سیری بر مجاهدتهای چهارمین شهید محراب
امروز ۲۳ مهر ماه سالروز شهادت آیت الله اشرفی اصفهانی است، عالم مجاهدی که عمر خود را صرف اعتلای اسلام و نشر معارف دینی کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه، آیت الله عطاءالله اشرفی اصفهانی در سال ۱۲۸۱ هجری شمسی در خمینی شهر اصفهان
دیده به جهان گشود، وی تحصیلات ابتدایی و مقدماتی خود را در خمینی شهر فرا گرفت و بعد از دهسالگی برای ادامه تحصیل عازم اصفهان شد و در مدرسه نوریه به مدت ده سال در محضر استادان متعددی تلمذ کرد.
آیت الله اشرفی اصفهانی برای کسب مدارج عالی در بیستسالگی رهسپار قم شد و به مدت یک سال از محضر آیتالله حاج شیخ عبدالکریم حائری و سپس از محضر آیات عظام ثلاث (خوانساری، حجت و صدر) درس سطح را فرا گرفت و برای دروس اسفار و منظومه در محضر حضرت امام خمینی (ره) تلمذ کرد.
عزیمت به کرمانشاه
آیتالله اشرفی اصفهانی در سال ۱۳۳۵ به دستور آیتالله بروجردی جهت تبلیغ و نشر معارف و تقویت بنیه دینی و مذهبی مردم به کرمانشاه عزیمت کرد و در مدرسه آیتالله بروجردی به تدریس مکاسب و رسائل و کفایتین برای طلاب پرداخت. با رحلت آیتالله بروجردی، همراهان وی به قم مراجعت نمودند، اما اصرار و تقاضای مردم کرمانشاه مانع از بازگشت ایشان شد.
مبارزات آیت الله اشرفی اصفهانی علیه رژیم پهلوی
پس از رحلت آیتالله بروجردی در سال ۱۳۴۰، آیتالله اشرفی اصفهانی با توجه به تلاش حکومت پهلوی برای تغییر کانون مرجعیت از ایران به نجف، به حمایت از مرجعیت امام خمینی (ره) در استان کرمانشاه پرداخت. آیتالله اشرفی پس از تبعید امام به نجف با ایشان در ارتباط بود و از پیامها و گفتههای امام برای ادامه نهضت اطلاع مییافت. علاوه بر آن، ایشان یکبار جهت زیارت عتبات عالیات به عراق و نجف اشرف مسافرت و در آنجا با امام دیدار کردند و دستورات و اقدامات لازم را برای به ثمر رساندن انقلاب از امام جویا شدند.
در قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲، مردم کرمانشاه به پیروی از آیتالله اشرفی، مبارزه علیه رژیم را شروع کردند. پس از این قیام خونین و دستگیر شدن امام، آیتالله اشرفی پس از مسافرت به تهران مصمم شد در رابطه با دستگیری ایشان با مراجع تقلید قم و مشهد دیدار کند؛ لذا به اتفاق مدرسین حوزه علمیه قم به حضور آیتالله گلپایگانی رسید و پس از مذاکرات از ایشان درخواست کرد با نشر اعلامیه و سخنرانی حرکت را تعقیب کنند و امام را تنها نگذارند. رژیم که از نگه داشتن امام خمینی سخت بیمناک بود تحت فشار مردم و روحانیان ناچار شد ایشان را آزاد کند، پس از آزادی امام و بازگشت ایشان، آیتالله اشرفی به دیدار حضرت امام شتافت. پس از این دیدار، امام خمینی حکم وکالت و اجازه مطلق در امور حسبیه و شرعیه را به ایشان دادند.
فعالیتهای آیت الله اشرفی اصفهانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی
آیتالله اشرفی پس از پیروزی انقلاب با انتشار اعلامیهای مردم را به شرکت در رفراندوم جمهوری اسلامی ایران دعوت نمودند. ایشان در انتخابات مجلس خبرگان، که در تاریخ ۱۲ مرداد ۱۳۵۸ برگزار شد، به نمایندگی از حوزه انتخابی کرمانشاه به عضویت این مجلس درآمد. ازجمله خصایص بارز ایشان دفاع از مقام ولایت فقیه بود. ایشان همچنین مسئول حزب جمهوری اسلامی در استان کرمانشاه بود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نامههای فراوانی از سوی علما و مردم استان به امام خمینی (ره) ارسال شد که در آنها از ایشان درخواست شده بود آیتالله اشرفی را به عنوان نماینده خویش و امام جمعه کرمانشاه منصوب کنند که امام نیز ایشان را به امامت جمعه کرمانشاه منصوب کردند.
شهادت
اقدامات انقلابی و جهادی آیتالله اشرفی اصفهانی خشم منافقین را برانگیخت؛ ازهمینرو حذف وی در دستور کار نیروهای مخالف نظام قرار گرفت. اولین سوء قصد به جان ایشان در تیر ۱۳۶۰ نافرجام بود؛ دومین سوء قصد که با کار گذاشتن بمب در کنار منزل ایشان انجام شد، هنگامی بود که آیتالله اشرفی در مشهد بهسر میبرد. آیتالله اشرفی اصفهانی سرانجام پس از هشتاد سال زندگی پرافتخار و خدمت به اسلام و قرآن توسط یکی از اعضای منافقین در ظهر جمعه ۲۳ مهرماه ۱۳۶۱در سنگر نماز جمعه مسجد جامع کرمانشاه و در محراب نماز به درجه پرفیض شهادت نایل آمد.