کارشناس مسایل بین الملل در گفتگو با فرانس ۲۴ مطرح کرد
جوانان نیجریه به سیستم سیاسی و امنیتی بی اعتمادند
از نظر کارشناس فرانسوی، نیجریه با مجموعهای از بحرانهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی روبروست. به همین دلیل میتوان گفت که این کشور در حال عبور از دوران خطرناکی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از تلویزیون فرانس ۲۴، از نظر کارشناس فرانسوی، بحران اقتصادی و بی اعتمادی جوانان به سیستم سیاسی و امنیتی نیجریه، دلیل تظاهرات گسترده و دنباله دار در این کشور بوده است. اوضاع نیجریه پس از درگیری بین تظاهرات کنندگان و نیروهای امنیتی پرتنش شده است.
مجری فرانس ۲۴ از «برونو دارو» کارشناس مسایل بین المللی درباره واکنشها به سرکوب تظاهرات کنندگان توسط نیروهای پلیس پرسید. دارو پاسخ داد: رویدادهای روز سه شنبه نقطه عطفی در این اعتراضات قلمداد میشود. این تظاهرات از دو هفته پیش در کشور آغاز شد. باید خاطر نشان کنم که انتشار ویدئویی که در آن خشونت نیروی ویژه پلیس مشاهده میشد، سرآغاز این تظاهرات بوده است. البته دولت در واکنش به تظاهرات، یگان ویژه پلیس را منحل کرد.
وی همچنین گفت در خصوص حوادث روز سه شنبه سوالاتی وجود دارد. آیا کسی در این تظاهرات کشته شده است؟ فرماندار میگوید نه. سازمان عفو بین المللی میگوید آری. اگر کسی در این تظاهرات کشته شده، تعداد تلفات چند نفر بوده است؟ کسی به درستی از تعداد تلفات خبر ندارد. آیا نیروهای پلیس و نظامیان به سوی معترضان شلیک کرده اند؟
وی افزود: سوالات زیادی در مورد اتفاقات دیروز لاگوس مطرح است. قطعا مشخص است که قانون منع رفت و آمد به اجرا گذاشته شده بود. اما تظاهرات کنندگان تمایلی نداشتند به خانههای شان بازگردند.
کارشناس مسایل بین المللی فرانس ۲۴ در ادامه گفت: جوانان نیجریهای که برای اعتراضات منسجم شده اند، از وحشی گری و خشونت پلیس به ویژه عملکرد این یگان ویژه به تنگ آمده اند. اما فقط این نیست، جوانان به عملکرد سرویس اطلاعاتی نیجریه و اعمال شکنجه مخصوصا در مناطق شمالی کشور نیز معترض هستند. جوانانی که از این وضع خسته شده اند، بسیار مصمم هستند. در طرف دیگر دولتی قرار دارد که واقعا نمیداند در قبال این رویدادها چه واکنشی باید از خود نشان بدهد. وی گفت: چون جوانان، برگزار کننده تظاهرات هستند، شبکههای اجتماعی نقش مهمی ایفا میکنند. ستارگان موزیک پاپ در نیجریه در حمایت از معترضان منسجم شده اند. این ستارگان روی جوانان تاثیر زیادی دارند. خوانندگانی مثل موییسکی و داویدو خواستار استعفای رئیس جمهور و رئیس پلیس شده اند.
وی تاکید کرد اوضاع در نیجریه بسیار ملتهب است و این التهاب، نگرانیهایی را خارج از مرز این کشور موجب شده است. ما شاهد واکنشهایی از سوی اتحادیه اروپا، سازمان ملل و جو بایدن نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هستیم. خلاصه آن که به رغم اعمال مقررات رفت و آمد، اوضاع بسیار پرتنش است. مجری گفت: این اعتراضات در پی انتشار این ویدئو و در اعتراض به خشونت پلیس آغاز شد. اما به نظر میرسد مسایل دیگری دلیل اصلی تظاهرات بوده اند. این طور نیست؟ دارو پاسخ داد: بله. نیجریه با بحران سیاسی روبروست. بخش بزرگی از جامعه جوانان نیجریه به دستگاه سیاسی و امنیتی بی اعتماد هستند. از نظر آنها پلیس به جای محافظت از مردم، خودسرانه هر که را بخواهد تحقیر میکند. چنین رفتاری در نیجریه متداول است. وی گفت: علاوه بر بحران سیاسی و امنیتی، نیجریه با بحران رهبری نیز روبرو است. باید خاطر نشان کرد که بوهاری رئیس جمهوری نیجریه در مورد این اعتراضات عملکرد مناسبی ندارد. وی در سال ۲۰۱۵ با وعده تولد دوباره نیجریهی رها شده از فساد، در انتخابات پیروز شد. بوهاری در سال ۲۰۱۹ مجددا در انتخابات به پیروزی دست یافت. اما ۵ سال پس از کسب قدرت، جوانان به این نتیجه رسیده اند که حرف برای تغییر اوضاع کافی نیست. از این رو برای رویارویی با مرد سالخورده حاکم بر نیجریه وارد عمل شده اند. خاطر نشان میکنم که بوهاری ۷۸ سال سن دارد. وی از ابتدای تظاهرات، دیر و ضعیف وارد عمل شده است.
کارشناس مسایل بین المللی فرانس ۲۴ گفت: البته باید به این مسئله اشاره کرد که نیجریه از ۴ سال پیش و پس از کاهش بهای نفت، با بحران اقتصادی روبروست. کاهش قیمت نفت از درآمدهای دولت فدرال و ایالتهای این کشور کاسته است. همین بحران در کشوری که برخی از نیروهای امنیتی با مردم بدرفتاری میکنند و خودسرانه عمل مینمایند، به وخامت اوضاع دامن زده است. وی در پایان افزود: نیجریه با مجموعهای از بحرانهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی روبروست. به همین دلیل میتوان گفت که این کشور در حال عبور از دوران خطرناکی است.