادعا می کند که نباید مالیات بگیریم و شرکت ها سرمایه شان را اضافه کنند و این سرمایه بر جامعه سرازیر شود از طرفی دیگر بایدن و سوسیال دموکرات های سرمایه دار معتقدند باید مالیات بیشتری بگیریم و به طبقه متوسط، رسیدگی کنیم.
آقای عسکرخانی با بیان اینکه رژيم آمریکا به بن بست رسیده است افزود: به همین علت بایدن و ترامپ نتیجه این انتخابات را قبول نخواهند داشت و برای همین، ترامپ اعلام کرد بلافاصله پس از انتخابات, حقوق دان ها و وکلا موضوع را بررسی خواهند کرد.
وی اضافه کرد: هرگونه پیش بینی در مورد نتیجه انتخابات آمریکا، غیر علمی است.
استاد روابط بین المللی دانشگاه تهران گفت: احتمالا پس از انتخابات امریکا، آشوب می شود و رژيم آمریکا سعی می کند آن را وارد فرآیند حقوقی و از این طریق مسئله را حل کند.
وی افزود: ترامپ سعی می کند دیوان عالی آمریکا را تحت نفوذ خود در بیاورد و این دیوان رای نهایی را می دهد.
آقای عسکرخانی با بیان اینکه پشت دموکرات ها، سوسیال دموکرات هایی هستند که با گرایشات سوسیالیستی از دو دهه پیش فعال بودند, اضافه کرد: در درون مکتب سرمایه داری آمریکا، تضاد ایجاد شده است.
او ادامه داد: نقطه انقراض هر پدیده درون هر پدیده است یعنی کاپیتالیسم و سوپرکاپیتالیسم در حال گسترش نقطه انقراض خود هستند و آمریکا راه حل مشکلات داخلی خود را در بیرون از کشور خود جستجو می کند.
سید مصطفی خوش چشم کارشناس مسائل بین المللی نیز با حضور در این برنامه با بیان اینکه به علل متعدد, خشم انباشته ای در مردم آمریکا به وجود آمده است, گفت: هزینه های بیرونی گسترش هژمونی آمریکا در جهان بسیار بالا رفت و شعارهای جهانی شدن و به تبع آن خطوط تولید به بیرون از کشور آمریکا برده شد و این مسائل موجب شد وضعیت شغل در آمریکا خراب شود و وضعیت طبقه متوسط به پایین خراب شود و مردم بیکار تر شوند .
وی ادامه داد: جامعه سفید پوست در ایالت های میانی و مردم میانسال, جدای از باورهای اجتماعی و مذهبی شان، از نظر اقتصادی، تحت فشار قرار گرفتند.
آقای خوش چشم با اشاره به اینکه وضعیت تبعیض نژادی علیه سیاه پوستان بیشتر شد, افزود: حضور ترامپ به عنوان رئیس جمهوری که حاضر نیست تبعیض نژادی و گروه های نژاد پرست را محکوم کند و در حقیقت تحلیل رفتن اقتصاد داخلی آمریکا و تبعاتی که بر روی اقشار مردم داشت و تبعیض نژادی و نبود عدالت کیفری در مقابل اقلیت ها از جمله سیاه پوستان، خشم انباشته ای را به وجود آورد که با کرونا اوج بیشتری گرفت زیرا مردم ضررهای کاپیتالیسم و نبود عدالت در ارائه خدمات اجتماعی را دیدند و پیامدهای اقتصادی کرونا بر روی آن ها تاثیر گذشت.
این کارشناس مسائل بین الملل اضافه کرد: از دست رفتن مشاغل در طول سه دهه گذشته در آمریکا موجب شد مردم جامعه سفید پوست زیر تحصیلات دانشگاهی ایالت های میانی، آمادگی داشته باشند تا در موضع خود افراط کنند.
وی ادامه داد: حزب جمهوری خواه از دهه نود در پی جذب این قشر برای سبد رای خود بود و ترامپ بر موج احساسات آن ها و گروه های اکثرا سفید پوست نژادپرست سوار شد و به جای اینکه برنامه تفصیلی درست اقتصادی ارائه کند کمبود شغل را تقصیر مهاجران دانست.
آقای خوش چشم افزود: این خشم انباشته موجب شد که جامعه آمریکا به سمت خشونت پیش رود که این انتخابات می تواند جرقه آن را بزند.
وی, افزایش فروش سلاح در یازده ماه اخیر در آمریکا را نشانه ای از این خشونت طلبی دانست و گفت: در این مدت 17 میلیون قطعه سلاح فروخته شده است.
آقای خوش چشم اضافه کرد: اکنون نیروهای گارد ملی و شبه نظامی، گروه های واکنش سریع تشکیل دادند و همه فرماندارها در حال اعلام وضعیت اضطراری هستند, شعاع امنیتی اطراف کاخ سفید افزایش یافته است و موانع مختلف مانند فنس و بلوک گذاشته اند و
رای الکترال، خط بطلانی بر تصمیم افراد عادی جامعه آمریکاست
استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران گفت: رای الکترال تاثیر زیادی در انتخابات آمریکا دارد.
آقای ابومحمد عسکر خانی گفت : سال 2016 خانم کلینتون آرای بیشتری داشت ولی رای الکترال نتیجه را تغییر داد.
وی افزود: ایراد در قانون اساسی آمریکاست و اساس حکومت آمریکا بر قدرت و سلطه بنا شده است.
استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران گفت: بنیانگذاران آمریکا معتقد بودند که عامه مردم نمی توانند کشور را هدایت و برای آن تصمیم گیری کنند و زبردستان باید حکومت کنند.
آقای سید مصطفی خوش چشم افزود: اگر معنای دموکراسی، حکومت اکثریت باشد در آمریکا این چنین نیست.
وی ادامه داد: فرماندار یک ایالت این قدرت را دارد که اگر حزب فرماندار با 40 درصد آراء باشد و 60 درصد از حزب مخالفت باشد فرماندار می تواند موجب پیروزی این 40 درصد با رأی الکترال البته با ناحیه بندی متفاوت شود.
آقای خوش چشم گفت: در انتخابات آمریکا زمانی که کاندیدايی الکترال بیشتری در یک ایالت داشته باشد تمامی رأی الکترال آن ایالت به پیروز انتخابات تعلق می گیرد .
وی افزود: پیش بینی می شود در انتخابات آمریکا حدود 6 میلیون رأی جوبایدن از ترامپ بیشتر باشد ولی در رأی الکترال بازنده شود و ریاست جمهوری در دست ترامپ باقی بماند.
کارشناس مسائل بین المللی با بیان اینکه طبق نظرسنجی ها جو بایدن رأی بیشتری دارد گفت: در دو روز گذشته ترامپ رأی خود را به بایدن نزدیک تر کرده است.
وی ادامه داد: در سال 2016 سه مرکز نظر سنجی با دقت بالایی ترامپ را برنده انتخابات پیش بینی کردند .
آقای خوش چشم گفت: نظام سلطه یعنی دموکرات ها و بخشی از جمهوریخواهان ، رسانه ، نظرسنجی ها و هدایت افکار عمومی را در اختیار دارند و سعی بر تصویر سازی هم دارند.
وی با اشاره به اینکه تمام نظر سنجی ها هم درست نیست گفت: سیستم الکترال موجب انتخاب رییس جمهور می شود و در آمریکا هر کاندیدايی که در ایالت ها و دولت فدرال قدرت داشته باشد و همچنین اگر مجلس سنا را در حزب خود داشته باشد قدرت بسیار زیادی در انتخابات خواهد داشت.
کارشناس مسائل بین المللی گفت: به غیر از قدرت اجرایی ، پدیده ای بنام ترامپ وجود دارد که از گفتن انجام تقلب در کشورش ابایی ندارد.
وی تصریح کرد: هر دو کاندیدا اقدام به تقلب می کنند و البته همدیگر را هم متهم می کنند.
آقای غلامعلی خوشرو، نماینده سابق ایران در سازمان ملل هم گفت: ترامپ در شکاف های های اجتماعی جامعه آمریکا از جمله مسئله مهاجرت، مسلمانان، سیاه پوستان، زنان و مواردی که به شکلی موضوع مورد مشاجره در جامعه فقر و غنا می باشد خود را حامی این افراد قلمداد می کند بنابراین این تنها مسئله انتخابات نیست بلکه موضوع ،روش زندگی است که ترامپ با یکجانبه گرایی و فشاری که در جامعه وارد کرده در صدد القای حمایت از حقوق این افراد است.
نماینده سابق ایران در سازمان ملل گفت: بسیاری از کشورهای دنیا و حتی از نزدیکترین متحدان اروپایی آنها از روش های یکجانبه گرایی آمریکا ناراضی هستند..
وی درباره گمانه زنی ها از خشونت های خیابانی بعد از انتخابات آمریکا گفت: این موضوع بستگی به نوع پذیرش آراء از طرف دو کاندیدا دارد اگر فردی که رای نمی آورد شرایط را قبول کند احتمال آشوب کم خواهد شد اما اگر برنده و یا بازنده انتخابات با آشوبگران همراهی کند مسئله به این راحتی حل نخواهد شد .
اقای خوشرو گفت: در بعضی از ایالت ها مانند کالیفرنیا و نیویورک، رای ها مشخص و امکان آشوب کمتر است ولی در ایالت های دیگر مانند میشیگان و پنسیلوانیا و ایالت هایي نظیر آنها که به صحنه نبرد شهرت دارند رقابت و نظرسنجی ها خیلی نزدیک می باشد.