میانگین روزانه ارزش معاملات خرد بازار سرمایه در هفته نخست آبان به حدود ۵۵۰۰ میلیارد تومان رسید تا یکی از کم معاملهترین هفتهها از ابتدای سال رقم بخورد.
بورس تهران این هفته با از دست دادن کانال ۱ میلیون و سیصد هزار واحد، شاهد افزایش عرضهها و فشار فروش بود تا جایی که شاهد خروج روزانه بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار و در واقع ورود حقوقیها بودیم.
به نظر میرسد موضوعاتی مثل نرخ گذاری دستوری محصولات فولادی و همچنین احتمال افزایش نرخ سود بانکی تا حدودی به فضای منفی بازار دامن زد و این در حالی است که هم بحث قیمتگذاری محصولات فولادی در مجلس رد شد و هم رئیس کل بانک مرکزی موضوع افزایش نرخ سود را که به نوعی میتواند تاثیر منفی بر بازار سرمایه داشته باشد، تکذیب کرد.
با وجود نگرانیها درباره ادامه روند نزولی بازار,، اما گزارشهای عملکرد شش ماهه شرکتها نشان میدهد که اغلب در این مدت سود آوری و فروشهای مناسبی داشته اند و با وجود کاهش شدید قیمت سهام در چند ماه اخیر، کارشناسان معتقدند در قیمتهای فعلی خیلی از سهام به محدودههای ارزشمندی برای خرید رسیده اند و نسبتهای قیمت به سود معقول و مناسبی دارند.
وزیر اقتصاد نیز این هفته این موضوع را تایید و به سهامداران توصیه کرد در این قیمتها سهام ارزشمند خود را نفروشند.
همچنین برخی از تحلیل گران بر این باورند که عدد یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد که هم اکنون شاخص کل به آن نزدیک شده، میتواند حمایت خوبی برای شاخص باشد.
موضوع دیگری که میتواند امیدوار کننده باشد دو مصوبه اخیر بورس برای تقویت طرف تقاضاست که اعتبار خرید سهام از ۲۰ درصد حساب تضمین را به ۳۰ درصد رساند، و صندوقهای با در آمد ثابت که به جای ۱۵ درصد، ۲۰ درصد دارایی خود را میتوانند سهم بخرند، که برآورد میشود این دو مصوبه بتواند حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان به طرف تقاضا برای سهام تزریق کند.
همچنین تایید افزایش نرخ ۲۵ درصدی قیمت خودرو باعث شد در آخرین روز هفته، نماد خودرو با حجم قابل توجهی از معاملات با صف خرید بیش از ۲۰۰ میلیون سهم در سقف قیمتی به کار خود پایان دهد و تجربه نشان داده نمادهای خودرویی میتوانند تا حدودی، بقیه بازار را نیز با خود همراه کنند.
همچنین در آخرین روز هفته گروه فلزی و نمادهای مانند فملی و فولاد و همین طور برخی نمادهای بانکی نیز با حمایت حقوقیها از صف فروش خارج شدند و شاهد بازار متعادل تری در بازار بودیم.
برای هفته پیش رو همچنین زمزمههایی برای تغییر قوانین نوسان گیری و زمان پیش گشایش شنیده میشود.
در کنار همه این عوامل و همچنین با تعیین تکلیف انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا در هفته آینده، به نظر میرسد میتوان به مشخص شدن روند بازار در هفته آینده و متعادلتر شدن بازار امیدوار بود. /
یادداشت از: حسین بختیاریان خبرنگار اقتصادی خبرگزاری صدا و سیما