برایان اوبراین، نماینده دولت آمریکا در نشست اندیشکده آسپن گفت: چین چالش اصلی آمریکا در طی نسلها خواهد بود.
در این نشست، که روز جمعه ۲۵ مهر ماه برگزار شد، استفن هادلی مشاور امنیت ملی جرج بوش رئیس جمهور پیشین آمریکا گفت: تمایل دارم در این باره صحبت کنم که در دولت دوم ترامپ چه اتفاقی خواهد افتاد؟ اجازه دهید از چین شروع کنم. به نظر من دولت (ترامپ) باعث بیدار کردن افکار عمومی و افکار افراد برجسته در آمریکا شد تا این دسته از افراد به چالش چین پی ببرند.
وی ادامه داد: بسیاری از افراد با این حرف من موافق خواهند بود که شما (برایان اوبراین به عنوان نماینده دولت آمریکا در این نشست) به شیوهای مفید، روند ایستادن در برابر سیاستهای تهاجمی چین در زمینههای اقتصادی، نظامی و دیپلماتیک را آغاز کرده اید.
پرسشی که از شما دارم این خواهد بود که به نظر شما آیندهِ روابط آمریکا و چین چگونه خواهد بود؟ ما باید به دنبال چه نوع روابطی با چین باشیم؟ آیا ما رقبای راهبردی یکدیگر هستیم؟ آیا حریف یا هماورد یکدیگر هستیم؟ آیا حتی دشمنان یکدیگر هستیم؟ توصیف شما در این باره چیست؟ دیدگاه شما درباره اینکه ما در این روابط باید به دنبال چه باشیم، چیست؟
رابرت اوبراین در پاسخ گفت: این بزرگترین پرسشی است که هر یک از ما با آن مواجه خواهیم شد، حال چه این دولت باشد و چه دولتی دیگر باشد- که سال آینده (۲۰۲۱) روی کار خواهد آمد- به اعتقاد من، واقعا چالش اصلی آمریکا در طی نسلها (همین چین) خواهد بود. چیزی که رئیس جمهور (ترامپ) گفته و من با آن موافقم این است که ما میخواهیم روابطی عالی با چین داشته باشیم.
چین کشوری فوق العاده است، آنها سختکوش، بسیار دقیق، و باهوش هستند. آنها برای سالیان سال به نوعی در صف آمریکا قرار داشتند، ما در جنگ جهانی دوم در یک طرف (جبهه نبرد) در کنار هم بودیم و به همراه هم جنگیدیم. صدها هزار نفر از چینیها به آمریکا آمدند تا تحصیل کنند، ما شمار زیادی از آمریکاییها را داریم که در چین زندگی کردند و در این کشور کسب و کار دارند. ما دوست داریم روابط خوبی با چین داشته باشیم متاسفانه اتفاقی که در ۳۰ تا ۴۰ سال گذشته رخ داده، این است که چینیها به جای آنکه روابط برد-برد را برای هر دو طرف تعریف کنند روابط برد-باخت را به اجرا درآوردند، که در آن چین برنده روابط بود و ما بازنده آن بودیم.
رابرت اوبراین در بخش دیگری از این نشست گفت: بنابر این ما باید با سرقت مالکیت معنوی مقابله کنیم.
«کریستوفر ری» مدیر آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سی آیای)، نیز گفت: اقدام چین در سرقت مالکیت معنوی در چند دهه گذشته به معنی بزرگترین انتقال ثروت در تاریخ بشر بوده است. ما باید چنین چیزی را متوقف کنیم. ما باید این کار را از جانب خودمان (آمریکا) انجام دهیم.
اف. بی. آی، هر ۱۰ ساعت یک تحقیق ضد جاسوسی جدید درباره چین را شروع میکند. ما باید هوشمندانهتر عمل کنیم، و خود را تقویت کنیم.
باید کار چینیها را برای سرقت فناوریها و سرقت مالکیت معنوی ما سختتر کنیم. ما بخشی از این کار را از طریق نیروهای مجری قانون و نیز از طریق اِعمال محدودیت در صدور روادید انجام دادیم و متوجه شدیم که چینیها هزاران نفر از ماموران ارتش آزادیبخش خلق چین (PLA) را - تحت پوشش و عنوان دانشجو - به دانشگاههای آمریکا اعزام میکردند تا فناوری ما را به یغما ببرند، آموزش ببینند و فوت و فن ما را به کشورشان بازگردانند و ارتش چین را بازسازی کنند.
بنابر این، چنین کاری باید متوقف شود و ما داریم به این اقدامات خاتمه میدهیم. فکر میکنم در یک مقطع زمانی، احتمالا تعداد افسران ارتش چین که در دانشگاههای آمریکا تحصیل میکردند بیش از تعداد افسران ارتش آمریکا در دانشگاههای آمریکا بود. چنین چیزی هوشمندانه نیست. ما باید کارهای زیادی انجام دهیم. کاری که رئیس جمهور در مورد تعرفهها انجام داد باعث شد که اقدام بی پایان چین برای ایجاد کسر تجاری ۵۰۰ میلیارد دلاری در سال خاتمه یابد درحالی که این اقدام چین باعث از بین رفتن مشاغل تولیدی در آمریکا و از بین رفتن زنجیرههای تامین و تدارکات میشد و همه آنها را به چین میکشاند.
ما باید فعالیت شرکتها و کسب و کارهای خود را مجددا به داخل کشور بازگردانیم و یا اینکه آنها را به نزدیک مرزهای خود بیاوریم. زیرساختهای حیاتی ما شامل مراقبتهای درمانی، داروسازی، تولید تراشه و عناصر خاکی کمیاب میشود. ما در بخش عناصر خاکی کمیاب در چهار سال گذشته موفقیتهای زیادی به دست آوردیم. ما به دنبال ایجاد خطوط تامین جایگزین برای عناصر خاکی کمیاب هستیم. کارهای زیادی است که ما باید انجام دهیم تا از خود محافظت کنیم.