اهمیت نظارت بر شیوه نامههای بهداشتی با شیوع بیماری کرونا و اجباری شدن استفاده از ماسک بیشتر شده است.
چند روزی است استفاده از ماسک اجباری شده و قرار است تا افرادی که حاضر به رعایت شیوه نامهها نیستند جریمه شوند. تختهای بیمارستانها به بیماران کرونایی اختصاص یافته است.
امکانات بیمارستانی کشور جوابگوی آمار مبتلایان به کرونا نیست به همین علت بیمارستانهای نیروهای مسلح از پنجشنبه هفته گذشته هم در اختیار بیماران کوید ۱۹ قرار گرفت.
کادر درمان چند ماهی است که با فشار حداکثری مشغول خدمات رسانی به بیماران هستند.
یک به ۳
طبق آماری که در شهریور منتشر شد بطور میانگین به ازای هر ۳ هزار مبتلا جان یک نفر از کادر درمان به خطر افتاد و از دست رفته است.
آنها از مردم میخواهند که به رعایت شیوه نامههای بهداشتی حساس باشند و هشدارها را جدی بگیرند.
هرچند شرایط عادی نیست و به گفته کارشناسان بهداشت و درمان؛ کشور در ورطه توفان سهمگین قرار دارد.
اما مشاهدات میدانی ما در چند هفته گذشته حاکی از آن است که مردم تهران نسبت به استفاده از ماسک جدی هستند و در مقایسه با چند ماه قبل درصد بالایی از مردم با پوشش ماسک در مکانهای عمومی حاضر میشوند.
رعایت حداکثری
این شرایط در ناوگان حمل و نقل عمومی به وضوح دیده میشود و در اتوبوس و مترو و تاکسی کمتر کسی را میتوان یافت که ماسک بر صورت نداشته باشد.
همه کسانی که رعایت میکنند نگران جان خانواده هستند. خستگی پزشکان و پرستاران هم از نظرشان دور نیست. آنها بر این باورند که اگر کسی در رعایت نکات بهداشتی کوتاهی کند در واقع جان بقیه را به خطر انداخته است.
در یکی از مناطق پرتردد شهر در منطقه ۱۲ تهران برای تهیه گزارش حضور داشتیم. بازار مولوی مثل همیشه شلوغ و پر تردد بود. ۹۰ درصد مغازه دارها باربرها و خریداران اجناس از ماسک استفاده میکردند.
اما نظارتی بر نحوه اجرای شیوه نامههای بهداشتی وجود نداشت و کسی در کنار ورودی بازار نبود تا به معدود افرادی که رعایت نمیکردند، تذکر دهد یا از ورودشان به مکانهای مسقف جلوگیری کند.
با جریمه موافقم
یکی از مغازه دارها میگفت: با جریمه موافقم، چون از روزی که برای نزدن ماسک جریمه تعیین شده است مردم بیشتر رعایت میکنند، اما باید همه ببینند افرادی که رعایت نمیکنند جریمه میشوند.
مثلا اگر مغازه داری رعایت نمیکند باید ماموران کرکره مغازه اش را پائین بکشند تا درس عبرتی برای دیگران باشند.
با هر مصاحبه افراد زیادی دورمان جمع میشدند و اگر کسی ماسک بر صورت نداشت همه به هم تذکر میدادند.
پدری که با فرزندش به بازار آمده بود میگفت: از شما ممنون که با حضورتان ماسک زدن را به همه یادآوری میکنید، باید همه دست به دست هم دهیم تا خیلی زود این بیماری ریشه کن شود، کادر درمان خسته و نگرانند.
۵۰۴ هزار و ۲۸۱ نفر مبتلا به کرونا
تاکنون ۵۰۴ هزار و ۲۸۱ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۲۷۲ نفر از بیماران مبتلا به کرونا در ۲۴ ساعت منتهی به ظهر دوشنبه، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۲۸ هزار و ۸۱۶ نفر رسیده است.
به گفته دکتر سیما سادات لاری خوشبختانه تاکنون ۴۰۹ هزار و ۱۲۱ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین ۴۵۳۳ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان و یزد در وضعیت قرمز قرار دارند. همچنین استانهای کردستان، هرمزگان، فارس و گلستان نیز در وضعیت هشدار هستند.
مطالبه مردمی
نکته جالب توجه این است که حالا استفاده از ماسک به یک مطالبه مردمی تبدیل شده است و اکثر مردم علت بالا رفتن فوتیها و تعداد مبتلایان به بیماری کوید ۱۹ را مربوط به افرادی میدانند که نکات بهداشتی را رعایت نمیکنند و به هشدارها بی توجه اند.
حق الناس است
مادری میگفت رعایت نکات بهداشتی را باید حق الناس بدانیم، چون اگر کسی در این خصوص کوتاهی کند در گناه مبتلا شدن افراد و از بین رفتن آنها شریک خواهد بود.
او با اعمال جریمه موافق بود و میگفت باید با کسانی که به هیچ طریقی حاضر به رعایت بهداشت نیستند و برای جامعه هزینه تراشی میکنند رفتار سخت گیرانهای داشت!
این خطر است نه شوخی
حالا بعد از گذشت چند ماه و افزایش روز افزون فوتیها و مبتلایان؛ این بیماری برای تعداد زیادی از مردم شهر یک خطر جدی است. خطری که نمیتوان با آن شوخی کرد. کرونا با همه تلخی ها، اما چهره دیگری از مردم شهر را هم به تصویر کشیده است. مردمی که برای هم دل میسوزانند و نگران جان یکدیگرند، تا مبادا فردا روزی در کنار هم نباشند.
کرونا فداکاریهای پزشکان و پرستاران را برجسته کرده و نشان داده که قلب مردم هنوز هم برای هم میتپد.
فرزانه آذرفام خبرنگار سرویس اجتماعی خبرگزاری صدا و سیما |