هرزائری پس از زیارت بارگاه منور رضوی برای خرید سوغاتی سری به بازارمی زند که یکی از این بازارهای قدیمی بازار رضای مشهد است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز خراسان رضوی، یکی از این بازارهای قدیمی بازار رضای مشهد است که خاطره سفر همه زائران علی بن موسی الرضا ع با این بازار گره خورده است گرچه در سالهای اخیر بازارهای مدرن و زیادی درشهر مشهد شروع به کارکرده اند اما زائران علاقمند به بافت سنتی و سوغاتی های مشهد ترجیح می دهند از بازارهای قدیمی خرید کنند .
نوایی یکی از زائران رضویست که به قول خودش انسی با حضرت رضا (ع) پیدا کرده است و هرسال با خانواده به مشهد می آید و پس از زیارت ، تنها دغدغه اش بردن یادگاری برای اقوام و آشنایان است.
وی می گوید: گرچه بازار های جدیدی در اطراف حرم رضوی دایر شده است، اما بازار رضا او را به یاد دوران کودکیش می اندازد که دست در دست پدر ومادر زائر کوچک امام هشتم بوده است وحالا خود دوباره با فرزندش در این بازار خاطرات کودکی را مرور می کند .
کمی آنطرف تر از بازار رضا به بازار فرش فروش های مشهد سری میزنم؛ در این بازار میتوانید فرش اصیل خراسان را تهیه و از آثار برجای مانده از گذشته بازار بزرگ مشهد نیز بازدید کنید.
خانم طارمی که خود اهل کاشان است می گوید : چند قالیچه از بازار فرش مشهد خریداری کرده که رنگ ونقششان بی نظیر است .
البته همه اینها که گفته شد، تنها روی خوش سکه بازارهای قدیمی مشهد است اما این بازارها روی دیگری هم دارد وآنهم ناایمن بودن وفرسودگی تجهیزات و امکانات است که هر لحظه تهدیدی برای جان زائران ، مردم و صاحبان کسب وکار است .
آقای اصغری که از قدیمی های بازار است سقف بازار را نشانم می دهد، کابلهای برق رها شده از سقف و فرسودگی بازارنظرم را جلب میکند.آقای اصغری می گوید : هر لحظه ممکن است این سیم ها اتصالی کند و فاجعه بازار تبریز را به بار آورد .
وضع نامناسب ایمنی در بازارهای مشهد و حادثه آتشسوزی سینا اطهرتهران مسئولان شهری را به تکاپو واداشته و در پی آن شهردار مشهد، به مالکان ساختمانهای بلندمرتبه و مجتمعهای تجاری این کلان شهر هشدار داده است اگر در مدت دو هفته برای اصلاحات و دریافت مجوزهای ایمنی ضروری اقدام نکنند، تابلوی ناایمن جلوی مجتمع آنان نصب می شود.
به همین بهانه با گروهی ازمدیران، مهندسان ومتخصصان ساختمان و ایمنی شهر مشهد همراه شدم.کارگروه ایمن سازی اماکن پرخطر .
این کارگروه در پی شناسایی اماکن ناایمن و جلوگیری از هر اتفاق و فاجعه ایست.
مهلت چهارده روزه محمد رضا کلائی شهردار مشهد نیز به پایان رسیده است؛ مهلت برای صاحبان ساختمانهایی که سال هاست برای رفع مشکل و موانع ایمنی و آتش نشانی اقدامی انجام نداده اند و بدون تعارف همواره باید در انتظار وقوع حادثهای دلخراش در آنها باشیم.
در فهرست منتشر شده آتش نشانی مشهد از ساختمانهای ناایمن اسامی آشنایی به چشم می خوردکه متولیانشان رسیدن به حداقلهای استاندارد را بارها و بارها به تأخیر انداخته اند .
بازار رضا ، سرای عزیزاللهاف، پاساژ فردوسی، بازارهای مرکزی، حکیم و فرش و مجتمع مسکونی و تجاری زیست خاور برخی از مکانهایی هستند که به عنوان مجتمعهای ناایمن و پر خطر در مشهد معرفی شدهاند.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی مشهد با اشاره به اینکه از12 مجتمع ناایمن شناسایی شده در مشهد فقط شش بازار برای ایمنسازی اقدام کردهاند ، می گوید: در صورت بیتوجهی مالکان، اماکن ناایمن پلمپ می شوند.
آتشپاد دوم امیر عزیزی با اشاره به وجود حدود سه هزار مکان تجمعی پر خطر در مشهد می افزاید: از این تعداد، هزارو هفت مکان پرخطرتر از بقیه تشخیص داده شده است که در اولویت بازدید وکنترل قرار گرفته اند.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد اماکن ناایمن را به سه دسته تقسیم می کند ومی گوید : دسته اول اماکن تجاری و مجتمعهایی هستند که از گذشته بدون پایان کار بهرهبرداری شدند، گروه دوم بازار و اماکن قدیمی که ممکن است در گذشته پایان کار نیزگرفته باشند اما استاندارد ایمنی و استحکام بنا ندارند و گروه سوم برخی از ساختمانهای مسکونی با تعداد بالای ساکن است که همچنان پایان کار ندارند .
اتشپاد عزیزی تصریح می کند: تمرکز ما روی اماکن تجمعی مثل پاساژها، بازارها، هتلها و اماکن تجمعی درحال بهره برداری بدون پایان کار است وقتی این اماکن پایان کار نگرفتند از نظر ما و سازمان نظام مهندسی یک کارگاه ساختمانی است و قابلیت بهره برداری ندارد.
وی تاکید می کند: بررسی سطح ایمنی ساختمانهای دولتی نیز که بیشترین حجم تردد افراد در آنها وجود دارد در دستور کار این کارگروه قرار دارد و بزودی وضع این مکانها زیر ذرهبین کارشناسان آتش نشانی و اعضای کارگروه قرار خواهد گرفت چرا که ناایمن بودن بازارها، امدادرسانی را سخت میکند
شهردار مشهد نیز می گوید: فرسودگی بالای برخی مراکز تجاری قدیمی، باریک بودن معابر و مسیرهای منتهی به برخی بازارها و تراکم مشاغل پرخطر از عواملی است که موجب میشود امدادرسانی به برخی مراکز تجاری در مشهد به کندی انجام شود.
محمد رضا کلائی ادامه می دهد: با توجه به ناایمن بودن بسیاری از مراکز تجاری ، هنگام بروز خطر، خسارات وارده نیز گستردهتر میشود و متاسفانه کاری از دست نهادهایی نظیر شهرداری برنمیآید.
معاون آتش نشانی مشهد نیز می گوید : با توجه به زائرپذیر بودن مشهد، اگر در زمان حضور زائران در مشهد حادثه ای رخ دهد، قطعا پیامدهای منفی و تلخ بیشتری به دنبال خواهد داشت.
به گفته حیدری 120 هزار واحد صنفی در مشهد مشغول به کار است که هنوز نیمی از این واحدها به لحاظ رعایت نکات ایمنی نمره قبولی ندارند.
معاون آتش نشانی مشهد می گوید: مهم ترین چالش امروز ما در شهر مشهد، بی توجهی مدیران و مالکان مجتمع های تجاری و بازارها به ایمنی است که این موضوع کار ما را سخت کرده است.
وی ادامه می دهد: هر ماه بیش از دو هزار و 500 بازدید ایمنی انجام می شود که متاسفانه ده درصد این بازدید ها به تشکیل پرونده برای رفع نواقص ایمنی منجر می شود و 90 درصد دیگر خود را ملزم نمی دانند تا برای تامین ایمنی اماکن دراختیارخود به آتش نشانی مراجعه کنند.
حسین زاده، یکی از کسبه بازار رضا هزینه بر بودن امکانات ایمنی و استحکام بخشی را مهمترین دلیل مقاومت در برابر ایمنسازی واحدهای تجاری عنوان میکند و میگوید: بسیاری از کسبه با وجود اوضاع مساعد مالی، حاضر به هزینهکرد برای افزایش ایمنی در بازار نیستند، زیرا اولا توقع دارند این کار را هیات مدیره انجام دهد و دیگر اینکه با وجود قدیمی بودن بازار، هزینه کردن برای افزایش ایمنی را دور ریختن پول میدانند.
نبود ضوابط قانونی، دلیل کوتاهی بازاریان
دبیر کمیسیون بند 20 شهرداری مشهد نیز دلیل کوتاهی مالکان بازارها و مراکز تجاری مشهد برای به روز کردن تجهیزات ایمنی مراکز خود را نبود ابزار قدرتمند قانونی دراین زمینه عنوان میکند و میگوید: گرچه اکنون از لحاظ قانونی برخوردی با این اصناف نمیشود، اما بزودی و با همکاری کمیسیون بند 20 شهرداری و دادستان مشهد، با واحدهای بدون ایمنی برخوردهای جدیتری صورت خواهد گرفت.
ابراهیم حریر بافان از اجرای نرمافزار تخصصی رسیدگی به تخلفات اصناف و شکایات مردمی خبر میدهد و میافزاید: در این نرمافزار مردم میتوانند ، شکایات خود از اصناف ناایمن را در سیستم ثبت کنند و این شکایت تا مرحله نهایی و صدور رأی قابل پیگیری خواهد بود.
وی با تاکید براینکه برای بازگرداندن حداقل ایمنی به بازار، هیچ تعارفی با واحدهای ناایمن وجود ندارد، می افزاید: سازمان آتشنشانی و کمیسیون بند 20 شهرداری مشهد به تعداد زیادی از واحدهای تجاری ناایمن و انبارهای پرخطر اخطار جدی داده اند.
در همین حال معاون دادستان عمومی و انقلاب خراسان رضوی نیز در هشداری جدی به مدیران ساختمان های ناایمن مشهد، اعلام کرده است که برخورد شدید دستگاه قضایی در انتظار متخلفان در بحث ایمنی است.
حجت الاسلام سید جواد حسینی ، درباره تعیین تکلیف اماکن پرخطر و ناایمن مشهد می گوید: بنای دستگاه قضایی تعامل با مالکان و مدیران این مجتمع ها ست، اما اگر قصوری متوجه آنان باشد، دستگاه قضایی با در نظر گرفتن حقوق عامه مردم به شدت با متخلفان برخورد می کند.
مشهد نخستین شهری است که با پیگیری های آتش نشانی و شهردار مشهد و با تعامل دستگاه قضایی برای ایمن سازی اماکن پر خطر اقدام کرده است.
تشکیل کارگروه ویژه ایمنی / موجب حرکتی برای الزام مدیران و متولیان ساختمانهای بلندمرتبه و مراکز تجمعی برای دریافت تاییدیه ایمنی ساختمان در کلانشهر سه و نیم میلیون نفری مشهد شده است تا دیگر شاهد حوادث دردناکی مانند حادثه پلاسکو، بازار بزرگ تبریز و سینا اطهرتهران نباشیم.
سردبیر و نویسنده: مریم یعقوبی