وزیر بهداشت: موضوع قرنطینه تهران، کارشناسی و فنی است و فعلا محدودیتهایی برای ۲۵ استان در نظر گرفته شده است. با آغاز فعالیت قرارگاه عملیاتی، تصمیمات سخت گیرانه تر هم در صورت نیاز اتخاذ خواهد شد.
به گزارش خبرنگار سلامت گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما، دکتر سعید نمکی در حاشیه مراسم امضای تفاهمنامه با سازمان بسیج مستضعفین در پاسخ به سوالی درباره قرنطینه تهران، افزود: این بحث کارشناسی و فنی است. فعلا در ستاد ملی مقابله با کرونا محدودیتهای جدیدی در ۲۵ مرکز استان و تعداد بیشتری از شهرستانها تایید شده است که از چهارشنبه اجرا میشود.
وی افزود: درحال آزمایش این محدودیتها هستیم و تا امروز در اجرای دستورالعملها تنها بوده ایم، اما با ایجاد قرارگاه عملیاتی ستاد مبارزه با کرونا با مدیریت وزیر کشور امیدواریم در این قرارگاه بتوان نخستین بار کلیاتی که در ستاد تصویب شده اجرایی میشود گامهایی را برداریم و ان شاءالله گامهای بعدی را سختتر و سنگینتر پیشنهاد دهیم.
وزیر بهداشت با اشاره به همکاری خوب بسیج در سالهای گذشته از مهار کردن فلج اطفال تا غربالگری فشار خون گفت: با اجرای طرح همکاری بسیج و وزارت بهداشت آموزش همگانی - بیماریابی با تست - اعمال قرنطینه درست و یافتن مواردی که با بیماران در تماس بودند - کمک به افراد بی بضاعت و کم بضاعت در دوران قرنطینه با شیوه محله محور و خانواده محور با ظرفیت بسیج محلات و مساجد کل کشور را خواهیم داشت.
وی افزود: ارجاع بیماران به مراکز بهداشتی درمانی و بیمارستانی اگر قابل نگهداری در منزل نبودند و نیز کمکهایی ازجمله تامین کپسول اکسیژن برای افراد نیازمند در منزل و در محل بیمارستان از دیگر موارد همکاری وزارت بهداشت و سازمان بسیج است.
وزیر بهداشت خاطر نشان کرد:در نظارتهای عالیهای که سهم وزارت بهداشت است برای راستی آزمایی نظارتهای دیگر، در کنار سازمان بسیج خواهیم بود و این حرکت مبارکی است و اغازی بسیار ارزنده خواهد بود و رهنمودهای ارزشمند رهبری در جمع مسئولان ستاد مقابله با کرونا - فصل الباب جدیدی در مدیریت بیماری خواهد گشود.
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: در ژنوم ویروس کووید ۱۹، اتفاقاتی افتاده است که هم در بیماری زایی و هم در قدرت سرایت موثر خواهد بود که ما را در ابتلا و مرگ و میر گرفتار میکند.
دکتر سعید نمکی امروز در مراسم امضای تفاهمنامه همکاری بین وزارت بهداشت و سازمان بسیج مستضعفین افزود: متاسفانه در ژنوم ویروس دارد اتفاقاتی میافتد که هم در بیماری زایی و هم در قدرت سرایت موثر خواهد بود. این تغییرات ما را در ابتلا و مرگ و میر گرفتار میکند. کما اینکه در اروپا مرگهای ۵۵۰ نفری فرانسه ناشی از تغییرات ژنتیکی ویروس هم هست. ویروس وحشیتر و چموشتر شده است.
وزیر بهداشت گفت: خیلیها میگفتند این ویروس هم مانند سایر کروناویروسها، بعد از مدتی به سمت خاموشی میرود. درحالی که نه تنها این اتفاق نیفتاد، بلکه ویروس دارد قدرتمندتر میشود. درحالی که سارس و مرس که از اجداد این ویروس بودند، بعد از چند ماه به سمت خاموشی رفتند. درحالی که ویروس عامل بیماری کووید ۱۹ دارد به سمت چموشی میرود.
نمکی افزود: من روز اول به همکارانم اعلام کردم که این ویروس دو مسیر را طی میکند؛ یا به سمت یک آرامش میرود و یا اینکه به سمت یک سرکشی و چموشی میرود که بسیار خطرناک است. پیش بینی خودم این بود که این ویروس به دلیل ساختاری که دارد به سمت خاموشی نخواهد رفت.
وی با بیان اینکه هیچکس در هیچ جای دنیا نمیتواند بگوید طی این مدت ویروس کرونا را خوب میشناسم که هرکس چنین ادعایی کند، مصداق جهالتش است افزود: میتوان گفت که این ویروس را از شش ماه قبل بیشتر و بهتر میشناسیم، اما نمیتوان گفت که طی شش ماه ویروس را به خوبی میشناسم و میتوانم آینده ویروس را پیش بینی کنم، اشتباه کرده است.
وزیر بهداشت، گفت: خیلیها میگفتند این ویروس هم مانند سایر کروناویروسها، بعد از مدتی به سمت خاموشی میرود، درحالی که دارد قدرتمندتر میشود.
وی افزود: دوره قبلی بیماری کرونا، که در یک زمان دو ماهه با لطف خداوند و با همدلی و هم افزایی و با حمایت مقام معظم رهبری توانستیم میزان مرگ هایمان را به نزدیک ۳۰ برسانیم و دنیا حیرت کرد توانستیم ۷۸ میلیون نفر را در مرحله اول و در زمان بسیار کوتاه غربالگری کنیم که سازمان بهداشت جهانی حیرت کرد که در این پهنه وسیع جغرافیایی توانستیم این اقدام را انجام دهیم.
دکتر نمکی ادامه داد: در حال حاضر هم فکر میکنم که این بضاعت و دانش و اندوخته قبلی دوره مدیریت بیماری را داریم و میتوانیم مجددا این هم افزاییها را انجام دهیم. در حال حاضر بیمارستانهای ما بسیار هوشمندتر از دوره قبل کار میکنند. ما وقتی در قم و گیلان گرفتار شدیم، خیلی از مسائل مربوط به بیماری و درمان بیماران را نمیدانستیم، اما در حال حاضر بر تجربیاتمان افزوده شده است.
وی گفت: آن روز نمیدانستیم که اگر روزهای اول علامت دار شدن بیمار، از این شیوه نامه استفاده کنیم، موثرتر از سایر اقدامات است.
دکتر نمکی تاکید کرد: حال در ورود به این عرصه باید سرعت مان را بالا ببریم وفاق و همدلی مان را بیشتر کنیم و تقسیم کار را به صورتی انجام دهیم که زودتر به نتیجه مثبت برسیم. از حمایت بسیج ممنونم و دست یکایک بچههای بسیجی کشور را میبوسم.
وزیر بهداشت با اشاره به ارایه طرح مدیریت کرونا با همکاری سازمان بسیج مستضعفین، گفت: امیدوارم بتوانیم در یک ماه آینده یک برگ برندهای را برای امیدبخشی به مردم ایران و برای دلخوشی مقام معظم رهبری ارائه کنیم.
در ادامه این نشست دکتر علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه ۸۸ درصد مرگهای کرونا مربوط به سالمندان و افراد آسیبپذیر است، گفت: در حوزه مدیریت کرونا سه حوزه اصلی داریم که شامل مراقبت، حمایت و نظارت است. در این سه حوزه اگر وزارت بهداشت به تنهایی وارد شود، خیلی آسیب میبینیم. در جاهایی که به دلایلی، تنها ماندیم، آسیب دیدیم. استراتژیهای ما کاملا منطبق با استراتژیهایی است که در بسیج طراحی شده است؛ بنابراین اصول کلی کاملا منطبق است و یکسری پیشنهادهایی را هم داریم.
وی با بیان اینکه در کلیت کار و طرح مدیریت کرونا درک درست و خوبی از وضعیت کشور وجود دارد و نظرات وزارت بهداشت و سازمان بسیج به هم نزدیک است، گفت: در حال حاضر هفت راهبردی که ما طراحی کرده بودیم و از قبل مدنظرمان بود، با راهبردهای سازمان بسیج مستضعفین منطبق است و تنها تفاوتش این است که اکنون با ظرفیت بزرگی که از سوی سازمان بسیج در اختیار ما قرار میگیرد، نگرانی هایمان کاهش مییابد.
دکتر رییسی ادامه داد: در حوزه حمایت، مراقبت و نظارت کاملا مشخص شده که وزارت بهداشت چه کمبودهایی دارد مثلا در حوزه مراقبت یکی از مشکلات اساسی مان اینست که فردی را که با هزینه بالا و با سختی پیدا میکنیم که مثبت است.
وی ادامه داد: دو مشکل داریم اول اینکه مطمئن نیستیم که در خانه میماند و قرنطینه را حفظ میکند. باید سازوکاری برای ردیابی این موضوع داشته باشیم. مشکل دوم این است که باید به واقعیت کشورمان برگردیم. ما مانند فرانسه و آلمان نیستیم که به فرد بگوییم در خانه بمان و ما ماهیانه ۱۰۰۰ دلار به تو میدهیم. ما به فردی که یک بقالی دارد و مثبت شده، گفته ایم که ۱۴ روز در خانه بمان، اما این فرد نان شب ندارد که بخورد، باید سیستمی باشد که از این فرد مراقبت کند.
آقای رییسی تاکید کرد: ۸۸ درصد مرگ هایمان مربوط به سالمندان و افراد آسیب پذیر است. اگر بتوانیم این ۸۸ درصد را حمایت کنیم کمک کننده است. در عین حال در کشور ۵۰۰ تا ۵۶۰ هزار سالمند داریم که تنها زندگی میکنند. حال این افراد سالم هستند، اما نباید بیرون بیایند و باید کسی باشد که به آنها کمک کند و مراقبت کند.
وی گفت: به عنوان مثال اگر به دارویی نیاز دارند، دارو به دستشان برساند. در مجموع فکر میکنم تیم علمی خوبی این طرح را آماده کردند و مطابق با طرحی است که مدنظر وزارت بهداشت است و با هم افزایی میتوانیم کار را پیش بریم.