در گفتگو با الجزیره
الهام علی اف مخالف تبدیل درگیریهای قره باغ به جنگ منطقهای
الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان گفت: ما مخالف گسترش درگیریها قره باغ و منطقهای شدن آن هستیم.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از باکو، الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در گفتگو با شبکه تلویزیونی الجزیره در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه درگیریهای اخیر میتواند منجر به یک درگیری منطقهای شود گفت: به نظر من چنین امری شدنی نیست و ما هم کاملا مخالف پیش آمدن چنین وضعیتی هستیم، اما ارمنستان در پی ایجاد درگیری منطقهای است و به همین دلیل آنها در خصوص برخی حمایتهای خارجی اطلاعات غیر واقعی پمپاژ میکنند.
وی افزود: به نظر من ارمنستان به دلیل شکستهای سنگین در میدان نبرد میخواهد شرایط ایجاد یک درگیری فراگیر منطقهای را فراهم کند، اما مطمئنا کشورهای مورد نظر شما (روسیه، ایران، ترکیه، فرانسه، آمریکا) اجازه بوجود آمدن چنین وضعیتی را نخواهند داد، زیرا امنیت منطقهای در خدمت منافع کل کشورهای منطقه است و سه کشور ترکیه، روسیه و ایران کشورهای منطقهای هستند و دو کشور دیگر کشور منطقهای نیستند و تنها مسئول ایجاد شرایط لازم برای گفتگوها وعضو گروه مینسک هستند.
وی افزود: ما شخصا پاسخگوی ترکیب فعلی گروه مینسک که در سال ۱۹۹۲ میلادی تشکیل شده است نیستیم بی شک اگر ما امروز برای ترکیب یک گروهی با مسئولیت ایجاد شرایط صلح تصمیم میگرفتیم بطور حتم ترکیب گروه کاملا متفاوت از ترکیب فعلی میشد و من نمیخواهم مشخصا اسم ببرم، اما برخی کشورها به دلیل مواضع مغرضانه خود نمیتوانستند در چنین گروهی جای بگیرد.
علی اف افزود: ما برای عدم دخالت کشورهای منطقه در این مناقشه تحت هر شرایطی هر آنچه از دستمان برآید انجام میدهیم و باید به ارمنستان نیز هشدار بدهیم که به اشغال پایان بده. ما تصمیم نداریم به حرفهایی مانند "به این وضع پایان بدهید، ما کارهایی خواهیم کرد و گفتگو خواهیم کرد، کمک خواهیم کرد" گوش بدهیم. ما به دفعات به چنین حرفهایی گوش داده و عمل کرده ایم، اما دیگر نمیتوانیم ۳۰ سال دیگر منتظر بمانیم. این مناقشه همین امروز باید حل شود.
وی گفت: کشورهایی که درصدد کمک به ارمنستان هستند و به بیان دیگر به نوعی شریک ارمنستان هستند بروند و با آنها صحبت کنند. به ما بصورت دقیق بگویند که امروز و یا فردا، تا یک هفته "آغدام" را، هفته بعد "فضولی" را، هفته بعد "کلبجر" را و به این ترتیب دیگر مناطق اشغالی را ترک میکنیم. البته اگر این را بکنند خیلی عادلانه خواهد بود و این کار میتواند راهی به سوی صلح باشد نه جنگ.
رئیس جمهوری آذربایجان در این گفتگو همچنین ادعای ورود نظامی آنکارا به این جنگ را کاملا دروغ دانست و افزود: من در این خصوص قبلا هم گفته ام ترکیه برادر ما است و از همان ساعات و روزهای اولیه حمله ارمنستان از ما حمایت کامل کرده است. برادرم اردوغان هم به طرفین سخنان لازم را گفته است. دیروز هم تأکید کرد که ترکیه در کنار جمهوری آذربایجان است و آذربایجان تنها نیست. اما ترکیه به هیچ نحوی در این درگیریها دخالت ندارد.
وی ضمن تکذیب خبر انتقال جنگجویان سوری به آذربایجان گفت: این هم یکی از آن اخبار دروغ است مانند ادعای سرنگونی جنگنده "سو ۲۵" ارمنستان بوسیله "اف ۱۶" ترکیه. در حالیکه جنگنده ارمنستان به دلیل کم تجربگی خلبانش با کوه برخورد و سقوط کرده بود.
رئیس جمهوری آذربایجان در جواب خبرنگار که پرسید: اما آنها اسنادی مبنی بر انتقال جنگجویان سوری دارند گفت: خوب بیایند ثابت کنند. کجاست آن اسناد؟ تنها ارمنستان نیست متاسفانه شنیده ام که رئیس جمهور فرانسه نیز این ادعا را تکرار کرده است. من در ۲۷ سپتامبر در گفتگوی تلفنی با وی اشتباه و نادرست بودن این ادعاها را به وی گفتم. بگذارید آنها برای ما دلیل و ثبوت بیاورند. والا ما هم میتوانیم خیلی چیزها بگوییم، اما نمیگوییم و با مسئولیت با موضوع برخورد میکنیم.