رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک: سازمان بازرسی کل پیگیر است و اگر دستگاهی در عمل به تکالیفش در اجرای قانون حدنگار (کاداستر) کوتاهی کرده است، برخورد میکند.
وی گفت: بیش از ۱۹ میلیون هکتار در این مدت تثبیت شد که کاری مهم و جهادی محسوب میشود.
آقای خداییان افزود: یک بخشی از کاداستر مربوط به بخش کشاورزی است که متاسفانه اسنادی را در اختیار کشاورزان داریم که دفترچهای یا نسقهای زراعی است که از سال ۱۳۴۰ به بعد در اختیار کشاورزان قرار گرفته و در این اسناد، حدود اراضی دقیقا مشخص نیست.
وی گفت: تداخل مرز میان اراضی مردم و اراضی ملی گاهی موجب تشکیل دعاوی متعددی در مراجع قضایی شده است و بارها به خاطر این اختلافات میان کشاورزان و روستاییان درگیریهایی ایجاد شده که چند روستا به طور کامل خالی از سکنه شده است.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور افزود: در این بخش تاکنون توفیقی نداشتیم و با وجود تلاش جهادکشاورزی، اما مدیران استانی پای کار نبودند.
آقای خداییان گفت: به همین منظور تفاهم نامهای با وزارت جهادکشاورزی امضا کردیم و جلسات دوجانبهای با سازمان امور اراضی داریم که اجرای طرح کاداستر در اراضی زراعی سرعت پیدا کند.
وی افزود: کمیسیونهای رفع تداخلات باید فعال شود و مدیران استانی پای کار بیایند تا بتوانیم در یک فرصت معقول نسقهای زراعی و اسناد دفترچهای را به اسناد کاداستری و تک برگی تبدیل کنیم.
آقای خداییان گفت: اگر این اقدام صورت بگیرد قطعا موجب رونق کشاورزی در روستاها خواهد شد و زمینهای برای ماندگاری کشاورزان و جلوگیری از کوچ آنها خواهد بود و میتواند از اسناد کاداستری استفادههای خوبی ببرد و در قالب این اسناد، وام هم به آنها تعلق میگیرد.
وی افزود: وزارت جهادکشاورزی اطلاعات دقیقی از اراضی هر کشاورز ندارد و اگر بخواهد درباره تسهیلات به آنان تصمیماتی بگیرد، موضوع شفاف نیست و اجرای طرح کاداستر موجب شفافیت در بخش کشاورزی میشود.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: ما جلسات مان را برگزار میکنیم و مدیران استانی را پای کار میآوریم تا هرچه سریعتر شاهد اجرای قانون کاداستر باشیم.
آقای خداییان افزود: در ماده ۹ قانون جامع حدنگار مقرر شده است دستگاههای اجرایی در مدت دو سال و تا پایان سال ۹۶ نقشه استاندارد و کلیه املاک متعلق به دولت یا املاکی را که تحت نظارتشان هست، در اختیار سازمان ثبت قرار دهند، اما متاسفانه بسیاری از دستگاههای اجرایی به تکلیف خود عمل نکردند.
وی گفت: البته مدیران شهرستانی در این خصوص اعلام آمادگی کردند و ما حتما کمک میکنیم تا بتوانند به تکلیف خود عمل کنند.
آقای خداییان افزود: برخی دستگاهها به تکالیف خود در اجرای قانون کاداستر عمل نکرده اند که سازمان بازرسی پیگیر است تا به عنوان ترک فعل این موضوع را بررسی کند و قطعا برای کسانی که تخلف کرده اند، پرونده تشکیل میشود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه سازمانهایی موفقترین عملکرد را در اجرای قانون حدنگار داشته اند، گفت: در یکسال گذشته سازمان جنگلها و مراتع همکاری خوبی با ما داشت و سازمان امور اراضی و وزارت جهادکشاورزی هم انصافا پیگیر هستند.
رئیس سازمان امور اراضی کشور هم در جمع خبرنگاران گفت: برای ورود به صدور اسناد کاداستری به دلیل برخی مسایل از قبل از انقلاب، لازم بود رفع تداخلات اجرایی مقررات در پلاکها صورت گیرد و ما هشت و نیم میلیون هکتار از پلاکهای دارای تداخل را رسیدگی کردیم که بیش از ۶ میلیون هکتار به عنوان اراضی ملی و دو و نیم میلیون هکتار به عنوان اراضی کشاورزی تثبیت شد.
آقای اورنگی افزود: برخی پلاکها که فاقد تداخل هستند مشکلی برای اسناد کاداستری ندارند و بیش از ۱۳ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی کشور عکس برداری شده و فرآیند تهیه نقشههای ۹ میلیون هکتار صورت گرفته است و سه و نیم تا چهار میلیون هکتار از این اراضی در مسیر فرآیند جانمایی در سازمان ثبت اسناد است.
وی گفت: حدود ۱۸ تا ۱۸ و نیم میلیون هکتار در مجموع اراضی کشاورزی داریم که بخشی در آیش و ۱۴ و نیم میلیون هکتار در چرخه تولید قرار دارد.
آقای اورنگی افزود: با اقداماتی که صورت گرفته است کشاورزان با مراجعه به جهادکشاورزی و گرفتن گواهی تعیین حدود پلاکشان میتوانند به سازمان ثبت اسناد مراجعه کنند تا اسنادشان صادر شود و اخیرا سامانهای تهیه کردیم که نیازی به مراجعه کشاورزان نیست و فقط میتوانند با کد ملی شان وارد شوند و بعد به سازمان ثبت اسناد مراجعه کنند.