تحلیلگر ارشد مسائل بین الملل گفت: انتخابات آمریکا در زمان مقرر برگزار می شود و هیچ چیزی نمی تواند زمان انتخابات را به تأخیر بیندازد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای ابراهیم متقی در برنامه ”نگاه یک“ شبکه یک سیما با بیان اینکه مناظره ها بخشی از فرایند رقابت های انتخاباتی در آمریکا محسوب می شود، افزود: اینکه احزاب و کاندیداها چه روحیات, اهداف و خلقیاتی دارند و چگونه هدف خود را تبیین می کنند و چه تأثیری در فضای ذهنی جامعه آمریکا به جا می گذارند، در زمره موضوعات بسیار تعیین کننده نتایج انتخابات است.
وی ادامه داد: در سال 2016 الگوی رفتاری «دونالد ترامپ» و چگونگی کاربرد مفاهیم، موقعیتش را ارتقاء داد.
آقای متقی با اشاره به اینکه جامعه آمریکا نسبت به دونالد ترامپ, تجارب تلخ و شیرین دارد، گفت: ترامپ در این کشور، مقتدر ظاهر شد و جامعه آمریکایی، رئیس جمهور مقتدر را دوست دارد و برای به قدرت رسیدن یک فرد مقتدر، تلاش می کند اما فضای روشنفکری آمریکا، رسانه ها، خبرگزاری ها، واشنگتن دی سی، الگوی رفتاری و نگاهش نسبت به ترامپ با توده های عمومی جامعه آمریکا کاملاً متفاوت است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ترامپ با بیماری کرونا مواجه شد، افزود: اگر کرونا شکل نمی گرفت و فضای اقتصادی آمریکا با روندهای معکوس روبرو نمی شد و رشد اقتصادی که دونالد ترامپ برای اقتصاد آمریکا ایجاد کرده بود، ادامه می یافت، پیروزی ترامپ، اجتناب ناپذیر بود اما در مناظره انتخاباتی نخست، نتوانست به اهداف خود برسد.
وی گفت: بایدن در حد یک رئیس جمهور تلقی نمی شود، او شرایط جسمی و فضای ذهنی، هوشمندی, تحرک و تحکم مورد پسند جامعه آمریکا را ندارد اما در فضایی که ترامپ، موقعیت خود را از دست بدهد طبیعی است بایدن می تواند جای ترامپ را در افکار عمومی تا حدی پر کند.
آقای متقی با اشاره به اینکه انتخابات آمریکا در زمان مقرر برگزار می شود و هیچ چیزی نمی تواند زمان انتخابات را به تأخیر بیندازد، افزود: اگر بیماری ترامپ ادامه یابد و نتواند در مناظره ها شرکت کند حزب جمهوریخواه باید تصمیم بگیرد که چه اقدامی انجام دهد و معاون ترامپ؛ مایکل پنس، نقش اساسی را ایفا می کند زیرا جایگاه ساختاری او از ترامپ هم بالاتر بوده و آدم بسیار متعصبی است و بیشتر از ترامپ, شخصیت یک رئیس جمهور تکنوکرات را دارد و به شدت خشن است و می تواند به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری از سوی حزب جمهوری خواه، معرفی شود.
وی افزود: اما شرایط به گونه ای است که به احتمال زیاد ترامپ, بازسازی فیزیکی می شود اما با این حال, اعتبار قبل را ندارد زیرا جامعه آمریکا کاندیدا و رئیس جمهور قدرتمند و نافذ را می خواهد.
سید محمد مرندی استاد دانشگاه و تحلیلگر ارشد مسائل بین الملل نیز با اشاره به اینکه بایدن و ترامپ در مناظره، اخلاق جالبی نداشتند و توهین و اهانت و حرف های سخیف و بعضاً رکیک رد و بدل شد، گفت: تندی ترامپ به نفع بایدن شد.
وی با اشاره به اینکه بایدن در نظرسنجی ها جلوتر است، افزود: ترامپ آدم عجیب و غریبی است و طرفداران محکمی دارد و به راحتی نمی توان نتیجه انتخابات را پیش بینی کرد.
آقای مرندی اضافه کرد: نصف مردم آمریکا رأی نمی دهند و بیشتر آنهایی که رأی می دهند هم تقریباً انتخاب خود را کرده اند.
وی با بیان اینکه هر دو حزب دموکرات و جمهوری خواه؛ راست گرا هستند، گفت: در میان رأی دهندگان دو دستگی و در طرفداران بایدن هم پیچیدگی هایی وجود دارد.
این استاد دانشگاه گفت: مردم آمریکا چهار دسته اند؛ برخی طرفدار ترامپ و برخی طرفدار بایدن و برخی منتقدان سرسخت نظام سرمایه داری هستند و برخی هم به هیچکدام رأی نمی دهند.
آقای مرندی افزود: با توجه به اینکه ترامپ کرونا گرفته است معلوم نیست مناظره بعدی انجام مي شود یا خیر.
وی با اشاره به اینکه در نظام سرمایه داری، لیبرالیسم و نئولیبرالیسم، فردگرایی و خودخواهی وجود دارد، گفت: افراد در این نظام در پی تجمیع ثروت و منافع شخصی هستند و ترامپ نماد چنین نظامی است.
آقای مرندی افزود: هر جامعه ای که به سمت لیبرالیسم و فردگرایی می رود چنین موضوعی پیش می آید.
این استاد دانشگاه و تحلیلگر ارشد مسائل بین الملل گفت: بسیار بعید است که بیماری کرونای ترامپ؛ دروغ و یا توطئه باشد زیرا مخالفان او در نهایت متوجه این دروغ می شوند و این به نفع ترامپ نیست بنابراین او احتمالاً مبتلا به ویروس کووید 19 شده است.
وی افزود: اگر بیماری او شدید باشد و زمین گیر شود به ضرر او تمام می شود زیرا او ماسک نمی زد و از این نظر مورد انتقاد بسیاری از افراد قرار گرفت و او را مقصر مرگ بیش از 200 هزار آمریکایی بر اثر این بیماری می دانند.
آقای مرندی اضافه کرد: اگر ترامپ نوع خفیف بیماری کرونا را بگیرد و زود از بیمارستان مرخص شود طرفداران او خواهند گفت این ویروس, جدی نیست.
وی گفت: ترامپ بیش از بایدن به مناظره ها نیاز دارد چون در نظرسنجی ها عقب است.
در آمریکا، حکومت در خدمت سرمایه داران است
تحلیلگر ارشد مسائل بین الملل گفت:آمریکای امروز، آمریکای 50 سال پیش نیست و اختلاف طبقاتی در این کشور بسیار شدید و شکاف های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در آمریکا بسیار عمیق است.
مرندی در ادامه برنامه گفتگوي ويژه خبري درباره ساختار انتخاباتی و نظام رأی گیری در آمریکا گفت: در امریکا؛ هر ایالت یک امتیازی دارد و اختلاف حتی یک رأی هم منجر به پیروزی در آن ایالت خواهد شد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در آمریکا امکان دارد که جمع آرای کاندیدايی بیشتر باشد ولی آرای الکترال کالج آن کمتر باشد که منجر به شکست او خواهد شد.
وی تصریح کرد: آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم قدرت اول جهان بود که حدود نصف اقتصاد جهان را تشکیل می داد ولی در دهه 60 به 40 درصد کاهش پیدا کرد و در حال حاضر زیر 15 درصد است.
مرندی با بیان اینکه قدرت آمریکا رو به افول است گفت: از اواخر دهه 70 میلادی، آمریکا به سمت لیبرالیسم بیشتری رفته و موجب شد در زمان بیل کلینتون قوانین ضد انحصار برداشته و مقررات بانکی کم شد، پیمان های تجاری که به ضرر کارگران بود ، امضا و همچنین ثروت تجمیع شد.
وی افزود: در حال حاضر آمریکا تبدیل به یک جامعه دو قطبی شده است و در چهار سال ریاست جمهوری ترامپ، وضع بهتری را شاهد نیستیم، البته رشد اقتصادی وجود داشت ولی وضع قشر متوسط بدتر شد و فاصله های اجتماعی در حال افزایش است.
وی درباره احتمال بروز نزاع بین دو طرف در انتخابات آمریکا گفت: موضوع تقلب که هر دو طرف مطرح می کنند در حال شدت گرفتن است و نفرت دو طرف نسبت به همدیگر بسیار عمیق شده و همچنین موضوع ایالت های قدرتمند آمریکاست که اگر فرماندار ایالتی جمهوریخواه باشد به یک سمت احتمال حرکت دارد و ایالت هایی که فرمانداران دموکرات دارند به سمت دیگر احتمال چرخش دارند.
این استاد دانشگاه و تحلیلگر ارشد مسائل بین الملل گفت: طرفداران ترامپ بیشتر در میدان هستند و خیلی از آنها مسلح هستند و احتمالاً طرفداران بایدن به خاطر کرونا احتیاط می کنند و از طریق پست استفاده می کنند کما اینکه تا این لحظه بالای یک میلیون رأی داده اند که این آرای پستی بعد از پایان انتخابات شمارش می شود.
وی افزود: در انتخابات سال 2000، سندرز می توانست پیروز انتخابات ریاست جمهوری شود ولی حزب دموکرات سندرز را کنار زد چون که نظام آمریکا؛ نمایندگان سرمایه داران هستند .
مرندی گفت: موضوع عدالت اجتماعی در آمریکا بسیار مهم است و در مسأله کرونا، سیاست های آنها شکست خورد چرا که کرونا را یک مشکل جهان سومی معرفی می کردند و سیستم آنها برای یک بحران ملی طراحی نشده بود و امکانات آنها ازجمله ماسک، تخت و شبکه بهداشت در مواجهه با این بیماری مهیا نبود.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه آمریکا حکومت ضعیفی پیدا کرد، سرمایه داران در آمریکا به فکر عدالت اجتماعی، نیازهای مستضعفین، قشر کارگری و قشر متوسط جامعه نیستند.
متقی درباره حساسیت رأی گیری پستی برای ترامپ و جمهوریخواهان گفت: ترامپ و طرفداران او بیشتر در صحنه هستند و در روز رأی گیری هم، رأی آنها نقد هست و همچنین فضای رأی گیری پستی مربوط به کسانی است که تمایل کمتری برای حضور در صحنه انتخابات دارند.
متقی تصریح کرد: شخصیت و شرایط فیزیکی بایدن به گونه ای نیست که جامعه را بسیج کند و نطق آتشین ندارد و همچنین در دوره گذشته حزب دموکرات انتخاب های خیلی بدی مثل سندرز و هیلاری کلینتون انجام داد در حالی که می توانست کاندیداهای خیلی قوی تر در برابر کاندیداهای حزب جمهوری خواه معرفی کند.
این استاد دانشگاه گفت: حزب دموکرات و سیستم حزبی در آمریکا در یک وضع بحران قرار دارد.
وی افزود: بایدن از 30 سالگی عضو مجلس سنای آمریکا و هشت سال معاون ریاست جمهوری بوده است و پیشینه بسیار فعالی دارد.
متقی ادامه داد: فضای اجتماعی آمریکا نسبت به حکومت، نگاه خوبی ندارد و امروز بحران در چندین سطح وجود دارد به صورتی که فرید زکریا مفهوم دولت ضعیف را برای آمریکا بکار می برد چون اعتماد و شفافیت وجود ندارد و زمامداران آن انسان های بی رحمی هستند که قصد فریب جامعه را دارند.
وی تصریح کرد: بخشی از جامعه آمریکایی در فضای انتقاد قرار دارد و بخشی دیگر در فضای فریب خوردگی وبقیه اعلام می کنند که فعلاً مشارکت خواهند کرد.
این استاد دانشگاه گفت: مسأله اصلی که امروز در آمریکا وجود دارد، بحران دولت است.
متقی درباره عدم پذیرش احتمالی نتیجه انتخابات در آمریکا گفت: هر کاندیدا باید حداقل 270 کارت الکترال را ارائه دهد و تخصیص کارت الکترال به ایالت ها به این شکل است که مجلس نمایندگان آمریکا 435 عضو دارد و 100 نفر هم عضو مجلس سنا هستند و به ازای این اعضاء، 535 کارت الکترال به این ایالت ها داده می شود که بر اساس تعداد اعضای مجلس نمایندگان به اضافه دو یا مجلس سنا است و سه کارت الکترال هم برای واشنگتن دی سی هست که در کنگره نماینده ای ندارد.
وی افزود: هر ایالت کارت الکترال مشخصی دارد و هر کاندیدابی که بیشتر رأی بیاورد پیروز همه کارت الکترال است چون با این سیاست، اراده ایالت ها قوی خواهد شد.
این استاد دانشگاه درباره بروز بحران در انتخابات آمریکا ادامه داد: مرجع کنترل بحران، مرکزیت الکترال کالج است و در توزیع آراء دخالت ندارد ولی در تخصیص آرای الکترال نظر خواهند داد.
متقی درباره احتمال دخالت دارندگان آرای الکترال برای تعیین رئیس جمهور گفت: فضای آمریکا بحرانی است و ترامپ هم ادعای محبوب قلب ها را دارد و تمایل دارد در صورت به نفع نبودن انتخابات به زیر میز بازی بزند.
وی افزود: حوزه های مرکزی قدرت و نهادهای مربوط به نظارت که در قالب الکترال کالج هستند فضا را کنترل خواهند کرد.
متقی افزود: اگر حزب دموکرات در سال 2016، ساندرز را معرفی می کرد بخشی از آرای ترامپ را بدست می آورد و کارت الکترال بالاتری داشت.
وی ادامه داد: ابتلای ترامپ به کرونا به یک مسأله طنز تبدیل شده است و امروز موضوع اصلی آمریکا؛ محیط زیست تا مافیای اقتصادی و بیماری های واگیردار است و تفکر ترامپ برای حل موضوعات جهانی ساخته نشده است چون ترامپ همه چیز را برای منافع آمریکا وخودش می بیند ولی بایدن نگاه