بر اساس نتایج اولیه اعلام شده
انتخاب مرد قدرتمند تاجیکستان با ۹۰ درصد آراء
امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان با کسب بیش از ۹۰ درصد آرا در تاجیکستان به طور مجدد انتخاب شد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، بر اساس نتایج اولیه اعلام شده در روز دوشنبه، یک روز بعد از انتخابات ریاست جمهوری که هیچ مخالف واقعی در آن شرکت نکرد، امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان با کسب بیش از ۹۰ درصد آرا در تاجیکستان به طور مجدد انتخاب شد.
کمیسیون مرکزی انتخابات تاجیکستان روز دوشنبه اعلام کرد: ۹۰.۹ درصد از رای دهندگان به رحمان رأی دادند که از سال ۱۹۹۲ در قدرت است. با این آراء امامعلی رحمان برای یک دوره هفت ساله جدید در راس این جمهوری شوروی سابق در آسیای میانه باقی خواهد ماند. کشوری که در آن مخالفان از بازی سیاسی کنار گذاشته میشوند. میزان مشارکت در این انتخابات ریاست جمهوری ۸۵ ٪ بوده است.
این پیروزی به امامعلی رحمان امکان میدهد مدت زمان در قدرت بودنش از ۳۰ سال عبور کند و به رهبری تبدیل شود که طولانیترین دوره حکومتی را در میان رهبران جمهوریهای اتحاد جماهیر شوروی سابق را داشته باشد. در حال حاضر چنین رکوردی در اختیار نور سلطان نظربایف رئیس جمهور پیشین قزاقستان است.
در مواجهه با رحمان، چهار نامزد نیز برای حفظ ظاهر شرکت کرده بودند که به سختی ۱۰ درصد از آراء را کسب کردند.
تنها تشکل سیاسی مخالف در کشور یعنی حزب سوسیال – دموکرات این انتخابات ریاست جمهوری را تحریم کرد.
تاجیکستان که به طور رسمی بیش از نه میلیون نفر جمعیت دارد، فقیرترین کشور در آسیای میانه و اتحاد جماهیر شوروی سابق است.
رهبر ملت
امامعلی رحمان که در زمان اتحادیه اروپا مسئول یک مزرعه اشتراکی و عضو حزب کمونیست بود اکنون ۶۸ سال سن دارد. او در سال ۱۹۹۲ در تاجیکستان به قدرت رسید. در آن زمان تاجیکستان که در همسایگی افغانستان قرار داشت در جنگ داخلی بسر میبرد. در این درگیری که میان طرفداران حزب کمونیست و شورشیان مسلمان بنیادگرا روی داد بیش از یکصد هزار کشته برجای گذاشت و در سال ۱۹۹۷ پایان یافت.
حامیان رئیس جمهور تاجیکستان او را بخاطر پایان دادن به جنگ داخلی کشور ارج مینهند. فردی که توانست با سیاستهای خود آشتی ملی را در کشور پیاده کند.
صفر ملایف، ۶۶ ساله، یکی از افرادی که در انتخابات ریاست جمهوری اخیر کشورش به امامعلی رحمان رای داده است میگوید صلح مهمترین چیز است. اگر صلح داشته باشیم، همه چیز خوب خواهد شد.
امامعلی رحمان برای نخستین بار در سال ۱۹۹۴ به عنوان رئیس جمهور تاجیکستان انتخاب شد، سپس در سال ۱۹۹۹، ۲۰۰۶ و ۲۰۱۳ دوباره در سمتش انتخاب شد. هیچ یک از این انتخابات توسط ناظران سازمان امنیت و همکاری آزاد اعلام نشد.
در سال ۲۰۱۶، با اصلاح قانون اساسی به بنیانگذار صلح و اتحادیه ملی و رهبر ملت تاجیک که این بار به رحمان تغییر نام داده بود این امکان را داد تا برای مدت نامحدود نامزد انتخابات ریاست جمهوری در کشورش شود.
از آن زمان، سازمانهای غیردولتی حقوق بشری نیز فشارهای بیشتری را علیه مخالفان، رسانهها و جامعه مدنی گزارش کرده اند.
همچنین از آن زمان تاکنون پوسترهای تبلیغاتی برای نشان دادن شکوه امامعلی رحمان در شهرهای تاجیکستان نصب شده است.
در ماههای اخیر، او همچنین با قرار دادن پسر بزرگش، رستم امامعلی، ۳۲ ساله، در جایگاه اصلی، زمینه را برای جانشینی خود فراهم میکند.
رستم رحمان که شهردار دوشنبه است از ماه آوریل نیز سمت ریاست مجلس سنای کشور را به دست گرفته است. با این حال، در صورت عدم توانایی رئیس جمهور، این رئیس مجلس سناست که میتواند به عنوان رئیس موقت کشور عمل کند.
با این حال، این کشور که فقیرترین کشور در میان جمهوریهای اتحاد جماهیر شوروی سابق است اکنون با مشکلات اقتصادی و با پیامدهای ناشی از شیوع بیماری کرونا مواجه است. صدها هزار تاجیک به ویژه در کارگاههای ساختمانی در روسیه یا قزاقستان کار میکنند تا بتوانند برای خانوادههای خود پول ارسال کنند.
با این حال، طبق گفته الکس کوکتاروف، کارشناس مسائل کشورهای آسیای میانه که در لندن مستقر است، مبالغ ارسالی توسط این مهاجران طبق مطالعات مختلف بین ۱۵ تا ۲۵ درصد در نیمه نخست سال کاهش یافته است. علت اصلی این کاهش نیز اعمال محدودیتهای قرنطینهای برای مهار بیماری همه گیر ویروس کرونا ۲۰۱۹ (کووید-۱۹)، در کشورهای مورد نظر بوده است.
به گفته وی، بسیاری از تاجیکان از زمان آغاز بحران بهداشتی ناشی از شیوع بیماری همه گیر ویروس کرونا ۲۰۱۹ (کووید-۱۹)، شغل خود را در روسیه از دست داده اند. به گفته کوکتاروف، اگر آنها بخواهند به تاجیکستان بازگردند، بی ثباتی اقتصادی و سیاسی به همراه خواهند داشت.