مردم مناطق مرزی شمال استان اردبیل در شهرستان اصلاندوز که شاهد درگیریهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان هستند، این روزها در امنیت و آرامش کامل زندگی می کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ مردم مناطق مرزی شمال استان اردبیل در شهرستان اصلاندوز که در سه هفته گذشته شاهد درگیریهای شدید نظامی بین نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان بودند، این روزها در امنیت و آرامش کامل زندگی می کنند.
اینروزها شنیدن صدای شلیک و انفجار گلوله و راکتهای جنگی، حرکت و شلیک هواپیماها، بالگردها و پهپادهای نظامی به امری عادی برای مردم این منطقه تبدیل شده و دیگر از آن دلهره و نگرانیهای روزهای نخست درگیری دو طرف خبری نیست.
فرود چند راکت طرفهای درگیر و سقوط یک فروند پهپاد در اراضی زراعی منطقه هم تاثیری بر روحیه ایستادگی مردم و اطمینان آنها به تامین امنیت پایدار منطقه نگذاشته است.
در سه هفته گذشته درگیریهای شدید بین نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان و ارمنستان در فاصله ۲ کیلومتری مناطق مرزی ایران در آن سوی ارس و درست از مقابل شهر مرزی اصلاندوز آغاز شد و مردم منطقه دچار نگرانی شدند، اما با حضور مقتدرانه نیروهای مرزبانی کشورمان در نواحی مرزی و گفتگوهای مکرر آنها با طرفهای درگیر و مکلف کردن آنها به حفظ حریم مرزهای کشورمان به مردم اطمینان داده شد که امنیت پایدار در نواحی مرزهای کاملاحاکم است .
در روزهای نخست درگیری تعدادی از اهالی با حضور در ارتفاعات منطقه، تماشاگر حوادث و درگیریهای صحنه نبرد در آن سوی ارس بودند و این به جاذبه جدیدی برای منطقه شمال استان اردبیل تبدیل شد به طوری که جمعیت زیادی از دیگر شهرهای استان اردبیل و استان آذربایجانشرقی در منطقه حاضر شده و تماشاگر گوشه هایی از جنگ قره باغ شدهاند.
با هشدار مقامات و مسئولان شهرستان اصلاندوز مبنی بر ممنوعیت حضور در ارتفاعات منطقه و تماشای صحنه درگیری از حضور مردم در مناطق درگیری کاسته شد.
محمد قویدل خبرنگار ما در اصلاندوز اوضاع عمومی این شهرستان را علیرغم ادامه درگیرهای نظامی دو طرف در نزدیکی نواحی مرزی آرام توصیف کرده ومی افزاید: مردم با اطمینان به قدرت وتوان نیروهای مرزبانی کشورمان ،بدون توجه به شرایط جنگی آن سوی ارس به زندگی عادی خود مشغولند وحتی در مزارع نزدیک به مرز کار کشاورزی ودامپروری در شرایط کاملا عادی ادامه دارد.
آقای محمدخانی 60ساله یکی از عشایردام پرور مرزنشین شهرستان اصلاندوز می گوید: به رغم جنگ در منطقه، نگران جان خود و خانوادهاش نیست چرا که به اقتدار نیروهای مسلح و مرزبانان ایران مطمئن است و خطرات احتمالی را هم چندان جدی نمیبیند.
وی با بیان این که اگر مرزبانان مقتدر در منطقه حضور نداشتند، بسیاری از مردم برای نجات جان خود به مناطق امنتر کوچ میکردند افزود: ترسی از ادامه درگیری نداریم و خاک خود را دوست داشته و برای دفاع از آن در همه حال آمادهایم، همه اجداد ما ساکن این منطقه بوده و در دوره هجوم روسها به ایران به مدت ۲ سال با متجاوزان جنگیدهاند و ما نیز به عنوان نوادگان آنها در دفاع از کشور و خاک خود تردید نداریم.
آقای مقدم45ساله ،دیگر شهروند اصلاندوزی که یک رستوران دار است می گوید: این روزها دیگر به این درگیری و صدای انفجار مهمات و بمبهای دو طرف عادت کردهایم، ما نگران جان و مال خود نیستیم چرا که کشور مقتدر و امنی داریم آزادسازی قرهباغ آرزوی قلبی مردم دو سوی ارس است ، ۲۷ سال پیش که سرزمینهای آن سوی ارس به دست ارمنیها افتاد، هزاران پناهجوی جنگزده آذربایجان با گذر از رود ارس به ایران پناه آوردند و ما به آنها پناه و اسکان دادیم و شواهد تاریخی بخوبی نشان میدهد که قره باغ متعلق به آذری هاست.
آقای صادقی که یک جوان باغدار است می گوید:نگرانی جزئی مردم منطقه از صدای مستمر انفجارهاست حتی ساعت چهار صبح نیز صدای انفجار به گوش میرسد و این باعث سلب آسایش مردم شده است.
وی پایان یافتن درگیری و تحقق حق و عدالت برای مردم آن سوی مرز را خواسته قلبی خود عنوان کرد و ادامه داد: ما در این جنگ در کنار برادران مسلمان خود هستیم ولی در مجموع دوست داریم که آنها نیز از تهدید دائمی جنگ خلاص شده و در موطن خود در صلح و آرامش زندگی کنند.
خانم محمدلو یکی از زنان عشایر ساکن در منطقه که به همراه بستگان خود در حال تماشای جنگ در این سوی مرز بود گفت: شلیکهای شبانه روزی در آن سوی مرز خواب مردم منطقه را مختل کرده و من خودم چندین شبانه روز است که با خیال راحت نمیتوانم بخوابم امیدورم بزودی شاهد پایان درگیری و بازگشت اوضاع منطقه به وضعیت عادی قبل از درگیری باشیم ما به اقتدار مرزبانان کشورمان اطمینان و اعتماد داریم و نگران امنیت خود نیستیم.
رانندگان آذری که همه روزه با گذر از گمرک بیلهسوار و جلفا و در مسیر جادهای ساحل جنوبی رود مرزی ارس در حال حمل کالا بین دو بخش جدا افتاده جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان هستند، امنیت موجود در مرزها و جادههای ایران را با وجود جنگ در آن سوی مرز مثالزدنی عنوان میکنند.
به گفته فرماندار شهرستان اصلاندوز، طی 3 هفته گذشته در مجموع ۱۵ گلوله جنگی انفجاری، راکت و لاشه موشک به حوزه استحفاظی شهرستان اصلاندوز اصابت کرده که اغلب در اراضی کشاورزی و مرتعی و به هنگام شب سقوط کرده و خسارت جانی ومالی دربرنداشته است.
مینایی گفت: آلودگی صوتی ناشی از انفجار گلوله ها وراکتها در آن سوی مرز و اصابت گلوله و راکت در این سوی مرز موجب نگرانی مردم شده بود که با تذکر به موقع و نیز با پیشروی نیروهای جمهوری آذربایجان در روزهای گذشته در خط مرزی و انتقال درگیری به مناطقی دور از مرزهای ایران، این نگرانیها خیلی کم شد.
وی افزود: مردم شجاع وغیورشهرستان اصلاندوز به زندگی عادی خود در منطقه ادامه میدهند و هیچ خانواده ای منطقه را ترک نکرده است.
فرماندار شهرستان مرزی اصلاندوز به مردم منطقه توصیه کرد که با توجه به تداوم درگیری در مرز و مشخص نبودن وضعیت جنگ، از تردد در نقاط مرزی و تماشای صحنه نبرد خودداری کرده و با مرزبانان و مقامات شهرستان اصلاندوز در تامین کامل امنیت مرز همکاری کنند.
وی با اشاره به اشراف کامل متولیان امنیت مرزی به تحولات و درگیری موجود در منطقه گفت: اصابت گلولهها و راکتهای جنگی که ناشی از خطای محاسباتی و تجهیزات نادقیق بوده، موجب عذرخواهی مکرر طرفین درگیری از ایران شده است.
مینایی ادامه داد: پیشروی نیروهای جمهوری آذربایجان در امتداد مرز ایران در ساحل شمالی رود ارس تا نزدیکی سد خداآفرین ، درگیریها را از نزدیکی مرزهای حوزه استحفاظی شهرستان اصلاندوز به مناطق دور تر کشانده ولی همچنان درگیریها ادامه دارد و صدای شلیک گلوله و دود ناشی از آتشبارهای طرفین قابل مشاهده است.
در هفته های اخیر علاوه بر حضور اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در نزدیکی محل درگیری و حضور مقامات امنیتی و مرزبانی کشور در شهرستان اصلاندوز، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز نسبت به اصابت گلوله های جنگی به خاک ایران اعتراض کرده و به طرفین درگیر هشدار داد.
خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه از ابلاغ یادداشت رسمی اعتراضی ایران به دو کشور درگیر خبر داد و گفت: ایران درباره امنیت اتباع خود به هیچ وجه اغماض نخواهد کرد.
وی اصابت گلوله و راکتهای شلیک شده به خاک ایران را موجب نقض تمامیت سرزمینی و همچنین سلب امنیت و وارد شدن خسارات مالی به اتباع ایران عنوان و اظهار کرد: مرزبانان ایران در دیدارهای مستمر با مرزبانان جمهوری آذربایجان و ارمنستان در حال پیگیری مسائل اخیر هستند.
در این حال ندایی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار اردبیل در دیدار با معاونان سیاسی و امنیتی وزیر کشور اعلام کرد: اصابت راکت و خمپاره به مناطق مرزی استان در پی تشدید درگیری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، خسارتی در پی نداشته است.
وی با اشاره به تذکر جدی ایران به جمهوریهای آذربایجان و ارمنستان در باره برخورد راکت و خمپارههای دو طرف به خاک کشورمان گفت: تمهیدات لازم برای حفظ ثبات وامنیت پایدار متناسب با شرایط منطقه در نظر گرفته شده است.
استان اردبیل ۳۸۴ کیلومتر مرز مشترک با جمهوری آذربایجان دارد و نقاطی از شهرستانهای نمین، اردبیل، مشکینشهر، گرمی، بیلهسوار، پارسآباد و اصلاندوز مغان در جوار مرزهای جمهوری آذربایجان قرار دارد،رودخانه ارس در مرز بین ایران و جمهوری آذربایجان در شمال استان و در حوزه استحفاظی شهرستان اصلاندوز و پارسآباد جریان دارد.
درگیری بین نیروهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قره باغ در نقاط صفر مرزی آنسوی ارس از ششم مهرماه اغاز شده وهمچنان ادامه دارد.
تنش و درگیری بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قرهباغ کوهستانی در سال ۱۹۸۸ میلادی آغاز و در سال ۱۹۹۲ میلادی به درگیریهای نظامی تبدیل شد،بر اثر این درگیریها هفت شهرستان جمهوری آذربایجان به تصرف نیروهای ارمنستانی درآمد.
در سال ۱۹۹۴ میلادی با میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا آتشبس میان طرفین برقرار شد، ولی تلاشهای بینالمللی برای حل مسالمتآمیز این مناقشه تا به حال نتیجهای نداشته است.