طرح تحقیقاتی کشت گیاه استویا (قند طبیعی) برای نخستین بار، با موفقیت در استان مرکزی انجام شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ این طرح تحقیقاتی در ایستگاه تحقیقات اراک اجرا شده است.
استویا بومی آمریکای جنوبی است اما این محقق تحصیل کرده رشته کشاورزی توانسته برای نخستین بار آن را در استان مرکزی کشت کند.
استویا گیاهی بوتهای، پایا و چند ساله است که به خانواده کاسنیان تعلق داشته و به دلیل وجود شیرین کندههای طبیعی مورد توجه قرار گرفته است.
محمد رئیس زاده محقق اراکی و دانشجوی دکتری کشاورزی با تلاشهای بی وقفه پای گیاه استویا را به استان مرکزی باز کرده و طرح کاشت آن در مزرعه ایستگاه تحقیقات اراک به خوبی نتیجه داده است.
این محقق اراکی با بیان این که مناطق گرم و دارای آب کافی مستعد کشت استویا می باشد گفت: به دلیل ارزشهای علمی و اقتصادی که این گیاه دارد چند سالی هست که در ایران کشت می شود و درحال حاضر در برخی از استانها از جمله استان خوزستان، گیلان و گلستان بیشترین کشت استویا را به خود اختصاص داده اند.
گیاه استویا 300 برابر شیرین تر از چغندرقند و نیشکر است اما با این وجود دیابتی ها هم می توانند باخیال راحت آن را مصرف کنند و به خوبی میتوان با گرفتن شکر از آن جایگزین چغندر و نیشکر شود.
گونههای استویا که با نامهای برگ عسلی، برگ شیرین، برگ قندی شناخته میشوند بیشتر برای استفاده از برگ شیرین آنها کشت شده و مصرف آن به صورت برگ تازه، خشک، پودر و یا به صورت افشردهی مایع است.
میانگین عملکرد این گیاه 3 تن در هکتار است و کشت آن از لحاظ اقتصادی با صرفه می باشد.
با توجه به شیوع بالای دیابت درکشور، ترکیبات گیاه استویا جایگزین مناسبی برای قند و شیرین کننده های قندی در مبتلایان به دیابت و دیگر افراد دارای رژیم های بدون قند است و به خاطر اینکه این گیاه بدون کالری است مناسب برای لاغری و افرادی که دارای رژیم هستند می باشد.
محقق اراکی با توجه به خواصی که این محصول دارد و وجود شرایط مناسب کشت گفت: راه اندازی صنایع تبدیلی برای توسعه کشت گیاه دارویی استویا و سایر گیاهان دارویی دیگر میتواند علاوه بر ایجاد اشتغال، در بالابردن درآمد و سلامت جامعه موثر باشد.
استویا گیاهی چند ساله است، نصف ذرت آب میخواهد و 2 بار در سال محصول میدهد.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی هم گفت: به منظور افزایش بهره وری و توسعه پایدار در بخش کشاورزی امسال یکصد طرح تحقیقاتی در استان در دست اجرا است.
محمد رضا لک افزود: این طرح ها در زمینه زراعی و باغی، آبخیزداری، علوم دامی، گیاه پزشکی، منابع طبیعی و آب و خاک ، ... می باشد که با توجه به نوع طرح از یک تا سه سال زمان انجام طرح های تحقیقاتی است.
او گفت: طرح تحقیقاتی کشت گیاه استویا نیز برای نخستین بار در استان مرکزی توسط محقق اراکی در ایستگاه تحقیقات اراک با موفقیت اجرا شد.