امنیت مرزها باید به عنوان مهمترین ماموریت دولتها و حکومتها مورد توجه قرار گیرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، دستیار و مشاور عالی فرماندهی معظم کل قوا امروز در ارتباط تصویری با
سردار سرلشکر پاسدار سیدیحیی رحیم صفوی افزود: کشور همسایه اگر ضعیف و پُرجمعیت و فقیر باشد بر روی امنیت کشور دیگر تاثیر می گذارد و روابط سیاسی دولتها با کشورهای همسایه اعم از همگرایی، واگرایی، جنگ و تخاصم در امنیت مرزها تاثیر بسزایی دارد.
وی گفت:هر چه قدر تعداد همسایگان و طول و تنوع مرزهای زمینی و هوایی بیشتر باشد، خطرات و ناامنی ها بیشتر می شود و دولتها و حکومتها برای مرزهای طولانی باید سرمایه گذاری بیشتری کنند.
سردار سرلشکر پاسدار رحیم صفوی افزود: راهبردهای حکومتها مسایل مختلفی نظیر رسیدگی به وضعیت فرهنگی، اقتصادی و بخش نیروهای مسلح، آرایش نیروهای مسلح و ساز و کارها در خصوص امنیت مرزها را شامل می شود.
وی گفت:سیاست خارجی کشورها در رابطه با کشورهای همسایه از راهبردهای دیگر به شمار می رود و این که دولت ملی با همسایگان چگونه روابط و تعامل سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی برقرار می کند.
مشاور فرمانده کل قوا گفت:در این چارچوب پروتکلها و قرادادهای امنیتی و منطقه ای، قرارداهای مرزی و اقتصادی و قرادادهای ورود و خروج با ویزا و یا بدون ویزا بین دو کشور از اهمیت بسزایی در امنیت مرزها برخوردار است.
رحیم صفوی افزود: قدرت اقتصادی و قدرت فرهنگی کشور و ویژگیهای فرهنگی و تمدنی و خصوصیات مرزنشینان از دیگر عوامل تاثیر گذار در امنیت مرزها به شمار می روند.
مشاور فرمانده کل قوا با اشاره به تاثیر راهبرد تهدیدات خارجی و داخلی نسبت به مرزهای کشور و نقش آن در امنیت مرزها گفت: راهبرد کشورهای خارجی و امنیت داخلی تحت تاثیر امنیت مرزها قرار دارد همچنانکه کشور ما طی ۴۰سال گذشته با نا امنی مرزی رو به رو بوده است به طوری که اکنون در جنوب، شرق و شمال غرب کشور با این ناامنیها مواجه هستیم.
وی داشتن طرح آمایش سرزمینی در درازمدت را از اقدامات مهم در رابطه با امنیت و توسعه مرزها دانست و ادامه داد: هم اکنون سازمان برنامه و بودجه تدوین سند آمایش سرزمین برای سالهای آینده در دست تهیه دارد.
مشاور فرمانده کل قوا با اشاره به حضور و نفوذ کشورهای همسایه و نقش آنها در امنیت مرزها افزود: واقعیت این است که اکنون دشمن های ما در کشورهای همسایه مانند عراق و افغانستان مستقر شده اند و استقرار آنها به فضای سایبرنتیک کشور آسیب امنیتی وارد می کند و همچنین تهدیدات فرهنگی را به دنبال دارد.
وی ادامه داد:فضای راهبردی قدرت و امنیت در جهان و رقابتها و تنشهای قدرتهای بزرگ در مناطق مرزی و امنیت کشورها در این زمینه تاثیرگذار است.
مشاور فرمانده کل قوا افزود: در این صورت احتمال انتقال قدرت در بخش فرهنگ و اقتصاد از نیمکره غربی به شرقی و شکل گیری قدرتهای قارهای مانند چین و هند و روسیه و تاثیر آن بر امنیت همه کشورها به ویژه کشورهای اروپایی و آسیایی وجود دارد.
وی تاکید کرد: کشور ما در غرب آسیا قرار دارد و بایستی تعامل خود را در تغییرات و تحولات بین المللی با غرب آسیا و مرزهای خود گسترش دهد و به طور مثال در جنگ کشورهای آذربایجان و ارمنستان باید در ابعاد سیاسی ورود پیدا کنیم و نگذاریم تنشهای مرزی به کشور ما آسیب برساند.
همایش ملی ابعاد نظری و کاربردی توسعه پایدار مناطق مرزی با رویکرد آمایشی امروز هفتم و فردا هشتم آبان ماه در مشهد در حال برگزاری است.