معاون وزیر بهداشت: میزان رعایت دستورالعملها در حدود یک ماه پیش به ۷۲ درصد رسیده بود، اما این رقم در چند هفته گذشته، به ۴۲ درصد رسیده که در استانهای مختلف، متفاوت است.
به گزارش خبرنگار سلامت گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما، آقای دکتر علیرضا رئیسی با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری شنبه شب شبکه دو سیما درباره تصویب جریمهها برای کسانی که ماسک نمیزنند، افزود: در طول حدود ۸ ماه درگیری با بیماری کووید ۱۹, فراز و نشیبهای زیادی داشتیم. برای مبارزه با ویروس کووید ۱۹ که درمان و یا واکسن مؤثر و مشخصی ندارد تنها راه مبارزه، رعایت بهداشت فردی و اجتماعی است که به مسئولیت پذیری همه مردم و دولت نیاز دارد.
وی ادامه داد: در همه این مدت با اینکه جریمهای وضع نشده بود بیش از نیمی از مردم، دستورالعملهای بهداشتی را به دقت رعایت کردند.
آقای رئیسی افزود: اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت، میزان رعایت دستورالعملهای بهداشتی تا مرز ۷۶ درصد در سطح کشور رسید و در برخی از استانها این رقم بیش از ۸۰ درصد بود، اما متأسفانه اواخر اردیبهشت، سقوط معنی داری در رعایت دستورالعملها داشتیم.
معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ستاد ملی مقابله با کرونا، آقای رئیس جمهور و بقیه اعضای این ستاد تلاش داشتند که جریمهای تصویب نشود، اما اکنون یکی از مطالبات آن دسته از مردمی که دستورالعملهای بهداشتی را رعایت میکنند این است که چرا باید به علت سهل انگاری و تخلف دیگران، دچار این بیماری شویم بنابراین برای متخلفان، فعلاً جریمههایی وضع شد.
آقای رئیسی افزود: فعلاً برخی از این جریمهها صرفاً برای استان تهران به طور آزمایشی تعریف شده است و پس از بررسی ها، در سراسر کشور اجرا میشود، اما برخی جریمهها برای کل کشور وضع شده است.
وی اضافه کرد: یکی از مشکلات ما این است که مبتلایانی که علائم خفیف دارند و حتی نتیجه آزمایش آنان مثبت است با این حال، بیماری خود را پنهان میکنند و در اجتماع و محل کار خود حضور مییابند و این موضوع، بسیار خطرناک است.
آقای رئیسی گفت: در شرایط کنونی که در اپیدمی کرونا قرار داریم حتی اگر علائم سرماخوردگی و یا آنفلوانزا را داریم هم باید بیماری کرونا، فرض کنیم تا اینکه خلاف آن ثابت شود.
او با بیان اینکه افرادی که بیماری کرونا دارند، اما به محل کار خود اطلاع ندهند و در جامعه حضور یابند مشمول جریمه میشوند، افزود: برای شناسایی این افراد، راهکارهای مختلفی در نظر گرفته شده است از جمله اینکه بر اساس تصویب ستاد ملی کرونا همه آزمایشگاههای سراسر کشور موظف هستند همه نتایج آزمایشها را در سامانه وزارت بهداشت ثبت کنند.
آقای رئیسی ادامه داد: همچنین از اپلیکیشن «ماسک» استفاده میکنیم و افرادی که کرونا گرفتند این اپلیکیشن را بر روی تلفن همراه خود نصب میکنند و از این طریق هم به آنان خدمات ارائه میکنیم و هم آنان را ردیابی میکنیم.
وی با اشاره به اینکه هر ۲ هزار و ۵۰۰ نفر در کشور تحت پوشش یک مراقب سلامت دارند، اضافه کرد: این مراقبان از آنجایی که از مبتلایان بیماری کرونا در محدود خود مطلع هستند آنان را کنترل میکنند از جمله با شماره تلفن منزل آنان تماس میگیرند و اگر مبتلایان مسافرت باشند مراقبان، اطلاع میدهند و آن بیمار متخلف برای هر بار تخلف، ۲۰۰ هزار تومان جریمه میشود.
معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به جریمههایی که برای افراد متخلف دستورالعملهای بهداشتی در نظر گرفته شده است، گفت: اگر راننده تاکسی، ماسک نزند بازرسان وزارت بهداشت یا پلیس راهنمایی و رانندگی، جریمه ۱۰۰ هزار تومانی را برای او اعمال میکنند و اگر مسافری سوار کرده باشد که ماسک نزده باشد ۲۰ هزار تومان هم به علت سوار کردن مسافر بدون ماسک، جریمه میشود و خود آن مسافر هم ۵۰ هزار تومان جریمه میشود.
آقای رئیسی درباره نحوه پرداخت این جریمهها گفت: نام فرد متخلف جزو بدهکاران، ثبت میشود و باید مبلغ جریمه خود را به شماره حساب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی واریز کند و این مبالغ صرفاً خرج مسائل مربوط به بیماری کرونا میشود.
وی با اشاره به روند و آمار میزان ابتلای افراد به ویروس کووید ۱۹ و موارد بستری و فوت ناشی از آن از ابتدای آغاز اپیدمی تا انتهای هفته سوم مهر امسال افزود: در اردیبهشت، وضع آرامی را تجربه کردیم و میزان رعایت دستورالعملها بسیار بالا بود که بر اثر آن مرگ و میر ناشی از این ویروس کاهش یافت و به حدود ۳۰ تا ۳۵ نفر در روز رسید.
آقای رئیسی ادامه داد: پس از تعطیلات عید سعید فطر، موارد ابتلا و بستری و مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا افزایش یافت و به رقم ۱۲ هزار بیمار در هفته رسیدیم.
او افزود: پس از آنکه مردم، استفاده از ماسک را افزایش دادند و دستورالعملها را رعایت کردند، موارد ابتلا و مرگ و میر ناشی از این بیماری کاهش یافت، اما دوباره با رعایت نکردن آن ها، اکنون موارد ابتلا و مرگ و میر، افزایش یافته است.
وی با تأکید بر اینکه رفتار و ژنتیک ویروس کووید ۱۹ فرقی نکرده است، اضافه کرد: هر زمانی که ما دستورالعملها را رعایت کنیم میزان ابتلا، بستری و مرگ و میر ناشی از این ویروس، کاهش مییابد.
معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در ۴۵ شهر بیشترین آمار انتشار این بیماری را داریم که این شهرها در استانهای آذربایجان شرقی و غربی، اصفهان، البرز، ایلام، بوشهر، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی و رضوی، قم، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویر احمد، لرستان، مرکزی، همدان و یزد قرار دارند.
وی با اشاره به موارد بستری و فوت گفت: بیشتر مبتلایانی که فوت میکنند بالای ۷۰ سال هستند بنابراین افراد مسن به مراقبت بیشتری نیاز دارند تا به این بیماری مبتلا نشوند.
آقای رئیسی ادامه داد: در سن ۸۰ تا ۹۰ سال از هر ۲ نفری که بستری میشوند یک نفر فوت میکند و در همه جای جهان، اینگونه است.
وی افزود: استان تهران با حدود ۳۲ درصد، میزان رعایت دستورالعملها بهداشتی، جزو پایینترین استانها و استان فارس با ۶۷ درصد جزو بالاترینها در رعایت این دستورالعمل هاست و میانگین کشوری حدود ۴۲ درصد است.
آقای رئیسی با اشاره به تشدید نظارتها گفت: از ۹ تا ۱۸ مهر، ۲۵۲ هزار بازدید از مراکز تهیه، توزیع، عرضه و فروش مواد غذایی، اماکن عمومی و واحدهای کارگاهی انجام شد و در این مدت حدود ۹ هزار واحد، اخطار گرفتند و به مراجع قضایی معرفی شدند و ۶۵۶ واحد، پلمب شدند.
معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه نانواییها یکی از مشکل دارترین اصناف در رعایت نکردن دستورالعمل بهداشتی هستند، افزود: پس از آن؛ مدارس، رستوران ها، بانک ها، ادارات، جایگاه سوخت، پیشخوان دولت، پاساژها، داروخانه ها، آرامستانها به ترتیب بیشترین اخطارها را دریافت کردند.
آقای رئیسی با تقدیر از تلاش و فداکاری پزشکان و کادر درمانی و پرسنل بیمارستان در مبارزه با بیماری کرونا گفت: آنان از جان خود مایه گذاشته اند.
وی افزود: تشدید دستورالعمل ها، انجام آزمایشهای فراوان، ایزوله کردن و آموزش و اطلاع رسانی از راهبردهای اصلی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای مقابله با بیماری کروناست.
دبیر انجمن ویروس شناسی نیز در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: در روند تحولات بیماری کووید ۱۹ در ماههای اخیر دو مؤلفه اصلی داشتیم یکی رفتار مردم و دیگری رفتار ویروس.
دکتر امیر قائمی افزود: مجموعه جهشهای این ویروس را در این مدت بررسی کردیم که بیشترین جهشها در سه ماه اخیر بوده و میزان انتقال پذیری این ویروس افزایش یافته، اما تأثیری بر میزان مرگ و میر نداشته است.
آقای قائمی ادامه داد: در اوایل همه گیری کووید ۱۹، بیشتر، افراد کهنسال بیمار میشدند، اما اکنون با تغییرات ویروس، جوانها هم به میزان زیادی به گروه جمعیتی هدف این ویروس، اضافه شدند.
وی افزود: در مقابل افزایش این قابلیت ویروس، روند عادی سازی در رفتارهای مردم اتفاق افتاد که این دو موضوع در کنار هم موجب افزایش مبتلایان و مرگ و میر ناشی از این ویروس شده است.
آقای قائمی اضافه کرد: همزمانی کرونا و آنفلوانزا، شرایط را پیچیدهتر خواهد کرد هر چند به واسطه افزایش مراقبتها و استفاده از ماسک، میزان مبتلایان به بیماری آنفلوانزا کاهش مییابد.
رئیس بیمارستان سینا هم در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: سهمیه پذیرش بیماران کرونایی این بیمارستان به اوج خود رسیده است و بیشتر از آن، توان پذیرش بیماران جدید را نداریم.
دکتر محمد طالب پور افزود: همه تختها و آی. سی. یوی بیمارستان پر شده و آمار مبتلایان رو به افزایش است.
او اضافه کرد: راه مبارزه با بیماری کرونا، درمان در بیمارستانها نیست بلکه رعایت دستورالعملهای بهداشتی است.
آقای طالب پور گفت: اگر روند فوتیها به همین شکل ادامه یابد شاید میزان فوتیها به اندازه تعداد شهدای جنگ تحمیلی ایران و عراق برسد.
او تاکید کرد: ماسک زدن، شستن دست ها، رعایت فاصله اجتماعی و رعایت دستورالعملهای بهداشتی، اقدامات سادهای هستند که میتوان برای پیشگیری از این بیماری انجام داد.
رئیس بیمارستان سینا با بیان اینکه بیشتر افراد بستری شده در این بیمارستان بیش از ۶۰ سال سن دارند، گفت: میزان مبتلایان در رده سنی ۴۰ تا ۵۰ سال در مقایسه با اوج بیماری کرونا در فروردین، ۳۰ درصد افزایش یافته است.
آقای طالب پور افزود: در بیمارستان سینا، هیچکدام از کادر درمانی بر اثر این بیماری فوت نشده است، اما برخی از بهترین استادان از جمله دکتر حسنی استاد بیهوشی بر اثر این بیماری فوت شدند که داغ بزرگی بر جامعه پزشکی بود.