در گفتگو با فرانس ۲۴
علی اف: از تجهیزات نظامی ترکیه استفاده میکنیم
رئیس جمهور جمهوری آذربایجان اعلام کرد ترکیه در مناقشه قره باغ دخالت نظامی ندارد. ما از تجهیزات نظامی ترکیه استفاده میکنیم و این یک واقعیت است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، الهام علیاف رئيس جمهور جمهوري آذربايجان در گفتگو با شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴ درباره تداوم خشونتها در قرهباغ به رغم اعلام آتشبس اظهار داشت: همه چیز به رفتار ارمنستان بستگی دارد. در واقع و در مورد آنچه که به ما مربوط است، همواره به مسئولیتها و تعهداتمان متعهد بودهایم.
وي گفت: تصمیمِ اعلام آتشبس به دلایل بشردوستانه از طرف روسیه بود. تصمیمی که از آن حمایت کردیم، چونکه معتقدیم برای تبادل اجساد سربازان و گروگانها و همچنین پیگیری مذاکرات تصمیم خوبی است. بر اساس اعلام مسکو، باید برخی اصول در مذاکرات رعایت شود. این همواره موضع ما بوده است. اما ارمنیها همواره سعی کردهاند با تغییر قواعد در این روند اختلال ایجاد کنند. این تغییرات از سوی ما و ریاست مشترک گروه مینسک رد شده است. از دو سال قبل و با به قدرت رسیدن دولتی جدید در ارمنستان، ارمنیها چندین بار تلاش کردند به اصطلاح مقامات قرهباغ را به میز مذاکرات دعوت کنند و بدین ترتیب شکل آن را تغییر دهند.
وي افزود: از بیش از بیست سال قبل تاکنون، مذاکرات میان ارمنیها و آذربایجانیها تحت نظارت گروه مینسک انجام میشود. آنان تلاش میکنند با دعوت از به اصطلاح مقامات قرهباغ شکل این مذاکرات را تغییر دهند. ما آتشبس را رعایت میکنیم، اما هماهنگونه که میدانید ارمنیها به شدت آن را نقض کردهاند و این فقط در «گنجه» نبوده است. حملاتی علیه غیرنظامیان در گنجه رخ داد که مثالی از سیاست تهاجمی آنان (ارمنستان) است. از سوی دیگر، آنان هر روز این آتشبس را نقض میکنند. امروز صبح به من اطلاع دادند که بین هفت تا نه صبح، بیش از صد و پنجاه بار دو شهر «تارتار» و «آغدام» بمباران شدند و متاسفانه یک غیرنظامی در تارتار جانش را از دست داد.
وی همچنین گفت: از زمان اعلام آتشبس، آذربایجان همه بمبارانهای خود را متوقف کرده است. هرگز عمدا به غیرنظامیان حمله نمیکنیم. هرگز در سرزمینهای اشغالی به شهرها حمله نمیکنیم. ما فقط تاسیسات نظامی را هدف قرار میدهیم. اهداف ما به طور دقیق شناسایی شدهاند و بنابراین فقط به اهدافی حمله میکنیم که تهدیدی برای اتباع و سربازان ما هستند. متاسفانه ارمنیها تاکتیک متفاوتی دارند و سعی میکنند تجیهزات نظامی خود را در وسط شهرها مستقر کنند، یعنی جایی که غیرنظامیان زندگی میکنند؛ بنابراین میبایست از خود محافظت کنیم، اما از زمان آتشبس، به آن متعهد بودهایم. ولی ارمنیها آتشبس را نقض کردهاند و ما مجبور بودهایم از خود واکنش نشان دهیم.
مجری فرانس ۲۴ افزود: آیا شما ادعا میکنید از زمان اعلام آتشبس حملهای از جانب آذربایجان حتی علیه اهداف نظامی صورت نگرفته است؟
الهام علیاف پاسخ داد: حملاتی ضد تاسیسات نظامی رخ داده است و آن را کتمان نمیکنیم. اما این طبیعی است و باید از خود دفاع کنیم. اگر یکی از طرفها به آتشبس پایبند نباشد، آتشبس امکانپذیر نیست. در غیراینصورت، امکان داشت ارمنستان امتیازاتی بدست آورد و به اهدافش برسد. آنان تلاش میکنند مناطق آزادشده را دوباره تصرف کنند. اما (در این کار) شکست خوردهاند. میخواهم به آنان توصیهای کنم. قبلا به طور علنی این توصیه را به مقامات و مردم ارمنستان پیشنهاد دادهام. آنان باید تلاش برای بازپس گیری مناطق آزادشده را متوقف کنند. این کار فقط موجب میشود افراد دیگری قربانی شوند و خشونتهای جدیدی شکل بگیرد.
مجری فرانس ۲۴ پرسید: درباره تصاویر کلیساهای بمبارانشده در داخل منطقه قرهباغ چه توضیحی دارید؟ آنها اهداف نظامی نیستند.
علیاف در این باره گفت: حق با شماست. تحقیقی در جریان است. مایلم بگویم که آذربایجان کشوری با سطحی بالا از رواداری مذهبی است. این مورد در همه سازمانهای بینالمللی همچون سازمان ملل بازتاب داشته است. شما احتمالا کلیسای ارمنیها را در مرکز باکو دیدهاید. کلیسایی که توسط ما بازسازی شده و از آن محافظت میکنیم، چونکه میراث ارمنیهاست. در این کلیسا بیش از پنج هزار کتاب قدیمی درباره زبان ارمنی نگهداری میشود. اما ارمنیها با مساجد ما چه کار کردهاند؟ آنان نه تنها این مساجد را در عمل نابود کردهاند بلکه در آنجا از حیواناتی همچون خوک نگهداری میکنند و با این رفتارشان حساسیت همه مسلمانان را جریحهدار میکنند. نمیگویم که این حملات، انتقامجویانه بوده است. در این باره تحقیق میکنیم و مطمئن نیستیم چه اتفاقی افتاده است. احتمال دارد این حملات را خود ارمنیها انجام داده باشند تا سپس مسئولیت وقوع این خطا را متوجه ما کنند. اگر آذربایجان مسئول این حملات باشد، اشتباهی رخ داده است. هیچ بنای مذهبیِ تاریخی هدف قرار داده نمیشود.
علي اف در بخش دیگری از این مصاحبه درباره ساختار گروه مینسک و ریاست فرانسه در این گروه نیز گفت: ما اظهارات و پیامهای متناقضی (از جانب فرانسه) از ابتدای این خشونتها دریافت کرده ایم. اما فکر میکنم به لطف تلاشهای دیپلماتیک مشترکمان توانستهایم اوضاع را تحت کنترل نگه داریم. هماهنگونه که میدانید چندین بار تلفنی با امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه صحبت کردهام. آخرین گفتگوی ما بسیار مثبت بود و به یافتن راهحلی سیاسی برای این مناقشه متعهد شدیم. به من اطلاع دادهاند که فرانسه به عنوان رئیس مشترک (گروه مینسک) بیطرف باقی میماند و در واقع این الزامی است.
وي افزود: امروز صبح به من اطلاع دادند که وزیر امور خارجه فرانسه گفته است با توجه به ریاست فرانسه در گروه مینسک، این کشور باید بیطرف باقی بماند. از این موضع به طور کامل حمایت میکنیم و همواره نیز همین موضع را داشتهایم. همه روسای مشترک باید بیطرف باشند و جانبداری نکنند. هر کشوری متحدانی دارد. برخیها با یکدیگر روابط پویاتری دارند و این کاملا طبیعی است و هیچکس آن را زیر سوال نمیبرد. اما وقتی برخی از کشورها ماموریت دارند تا میانجیگری کنند، مسلما دو طرف -یعنی ارمنستان و آذربایجان- انتظار دارند بیطرف باشند. امروز بی طرفی وجود دارد و به نظر من مشکلی که به آن اشاره کردید، حل شده است و ما این فصل را پشت سر گذاشته ایم.
رئیسجمهور آذربایجان درباره ادعای اعزام جنگجویانی از سوریه برای کمک به ارتش آذربایجان و آیا اینکه در این باره با مکرون صحبت کرده است، نیز توضیح داد: در این باره با یکدیگر صحبت کردهایم و همچنان منتظر ارائه مدرک هستم. تاکنون هیچ مدرکی به من داده نشده است. من از رئیسجمهور فرانسه خواستهام مدارکی به من ارائه کند. وقتی سند و مدرک نباشد، فکر میکنم این، شایعه است و باید فراموش شود. ما مزدور نداریم. این موضع رسمی ماست و از زمان آغاز خشونتها از بیش از دو هفته قبل، یک کشور هم کوچکترین مدرکی به ما ارائه نداده است. از سوی دیگر ما به مزدور نیاز نداریم. ارتشی با بیش از صد هزار سرباز داریم و آنچه در میدان نبرد انجام میدهیم به روشنی نشان میدهد که ارتش ما به تنهایی قادر به آزادسازی مناطق است.
الهام علی اف درباره اظهارات ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه مبنی بر دخالت ترکیه در مناقشه آذربایجان و ارمنستان نیز اظهار داشت: او اشتباه میکند. دخالت نظامی ترکیه یک خبر جعلی دیگر است. ترکیه دخالت نظامی ندارد. ما از تجهیزات نظامی ترکیه استفاده میکنیم و این یک واقعیت است. اما از تجهیزات نظامی روسیه، اسرائیل و تجهیزات نظامی دیگر هم استفاده میکنیم. این تجهیزات نظامی را خریداری میکنیم. برخلاف ارمنیها که آن را رایگان به دست میآورند. ترکیه فقط در بعد سیاسی در این روند مشارکت دارد. نیروی نظامی ترکیه حضور ندارد. جنگندههای افشانزده ترکیه اینجا هستند، اما اینها پس از رزمایش سال گذشته باقی مانده اند. ده رزمایش مشترک با ترکیه با مشارکت نیروهای هوایی وجود داشته است. امسال به علت همهگیری فقط دو رزمایش برگزار شده است. پس از این رزمایشها، تصمیم گرفتیم افشانزدهها را حفظ کنیم. آنها روی زمین هستند و در حال پرواز نیستند.
او درباره پهپادهای ترکیه نیز عنوان کرد: برای دستیبابی به اهدافمان به اندازه کافی از آنها داریم. اینها اطلاعاتی هستند که مایلم مخفی باقی بماند.
مجری پرسید: آیا این پهپادها در این مناقشه برای شما مزیتی محسوب میشوند؟
علیاف پاسخ داد: مسلما. این پهپادها بسیار مدرن و پیچیده هستند. میتوانم به شما بگویم که فقط به وسیله پهپادهایی که به واسطه ترکیه به دست آوردهایم، توانستهایم تجیهزات نظامی ارمنستان را به ارزش یک میلیارد دلار نابود کنیم. فقط با استفاده از پهپادها. مسلما از پهپادهای دیگری که از منابع دیگر تامین میشود نیز استفاده میکنیم. از تجیهزات نظامی مختلفی استفاده میکنیم. اما فقط با پهپادها توانستهایم به ارزش یک میلیارد دلار (به ارمنستان) خسارت وارد کنیم. این خسارتِ زیادی برای ارمنیهاست. نمیدانم آنان برای خرید تجهیزات نظامیشان از کجا پول آوردهاند. احتمالا آنان به رایگان این تجهیزات را به دست آوردهاند.