مشاهده شدن تبادل آتش در قره باغ از مناطق مرزی ایران
حوالی ساعت ۶ صبح امروز ساکنان مناطق مرزی شهرستانهای اصلاندوز در اردبیل و خداآفرین در آذربایجان شرقی با صدای مهیب شلیکهای توپ وخمپاره ارمنستان وجمهوری آذربایجان از خواب پریدند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ شدت درگیری نظامی بین نیروهای نظامی آذربایجان و ارمنستان در منطقه مورد مناقشه قرهباغ به حدی بود که موجب ترس ساکنان مناطق مرزی شد.
بسیاری از ساکنان این مناطق از خانه هایشان بیرون رفته و با قرار گرفتن در ارتفاعات و تپههای منطقه نظاره گر درگیرهای دو طرف در آنسوی مرز در کناره شمالی رودخانه ارس بودند.
جایی که دود حاصل از اصابت گلولههای توپ وخمپارههای ارمنیها به روستاهای آذری نشین به خوبی قابل مشاهده است.
تصویری از اصابت یک خمپاره نیروهای ارمنی به زمینهای زراعی روستای خلف بیگلو در منطقه خداآفرین منتشر شده، البته خوشبختانه این خمپاره عمل نکرده است.
آذربایجان و ارمنستان چندین دهه است که بر سر منطقه «قرهباغ» با یکدیگر درگیرند، اختلافی که از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی شعله ور شد وتا کنون ادامه دارد.
جمهوری آذربایجان روز یکشنبه ۲۷ سپتامبر پس از هدف قرار گرفتن و سرنگونی یک بالگرد نظامیاش در ارتفاعات قرهباغ این منطقه را زیر آتش سنگین توپخانه و سامانههای موشکی خود قرار داد.
جدایی طلبان قرهباغ که تحت حمایت ارمنستان هستند میگویند که در جریان درگیری با نیروهای نظامی آذربایجان خسارات سنگینی به آنها وارد کرده اند، آنها میگوینددر جریان این درگیریها ۱۰ نظامی ارمنی هم کشته شده است.
باکو اعلام کرده که نظامیان آذربایجان پس از حمله جدایی طلبان دست به تهاجمی متقابل زده و بسیاری از مواضع جدایی طلبان از جمله دوازده سکوی پدافند هوایی را هدف قرار دادهاند.
سخنگوی جدایی طلبان منطقه قرهباغ روز یکشنبه در یک پیام فیسبوکی اعلام کرد: «نیروهای آذربایجان صبح امروز کلیه خطوط تماس در منطقه را بمباران کردند.» وی با درخواست از ساکنان این منطقه برای رفتن به پناه گاهها تصریح کرد که «استپاناکرت» یا همان شهر شوشا، مرکز و پایتخت منطقه قرهباغ نیز بمباران شده است.
هر دو طرف مناقشه از کشته شدن غیرنظامیان در جریان درگیریهای صبح روز یکشنبه خبر داده اند. در جریان تبادل آتش میان دو طرف خسارات سنگینی به واحدهای مسکونی و تجاری در مناطق مرزی وارد شده است.
در چند ماهه اخیر درگیریها بر سر منطقه مورد مناقشه قرهباغ مجددا از سر گرفته شده است. دو ماه پیش نیز در درگیریهای مرزی حداقل ۱۶ نفر کشته شدند.
چهار دهه است که مناقشه بر سر مالکیت منطقه قرهباغ موجب تنش در این منطقه شده است، از لحاظ حقوق بینالملل این منطقه بخشی از جمهوری آذربایجان است، اما تحت کنترل اقوام ارمنی قرار دارد.
سازمان امنیت و همکاری اروپا سالهاست تلاش دارد تا از طریق دیپلماتیک به راه حلی برای این مسئله از طریق گفتگو و تفاهم دست یابد و صلح را در این منطقه برقرار کنداما تاکنون نا کام مانده است.