رئیس دیوان محاسبات تاکید کرد: برای واردات ، توزیع و نظارت بر عرضه مناسب کالاهای اساسی در کشور ، زنجیره کامل است و هیچ مشکل ارزی و ساختاری در این باره نداریم فقط باید برای تامین این کالاها در بازار ، همت به خرج دهیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، مهرداد بذرپاش پس از جلسه بررسی راهکارهای ترخیص کالاهای دپو شده در گمرکات در دیوان محاسبات در پاسخ به پرسش خبرنگار ما درباره نحوه اقدام بانک مرکزی برای ترخیص کالاها از گمرکات همزمان با جلوگیری از اثر منفی بر بازار ارز گفت : پنج کالای اساسی هست که ارز 4200 تومانی به آن تعلق می گیرد و اکنون یکی از دغدغه های بازار تامین همین کالاها مانند روغن و کنجاله است که در زنجیره تولید ما به ویژه در بازار مرغ تأثیر می گذارد.
وی با اشاره به اعلام رسمی بانک مرکزی در تخصیص ارز برای این کالاها ، ترخیص نشدن کالاها در گمرکات را ناشی از ناهماهنگی داخلی دانست که کمبود این کالاها در بازار نمود یافت.
آقای بذرپاش ، شرایط بازار را ملتهب دانست و تصریح کرد : اندک کمبودی در عرضه کالاها به سرعت نمود می یابد ؛ بازار تحمل نمی کند و اثرش را در قیمت برجای می گذارد ؛ این نشان می دهد که ساز و کارهای نظارتی ، ضعیف است زیرا اتفاقی در بازار نمی افتد ، کالا هست اما قیمت افزایش می یابد.
رئیس دیوان محاسبات گفت : افزایش قیمت برای برخی کالاها شاید توجیه داشته باشد زیرا برخی توجیه می کنند که از گروهی که به ارز 4200 تومانی به آن تعلق می گرفته مانند برنج های وارداتی ، این ارز به گروه کالاهای دیگر منتقل و سبب افزایش قیمت شده اما این افزایش قیمت برای پنج قلم کالای اساسی هیچ توجیهی نداشت.
وی افزود: دیروز معاون اول رئیس جمهور در سفری که داشت تصمیماتی گرفت که ما هم با آن موافقیم و گرچه برخی از تصمیمات نیاز به اخذ مجوزهای خاص داشت که ما همکاری می کنیم و از نهادها و شوراهای ذی ربط ، مجوزها را اخذ خواهیم کرد تا کار مردم ، سریع راه بیفتد.
آقای بذرپاش همچنین یکی از مشکلات دیگر را اجرا نشدن مصوبه مربوط به ایجاد « پنجره واحد تجارت» دانست و گفت : ایجاد این پنجره برای این بود که مجموعه ها اعم از گمرک ، وزارت صمت ، وزارت جهاد و سازمان بنادر با یکدیگر هماهنگ باشند تا حداقل ، اطلاعات مربوط به کالاها در محدوده سرزمین ما معلوم باشد.
وی به قانون مناطق آزاد و ویژه اشاره و تاکید کرد : برخلاف این قانون ، گمرک از کالاهای وارد شده به این مناطق اطلاعاتی ندارد که این بسیار اشتباه است این حتماً به اصلاح قانون نیاز دارد.
رئیس دیوان محاسبات افزود: ما خواهش کردیم که این موضوع در قالب لایحه دولت تقدیم مجلس شود یا تعدادی از نمایندگان پیش قدم شوند و به عنوان طرح ، مطرح کنند زیرا کالاهایی که در محدوده سرزمینی ما اعم از مناطق آزاد و ویژه است باید مشخص باشد این مناطق هم بخشی از کشور و ساکنان آن ، مردم ما هستند و آن جا هم جزو بازار کشورمان محسوب می شود.
آقای بذرپاش اضافه کرد : اما این قوانین ، بعضاً اطلاعات دقیق کالایی ما را به هم می ریزد.
وی گفت : کالاها در دو قالب وارد کشور می شود که یکی به روش کانتینری است که گمرک ما اطلاعاتی از محتوای کانتینرهای وارداتی ندارد این به اصلاح قانون نیاز دارد و بسیار اشتباه است .
آقای بذرپاش افزود: بسیاری از کالاهای اساسی مانند برنج ، کانتینری وارد کشور می شوند و به روش فله ای وارد نمی شود که قابل محاسبه باشد . اطلاعات این کالاها دقیق نیست تا محاسبه شود که کالاهای موجود ، برای تامین نیازهای بازار چقدر کافی است .
وی تاکید کرد: اصلاح این رویه ، کار سختی نیست به مسئولان ذیربط گفتیم اگر مانع قانونی دارند لایحه بدهند وگرنه ما حتماً با چند نماینده پیگیری کنیم تا در قالب طرح ارائه کنند.
رئیس دیوان محاسبات گفت : از 8 میلیون تن کالای دپو شده در انبارهای مختلف در کشور ، یک میلیون تن ، رسوب واقعی است و از 7 میلیون تن دیگر، حدود 3 و نیم میلیون تن کالاهای اساسی و حدود 3 و نیم میلیون آن کالاهای غیر اساسی است .
آقای بذرپاش تاکید کرد: هیچ دلیلی بر دپو شدن این میزان کالا وجود ندارد ؛ البته سال های قبل نیز همین میزان کالای دپو شده داشتیم اما اکنون به علت کمبودهای بازار ، همین میزان هم نمود می یابد.
وی همچنین گفت : ما تا می توانیم باید انبارها را در کشورمان تکمیل کنیم تا فراوانی کالا باشد این بسیار بهتر از این است که در کشورهای دیگر انبار شود که نمی دانیم به چه روشی می توانیم کالاها را بیاوریم .
آقای بذرپاش تاکید کرد: اکنون که می توانیم باید انبارهای داخلی را از کالاها به ویژه کالاهای اساسی که نیاز اصلی کشور است ذخیره کنیم ؛ این اولویت اصلی است و باید در دستور کار قرار گیرد.
وی با اشاره به اقدام بانک مرکزی در تخصیص ارز لازم برای تأمین 5 قلم کالای اساسی افزود: البته هماهنگی بین دستگاهی ایراد داشت که با تدبیر دیروز دولت این ناهماهنگی رفع می شود و ما هم گفتیم که به عنوان دستگاه نظارتی هر کمکی بتوانیم انجام می دهیم تا این کالاها سریع تر به بازار عرضه شود تا تنش قیمتی به حداقل برسد.
رئیس دیوان محاسبات همچنین در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر این که مهمترین مسئله در ترخیص کالاها ، لزوم همخوانی میان مصارف و عرضه ارز است ؛ تناسب میان مصارف و دارایی های ارزی چقدر اطمینان بخش است گفت : طبق اطلاعاتی که از میزان ذخایر ارزی داریم ؛ برای تأمین کالاهای اساسی ، ایرادی ندیدیم و مشکلی وجود ندارد و ارز تخصیصی برای واردات کالاهای اساسی کافی است.
آقای بذرپاش تاکید کرد: در شرایطی که با مشکلات کنونی مواجهیم اگر هم کسی با دولت همکاری نکند ، یک شرکت بازرگانی دولتی در اختیارش هست که می تواند واردات کالاهای اساسی را کاملاً به آن واگذار کند و در تامین 5 قلم کالای اساسی ، نباید لنگ کسی بماند.
وی افزود: به عنوان نمونه ، روغن کالایی است که به هزار و یک صنعت ما اتصال دارد ، صنایع غذایی و دیگر صنایع به این کالا نیاز دارند و اگر تامین این کالا مختل شود به همان میزانی که صنایع ما به مصرف آن نیاز دارند در اشتغال نیروی کار تأثیر می گذارد.
رئیس دیوان محاسبات هشدار داد : این ها کالاهای راهبردی است و کالاهایی نیست که با آن شوخی کنیم ؛ حتی اگر هیچ وارد کننده ای به هر علت مثلا نداشتن صرفه اقتصادی در این باره همکاری نکند که البته در حال همکاری هستند ، شرکت بازرگانی دولتی موظف است که این کار را انجام دهد و دولت هم از این طریق می تواند این کالاها را تأمین کند و اصل کار تامین ارز است که باید تأمین شود.
آقای بذرپاش در پاسخ به پرسش دیگری درباره اظهاراتش در جلسه امروز درباره ترک فعل سازمان توسعه تجارت در کمبود پنج قلم کالای اساسی در کشور گفت : یکی از سازمان هایی که وظایف قانونی مطرحی در این زمینه دارد و بخشی از هماهنگی ها به عهده آن گذاشته شده سازمان توسعه تجارت است و اصلاً این سازمان تأسیس شد تا این کارها را انجام دهد.
وی افزود: البته اختلالی در حوزه بین المللی بانک مرکزی داشتیم که به مسئولان این نهاد توصیه کردیم که این حوزه را تقویت کنند که دستخوش تغییراتی شده است و باید راه بیفتد زیرا در این ایام به فعال شدن این عرصه نیاز داریم.
آقای بذرپاش تاکید کرد: سازمان توسعه تجارت در این زمینه ، مرتکب ترک فعل شده است و ما حتماً رسیدگی می کنیم و با تدوین گزارش حسابرسی آن ؛ به مراجع ذی صلاح تقدیم خواهیم کرد.
رئیس دیوان محاسبات همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره گزارش تفریغ بودجه 97 و وارد نشدن کالاهای اساسی برغم تخصیص ارز 4200 تومانی برای واردات این کالاها گفت : این پرونده در دادسرای دیوان محاسبات مفتوح و در حال رسیدگی است.
وی افزود: افراد مربوط و دخیل در تصمیم گیری ها در این باره با حضور در دیوان محاسبات ، پاسخ های لازم را دادند و مسیر طبیعی پرونده در حال طی شدن است .
آقای بذرپاش اضافه کرد: بخشی از اسناد و مدارک ارائه شده و عدد اعلامی در گزارش تفریغ ؛ در حال کمتر شدن است زیرا مدیران ذیربط ، اسناد مثبته ارائه کردند.
وی همچنین درباره اقدامات دیوان محاسبات در ورود به قراردادهای فوتبالی در سه هفته اخیر گفت : همکاران ما با مسئولان وزارت ورزش جلسات خوبی داشتند ؛ وزیر ورزش و معاونش نیز با بنده جلساتی داشتند و مصوبات دیوان محاسبات را نیز به مسئولان این وزارتخانه تقدیم کردیم.
رئیس دیوان محاسبات افزود: مسئولان وزارت ورزش ،قول همکاری کامل دادند و ما هم ، مسیر قانونی را طی می کنیم ضمن این که کار مشترک انجام می شود و کمیته مشترکی نیز در این وزارتخانه تشکیل شده است که مقرر شد نماینده ما هم در جلسات آن شرکت کند.
آقای بذرپاش گفت : مقرر شد آیین نامه هایی تدوین شود که از این پس ، فدراسیون ها و باشگاه های ورزشی قراردادهای شان را طبق الگوهای مدون در آن آئین نامه ها امضا کنند. به جای خوبی رسیدیم ، جلسه خوبی هم برگزار شد و کمیته هم در حال تشکیل است.