بسته بندی محصولات کشاورزی برای جلوگیری از هدررفتن میزان زیادی از تولیدات کشاورزی و راحتتر شدن حمل و نقل و صادر شدن این محصولات به دیگر کشورها انجام میشود.
درواقع بسته بندی کالا علاوه بر نگهداری و حفاظت از کالا در برابر عوامل محیطی، به عنوان پلی ارتباطی بین خریدار و محصول مورد نظر است.
اندیشه و برنامهریزی برای بستهبندیکردن محصولات کشاورزی موضوعی است که از سوی بسیاری از کشورها و شرکتهای بزرگ اقدامی استراتژیک محسوب میشود و هر سال میلیاردها دلار در این زمینه سرمایهگذاری و هزینه میکنند.
آذربایجانغربی یکی از قطب های تولید محصولات باغی در کشور
امانی مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان با اشاره به اینکه در آذربایجانغربی ۱۱۲ هکتار باغ میوه وجود دارد، گفت : از این سطح زیرکشت یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع میوه از جمله سیب ,انگور و انواع میوه های هسته دار شامل آلو، شلیل, هلو،گیلاس تولید و سالانه ۴۰۰ هزارتن از این محصولات به خارج از کشور صادر می شود.
بسته بندی خوب و علمی، عامل افزایش درآمد کشاورزان استان
یکی از راههای افزایش درآمد کشاورزان بسته بندی خوب و علمی است که به اندازه تولید محصول با کیفیت اهمیت دارد.
اصغری عضو هیئت علمی دانشگاه ارومیه بااشاره به اینکه بسته بندی خوب معرف محصول در بازارهای جهانی است، گفت : بسته بندی استاندارد کیفیت، نگهداری و فروش محصول را تضمین می کند.
وی افزود : علاوه بر بسته بندی استاندارد باید نکاتی را هنگام برداشت میوه رعایت کرد. باتوجه به اینکه میوه یک موجود زنده است و نفس میکشد باید به آرامی و بدون هیچ صدمه ای برداشت شود چرا که هرنوع فشار و خراشی درمیوه باعث فساد آن در طول حمل و نقل و انبار داری می شود.
اصغری بااشاره به اینکه میوه در زمان برداشت ۸۵ درصد آب دارد، گفت : میوه چیده شده در باغ بلافاصله باید سرد شود و در جای خنک در باغ بسته بندی وسریع به سردخانه منتقل شود.
صرف هزینه برای بسته بندی به نفع کشاورز است
عضو هیئت علمی دانشگاه ارومیه افزود : بیشتر باغداران استان از بسته بندی نامناسب و از کاغذ استفاده می کنند طوری که میوه در داخل بسته محبوس می شود و هیچ راه ورود هوای سرد به داخل جعبه انجام نمی شود.
در حالیکه همین کاغذها غیر استریل بوده وخود عامل پوسیدگی میوه در زمان انبار داری می شوند.
وی بااشاره به اینکه بهترین نوع بسته بندی استفاده از شانه و بسته بندی تک ردیفه است گفت : صرف هزینه برای بسته بندی به نفع باغدار خواهد بود و میزان ضایعات میوه را کاهش می دهد.
علیزاده یکی از باغداران استان گفت : کار باغداری کار اجدادی مااست . زمان قدیم جعبه های چوبی و پوشال و کاغذ بودو چند سالی هست از همین بسته بندی پلاستیکی و پوشش کاغذ برای فروش میوه استفاده میکنیم .
آذربایجانغربی با ۳۸۱ سردخانه رتبه نخست کشوری رو به خود اختصاص داده است
تومرائی مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی استان بااشاره به اینکه استان با دارا بودن ۳۸۱ سردخانه رتبه نخست کشوری رو به خود اختصاص داده است، گفت : ظرفیت سردخانه های بالای صفر استان ۹۶۰ هزار تن می باشد که قسمت عمده ذخایر میوه آنهابه کشورها اوراسیا و عراق و افغانستان صادر می شود.
همتی مدیر عامل یکی از سردخانه های استان با اشاره به اینکه در این سردخانه بسته بندی صادراتی تک ردیفه و دوردیفه انجام می شود گفت: ظرفیت سورتینگ وبسته بندی روزانه ۴۰ تا ۵۰ تن با دستگاه تمام اتوماتیک شتشوی میوه و درجه بندی سیب رو داریم که از اول مهرماه شروع وتااسفند ماه ادامه دارد.
وی افزود : تمام کارتن وجعبه های مورد نیاز خود رو از استان خودمان تهیه می کنیم که اکثر محصولات بسته بندی ما به کشور روسیه صادر می شود.
گوهرفر عضو هیئت مدیره کارتن پلاست ارومیه بااشاره به اینکه دراین شرکت تولید و تبدیل محصولات کارتن پلاست با ماشین آلات روز دنیا انجام می شود گفت: با تولید انواع جعبه، شیت و رول پلاست و تبلیغات و چاپ در زمینه انواع جعبه صادراتی به منظور صادرات به کشورهای همسایه حوزه خلیج فارس و بالکان مشغول به فعالیت هستیم.
وی افزود: وجود این شرکت در زمینه بسته بندی انواع میوه های صادراتی تحول شگرفی در منطقه ایجاد کرده است این واحد صنعتی سالانه به مقدار 5000 تن کارتن پلاست تولید می نماید با توجه به اهمیت بسته بندی در دنیا که روبه رشد می باشد متاسفانه کشور ما در زمینه بسته بندی انواع محصولات نسبت به علم روز دنیا بسیار عقب می باشد و نیازمند حمایت مسولین و سرمایه گذاران بخش خصوصی می باشد.
پیشرفت این صنعت در مهد کشاورزی استان آذربایجان غربی باعث باز شدن بازار های جهانی به روی کشاورزان زحمتکش استان به منظور فروش محصولات خود با قیمت منصفانه می باشد.