فرانسه در حالی با هتک حرمت به ساحت مقدس پیامبر اسلام (ص) در مقابل یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون مسلمان ایستاده که قوانین این کشور، تحقیق و بررسی در خصوص هولوکاست را ممنوع کرده است.
فرانسه در هفته گذشته با اهانت جدیدی به ساحت پیامبر اسلام و حمایت تمام قد رئیس جمهور از این اهانت، بار دیگر صورتِ بی رتوشِ غرب در تجاوز به حقوق و ارزشهای انسانی را به نمایش گذاشت.
ماجرا از آنجایی آغاز میشود که با حمایت امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، کاریکاتور پیامبر بزرگ اسلام که پیشتر در یک نشریه فرانسوی چاپ شده بود، در مدارس و کلاسهای آموزشی فرانسه از سوی معلمان به نمایش در میآید.
این مسئله منجر به واکنشی شخصی، در به قتل رساندن یک معلم هتاک به ساحت پیامبر میشود. سپس در رسانهها همسو با سیاستهای فرانسه، خوراکی برای آغاز موج جدید اسلام هراسی آغاز میشود و با حذف آن قسمت از روایت که مربوط به اهانت به اعتقادات میلیونها مسلمان است؛ این معلم به عنوان قربانی آزادی بیان و خشونتِ مسلمان معرفی میشود.
چنانکه رئیس جمهور و وزیر آموزش ملی فرانسه پشت تریبون میآیند و سعی دارند این روایت را جابیندازند که "معلم به دلیل تدریس آزادی بیان و روشنگری به قتل رسید".
البته مسلمان فرانسه خیلی زود با برگزاری اجتماعاتی، اعمال خشونت را محکوم میکنند. اما رئیس جمهور فرانسه به جای جبران اقداماتش که منجر به شعله ور شدن این آتش خشم شده با انتشار توئیتی به زبان عربی، بر آتش نفرت پراکنی و اهانت به مسلمانان میدمد؛ مکرون مینویسد: «هیچ چیزی هرگز باعث نمیشود که عقب بنشینیم. ما به همه اختلافات با روحیه صلح احترام میگذاریم. هرگز سخنان تنفرآمیز را قبول نکرده و از بحث منطقی دفاع میکنیم. همواره در کنار کرامت انسانی و ارزشهای جهانی خواهیم ایستاد».
مکرون در "حرف"، دم از حمایت از کرامت انسانی و ارزشهای جهانی زد، اما در "عمل" هر چه بیشتر پا بر بر روی اعتقادات و ارزشهای بیش از یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون مسلمان و البته همه علاقهمندان به ارزشهای انسانی فشرد؛ با همه ادعایهای "دفاع از آزادی" در این کشور، که به تعبیری "گوش فلک را کر کرده" است
محمد عاکف کارجی، کارشناس سیاست خارجی در گفتگو با شبکه تلویزیونی الجزیره می گوید: "از آزادی بیان، اندیشه و دین در فرانسه میگویند، اما باید پرسید این آزادیها کجاست؟ آزادی یعنی مسلمانان مقیم فرانسه هم از آن بهرهمند باشند، اما میبینیم اخیرا چند مسجد این کشور بدون هیچ دلیلی تعطیل شده. بسیاری از مسلمانان فرانسه خواستار مساواتند حتی ایده سکولاریسم هم میگوید دولت باید به اتباع همه ادیان و گروهها نگاه برابر داشته باشد. ما هم معتقدیم قتل معلم فرانسوی یک جنایت دهشت آور بود، اما هم زمان باید بدانیم که یورش به احساسات بخشی از جامعه نیز نمیتواند به برادری و مساوات بینجامد".
هرچند علاوه بر فرانسه، بسیاری از متحدان دیرینه اش، از جمله انگلیس و آلمان هم تلویحا از سیاستهای مکرون حمایت کرده اند، اما «اورزولا فن در لاین» رئیس کمیسیون اروپا به تناقضات رفتاری کشورهای اروپایی در مقابله با نژادپرستی اشاره کرده است؛ او گفته: «ما به جای ایجاد "اتحادیهای واقعا ضدنژادپرستی، یک "اتحادیه ضدمسلمان" ساخته ایم. تعصب درباره مسلمانان در هر گوشه اروپا وجود دارد»؛ به گفته او اتحادیه اروپایی نه تنها اروپاییهای پیرو اسلام را مورد تبعیض قرار میدهد، بلکه میزان خشونت علیه مسلمانان هم در حال افزایش است.
در این باره "خالد السلیمان" یادداشت نویس روزنامه عربی عکاظ با یک مقایسه، به بازیچه بودن شعار آزادی بیان و اندیشه در کشورهای غربی اشاره کرده؛ این یادداشت نویس نوشته: «در اروپا افرادی هستند که انتشار تصاویر موهن به پیامبر اسلام (ص) را نشانه آزادی بیان میدانند و قوانین این کشورها نیز حامی آن است، اما همزمان همین قوانین، بررسی هولوکاست و شمار یهودیانی که در ماجرای نازیها سوزانده شدهاند را ممنوع کرده؛ کسانی که به دنبال واقعیت حادثه هولوکاست هستند، مجازات شده کار خود را از دست میدهند، همانطور که این مسأله در مورد "روژ جارودی" پژوهشگر دانشگاهی فرانسوی روی داد و جایگاه بالای علمیاش نتوانست مانع از محاکمهاش شود. بنابریان شما در غرب میتوانی وجود خدا، حقیقت مسیح، موسی و هه انبیا را به چالش بکشی، اما قادر نخواهی بود، صحت اطلاعات را که در مورد هولوکاست
منتشر میشود، زیر سؤال ببرید! سازمانهای حقوق بشری که آزادی بیان را برآمده از حقوق مطلق انسانی میدانند، نیز به این تناقضات نمیپردازند».
این روزها در برخی رسانههای جهان، صحبت از حضور صهیونیستها در پشت پرده اهانت به مسلمان و خوش خدمتی مکرون به رژیم صهیونیستی است؛ برای آنکه در روزهای تلاش برای عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی با برخی کشورهای عربی، حواس ها، از سمت عادی سازی روابط به سمت هیاهوهای مربوط به این اهانت جلب شود؛ همچنین گفته میشود مکرون با هدف جلب نظر گروههای راست گرای افراطی این کشور که نزدیک به محافل صهیونیستها هستند، این اقدام را انجام داده؛ محمد عاکف کارجی در این باره به شبکه الجزیره میگوید: گویا یکی از اهداف آقای مکرون این است که میخواهد آرای برخی از راستگرایان افراطی را به دست آورد، چون هواداران این گروه در فرانسه هر روز در حال افزایشند، چگونه ممکن است دم از آزادی بیان زد، اما به پیامبر یک اقلیت مقیم اهانت کرد.
در کنار فروپاشی ادعاهای فرانسه درباره آزادی بیان و عقیده و احترام به حقوق و ارزشهای انسانی؛ برخی رسانهها و شبکههای اجتماعی هم با حذف مطالب اعتراضی نسبت به سیاستهای فرانسه، نشان داده اند این شبکهها نمیتواند در عمل از اهداف صاحبان و سهامدارانشان فاصله بگیرند؛ برای مثال شبکه اجتماعی اینستاگرام در روزهای گذشته مطالب، تصاویر و کاریکاتورهایی که در اعتراض به امانوئل مکرون منتشر شده است را بدون هشدار قبلی پاک میکند و حتی برخیها را میبندد؛ از جمله صفحه دفتر رهبر انقلاب به زبان فرانسوی در اینستاگرام بسته شده است.
با این وجودِ این اعمالِ سانسورها، در این هفته هشتگها و کلید واژههای اعتراضی نسبت به فرانسه در بسیاری از مناطق و به زبانهای مختلف پرتکرار شده؛ به طور ویژه هشتگ "کالاهای فرانسوی را تحریم میکنیم" به زبان عربی در بسیاری از مناطق ترند اول در شبکه اجتماعی توئیتر بوده است.
واکنش به اقدامات فرانسه و تحریم کالاهای تولید این کشور نه فقط در فضای مجازی که در فضای حقیقی هم در جریان است؛ در بسیاری از کشورها عربی و منطقهای قفسه کالاهای فراسوی خالی و یا غیر قابل دسترس شده است.
در برخی کشورها عکس رئیس جمهور هتاک فرانسه آتش زده شده و در جایی مثل کویت هم روی زمین چسبانده شده برای آنکه به نشانه اعتراض عابران از روی آن عبور کنند؛ و اعتراضاتی که در خیابانهای بسیاری از نقاط جهان بر پاست؛ از ایران و سوریه و پاکستان... تا مصر و اردن و بحرین و ترکیه و عراق و یمن و لبنان و خیلی جاهای دیگر.
این اعتراضات در مواضع رسمی مقامات دولتها هم نمود داشته؛ آقای حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در این باره در جلسه این هفته هیئت دولت گفته: بی احترامی به یک پیامبر نه تنها هنر نیست بلکه حرکتی ضد اخلاقی، تشویق به خشونت و تحریک احساسات میلیاردها مسلمان و غیرمسلمان است، از آنهایی که در این مسیر اشتباه کردهاند میخواهیم هرچه زودتر اشتباه خود را جبران کرده و به مسیر عدالت، اخلاق و احترام به عقاید همه ادیان آسمانی برگردند.
علاوه بر رئیس جمهور کشورمان بسیاری از مقامات کشورهای اسلامی با ادبیات مختلف و متفاوت از مقامات فرانسه خواسته اند، در این زمینه مسئولانه عمل کنند و اشتباهاتشان را بپذیرد؛ البته برخی مقامات کشورها هم توهین مکرون را با توهین پاسخ داده اند؛ رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه ضمن اینکه از مردم کشورش خواسته کالای فرانسوی نخرند گفته رئیس جمهور فرانسه مشکل عقلی دارد و از این نظر باید آزمایش شود.
در این باره مَتیو کراساندو کارشناس سیاسی در تلویزیون فرانسه گفته: جنگ لفظی بین الیزه و سران برخی کشورهای اسلامی از طرفی و فراخوان سفرا از پاریس و اعتراضات و تحریم محصولات فرانسه، شرایط بی سابقه و دشواری را پیش پای مکرون قرار داده است.
فرانسه در حالی در برابر بیش از یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون مسلمان و البته غیرمسلمانانی که خواهان احترام به اعتقادات همه ادیان الهی هستند، صف آرایی کرده که خودش در داخل با مشکلات بسیار زیادی دست و پنجه نرم میکند.
در این باره، فرانسوا اَسولینی رئیس اتحادیه مردمی جمهوریخواهان فرانسه در گفتگوی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، مستقر در پاریس گفته: رئیس جمهور مکرون در شرایط حادی قرار گرفته. او برای انتظارات حداقلی مردم فرانسه جوابی ندارد؛ نگاه کنید تا پیش از این سرکوب جنبش ضد سرمایه داری با دهها کشته و هزاران زخمی و بازداشتی، بعد از آن سرکوب مخالفان قانون بازنشستگی، حق و حقوق کارگران و حالا هم مدیریت ضعیفش در بحران کرونا.
بحرانِ خارجیِ اهانت به میلیونها مسلمان، حالا استخوانی لای زخم بحرانهای داخلی فرانسه شده؛ کشوری که به تدریج، به جای مهد آزادی بیان به مهدِ اهانت به اعتقادات و ارزشها تبدیل شده ... و مشخص نیست تا کجا میتواند با این دو بحران چند جانبه مقابله کند.
گزارش مکتوب از: خانم حسنیه سادات شبیری خبرنگار سیاسی خبرگزاری صدا و سیما