کارشناس ارشد مسائل امریکا: ضربه به جمهوری اسلامی ایران، هدف مشترک دو حزب جمهوری خواه و دموکرات در امریکاست و از نظر تحقق این هدف، هیچ تفاوتی میان آنان نیست.
آقای فواد ایزدی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در پاسخ به این که "فیل ها" بهترند یا " الاغ ها" افزود: اگر منظور از این پرسش، نمادهای دو حزب امریکایی است و من هم بخواهم از مثال حیوانی شما استفاده کنم، میگویم «سگ زرد، برادر شغال است».
وی اضافه کرد: این احزاب در اهداف شان به ویژه زمانی که با ایران مسئله دارند و درگیرند برای ضربه زدن به کشورمان، هیچ تفاوتی ندارند البته در روشها متفاوتند و از این جهت، وقتی موضوع آنان ایران باشد، در امریکا موجود مهربان نداریم.
آقای ایزدی درباره تاریخچه استفاده از عناوین فیل و الاغ برای دو حزب امریکا گفت: این موضوع به دهها سال پیش باز میگردد که در کاریکاتورهایی که در روزنامههای این کشور چاپ میشد، مرسوم شد و در نهایت به این نمادها مشهور شدند.
وی افزود: الاغ در فرهنگ ما حیوان باهوشی نیست و به عنوان کلمه ناسزا از آن استفاده میشود، اما در فرهنگ امریکایی چنین مفهومی نداریم و الاغ، فیل و حتی گوسفند، نه فقط معنی بدی ندارند و ناسزا تلقی نمیشوند بلکه حتی فامیل به نام گوسفند داریم چنانکه مجری مشهوری در یکی از شبکههای تلویزیونی، نامش برایان لم است که لم به معنی گوسفند است و حتی از اسامی حیواناتی مانند روباه به عنوان فامیل استفاده میکنند.
آقای ایزدی همچنین درباره روند رقابتهای انتخاباتی در امریکا گفت: همانطور که از عنوان رقابت پیداست، رقابت خیلی وقتها داغ میشود و دو طرف، اغلب به هم اتهام میزنند، بخشهای مثبت کار را نمیبینند و بخشهای منفی را برجسته میکنند.
عضو هیات علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران افزود: این رفتار در امریکا و دیگر کشورهای دنیا، کم و بیش وجود دارد. البته در امریکا به شکل سنتی این دعواهای منفی بیش از حد معمول و میانگین دیگر کشورها دیده میشود و به شکل سنتی از قبل این طور بوده است.
وی، مناظره اخیر ترامپ و بایدن را بسیار فراتر از حتی استانداردهای امریکایی دانست و گفت: آقای بایدن ۴۷ سال در عرصه سیاسی فعالیت دارد؛ نزدیک ۴۰ سال در مجلس سنا حضور داشته و هشت سال معاون رئیس جمهور امریکا بوده است؛ اگر کسی بخواهد عصاره نظام سیاسی امریکا تلقی شود همین آقاست، اما دیدید و شنیدید که در مناظره از چه جملاتی استفاده کرد و چه فحشهایی به ترامپ داد.
آقای ایزدی، ترامپ را نیز عصاره نظام اقتصادی و سرمایه داری امریکا دانست و افزود: نتیجه چنین نظامی، همین وضع آقای ترامپ است؛ پدرش یک میلیون دلار در جوانی به او کمک کرد و او توانست رقم یکی میلیونی را به میلیارد افزایش دهد و در عرصه اقتصادی، موفقیتهایی داشت.
این کارشناس ارشد مسائل امریکا، آقای بایدن را عصاره تفکر لیبرال دموکراسی و آقای ترامپ را عصاره تفکر سرمایه داری برشمرد و اظهار داشت: این دو نفر که به طور اتفاقی از جانب دموکراتها و جمهوری خواهان نامزد نشدند بلکه در این احزاب برای نامزدی آنان، اجماع شد.
وی تصریح کرد: دیدید که مناظره بایدن ترامپ و قبل و حتی قبل و پس از مناظره؛ از جنبه سیاسی، بسیار سخیف و زننده شد و حتی خیلی از شهروندان این کشور که به این دعواهای سیاسی عادت دارند واقعاً شرمنده شدند و بسیاری از نخبگان شان نیز همین را گفتند.
آقای ایزدی گفت: البته این فقط مختص امریکا نیست و نخبگان هر کشوری که در سطح بالا با یکدیگر با چنین ادبیاتی با هم صحبت کنند؛ نشانه سرشکستگی آن کشور و نشانه بروز بحران بسیار جدی است.
وی بروز مشکل، انسداد سیاسی و دعوا در امریکا را به خودشان مربوط دانست و تصریح کرد: آن چه تعجب دارد این است که عدهای در خارج از امریکا به ویژه در کشور ما، منتظر نتیجه انتخابات در این کشورند. کشوری مانند ایران با آن قدمت، تاریخ و فرهنگ نباید نگاهش به نتیجه انتخابات دیگران باشد آن هم امریکا، با چنین شرایط، وضعیت و با چنین افرادی.
عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران افزود: تعجب برانگیز است که در کشور کهنی مانند ایران، فرهنگ غنی کشورمان سبب نمیشود که افراد احساس اغنا کنند و منتظر نتیجه فلان انتخابات در امریکا ننشینند و انتخاباتی که این آدمها در آن رقابت میکنند.
آقای ایزدی در پاسخ به کسانی که پیروزی بایدن را ارجح بر ابقای ترامپ در قدرت میدانند بار دیگر تاکید کرد: میان دموکراتها و جمهوریخواهان در هدف ضربه زدن به ایران تفاوتی نیست، تفاوت روی روشها و تاکتیک هاست؛ روش و تاکتیک دموکراتها معمولاً در ضربه زدن به کشورمان و دشمنی با ما، موفقتر بوده است.
وی افزود: دموکراتها برغم ظاهر نرم ترشان در عمل مشکلات بیشتری برای کشورمان ایجاد کردند؛ این حقیقت در تاریخ درج و ثابت شده است که تحریمهای دوره اول اوباما علیه ایران در تاریخ تحریمهای آنان علیه کشورمان سابقه نداشته است و بیشترین تحریمها علیه ما در مقایسه با دوره بوش پدر و پسر، کلینتون و ریگان سطح تحریمها در دوره او اعمال شد.
آقای ایزدی گفت: دموکراتها در دوره اوباما با آن سبک کار و پس از افزایش تحریمها؛ با توافق هستهای بیشترین امتیاز را از ایران گرفتند و کمترین امتیاز را روی کاغذ دادند، اما بعد، آن امتیازهای کمترین روی کاغذ را نیز ندادند؛ پس خط و مشی دموکراتها علیه کشورمان موفقتر است.
این کارشناس ارشد مسائل امریکا افزود: اما ترامپ برغم سر و صدای بسیار، فحاشی و به اصطلاح «گرد و خاک زیاد» علیه کشورمان؛ در عمل به هیچ یک از اهدافش نرسید یعنی براندازی نظام جمهوری اسلامی را هدف شان اعلام کردند و آقای بولتن گفت «جمهوری اسلامی جشن ۴۰ سالگی اش را نخواهد دید».
وی اضافه کرد: اما نه فقط به هدف شان نرسیدند و امتیاز بیشتری نگرفتند بلکه بخشی از امتیازهای قبلی را هم از دست دادند.
آقای ایزدی گفت: نقد کنونی دموکراتها به ترامپ این نیست که خروج از برجام، اقدامی غیراخلاقی بوده بلکه این است که با خروج از توافق هستهای و دعوا با ایران، دست این کشور را باز گذاشته است تا در منطقه هر کار میخواهد کند و در حوزه توانمندی تسلیحاتی و موشکی هر سلاحی که بخواهد تولید کند.
وی افزود: حرف دموکراتها این است که اگر در قدرت بودند از برجام خارج نمیشدند و با گروگان گرفتن توافق هستهای و تهدید به خروج از آن، امتیاز بیشتری میگرفتند و ایران را محدودتر میکردند.
عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران؛ سبک کار دموکراتها در ضربه زدن به کشورمان را هوشمندانهتر از جمهوری خواهان دانست و گفت: اکنون هم اگر آقای بایدن رأی بیاورد از همین روش استفاده میکند یعنی با طرح موضوع بازگشت به برجام و تعیین شروطی برای آن، به سمت گرفتن امتیاز بیشتر میروند.
آقای ایزدی افزود: در عمل نیز ممکن است روی کاغذ به همان سبک برجام، تعهداتی را بنویسند، اما در عمل انجام ندهند و همان داستانی که اخیرا شاهد تکرار کنند.
وی، خروج ترامپ از برجام را طراحی کنگره امریکا در دوره اوباما در سال ۲۰۱۵ دانست و اضافه کرد: راه خروج امریکا از برجام، ذیل قانون بازبینی پرونده هستهای ایران طراحی و در آن قانون، راهکارهایی پیش بینی شد که آقای ترامپ از آن استفاده کرد.
آقای ایزدی گفت: آقای ترامپ در آن سال، نامزد ریاست جمهوری هم نبود، اما تفکر دموکراتها این بود که، چون درباره توانمندی هستهای ایران دغدغه داشتند احساس شان این بود که میتوانند از کشورمان امتیاز بگیرند.
این کارشناس ارشد مسائل امریکا افزود: دموکراتها برای پیشبرد این هدف علی القاعده باید در قبال گرفتن امتیاز از ایران، امتیاز هم باید میدادند، اما برجام را به نحوی نوشتند و طراحی کردند که رئیس جمهور بعدی پس از دریافت امتیازها از کشورمان به راحتی بتواند از آن خارج شود که ترامپ از این ظرفیت استفاده کرد.
وی تصریح کرد: انتظار کنونی برخی در ایران برای پیروزی آقای بایدن، انسان را یاد سال ۲۰۰۸ میاندازد که آقای اوباما نامزد شده بود و، چون نامش «باراک حسین» است عدهای منتظر بودند که حسین آقا بیاید رئیس جمهور امریکا شود و مشکلات کشور رفع شود.
آقای ایزدی افزود: اما دیدیم که در دولت نخست اوباما، نه فقط مشکلات کشورمان رفع نشد بلکه در دوره دوم، بدتر هم شد و برجام در عمل، مشکلات را رفع نکرد و تحریمها بیشتر از گذشته است و در فروش نفت نیز با مشکل مواجه ایم.
وی گفت: امریکاییها جملهای با این مضمون دارند که «اگر یکبار سرمن کلاه گذاشتی خجالت بکش، اما اگر دو بار کلاه گذاشتی، این بار دیگر من باید خجالت بکشم» که این همان مَثل خودمان است که «آدم عاقل از یک سوراخ دو بار گزیده نمیشود».
عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران تاکید کرد: این که عدهای در کشور، درس نگرفتند و به عبرتهای چند سال گذشته بی توجه بودند و بی خیال و بی اطلاع از نظام سیاسی امریکا به مسیری رفتند که برای کشور مشکلات بیشتری ایجاد کردند، روش صحیحی نیست و باید اصلاح شود.