از اعلام رژیم صدام به عنوان آغازگر جنگ تحمیلی علیه ایران در ۱۸ آذر ۱۳۷۰ تا کنون نه آغازگر جنگ و نه حامیانش به عنوان جنایتکاران جنگی محکوم و مجازات نشده اند.
همچنین سندی منتشر شده که نامه سری توماس ترنشاد مقام وزارت خارجه انگلیس بود و در آن به توافقنامه تسلیحاتی انگلیس با رژیم بعث عراق به ارزش بیش از ۱۵۰ میلیون پوند اشاره میکرد.
در یکی دیگر از اسناد بیرون آمده از آرشیو ملی انگلیس ملاقات با صدام گام مهمی به سمت جلو در مسیر برگزاری دیدارهای کاری با طرفهای عراقی عنوان شده که منافع تجاری و سیاسی بزرگی را محقق میکند. مارگارت تاچر هم در حاشیه این نامه مینویسد: «از پیشرفت حاصل شده درباره عراق، خرسندم!»
آلمان دولت اروپایی دیگری است که در حمایت از جنایات رژیم بعث عراق نقش داشت؛ چند سال پس از پایان جنگ تحمیلی رژیم بعث علیه ایران، یک موسسه مرتبط با مسائل نظامی غرب آسیا در پاریس با نام «وزینتال» گزارش مفصلی منتشر کرد که نشان میداد از ۲۰۷ شرکت طرف قرارداد با رژیم صدام برای تسلیح شیمیایی ارتش بعثی، ۸۶ شرکت آلمانی بوده اند. «سردشت»، «حلبچه»، «سرپل ذهاب»، «گیلانغرب»، «اشنویه» و «فاو» از جمله شهرهایی است که در طول جنگ تحمیلی هشت ساله بمباران شیمیایی شدند.
درباره حمایت فرانسه از صدام یکی از پرسروصداترین مستندات در نیمه دوم سال ۶۵، ۱۳ از سرویس امنیتی فرانسه بیرون آمد که گزارش میداد: «اگر فرانسه تنها سه هفته از ارسال سلاح به رژیم بعث خودداری کند، صدام شکست خواهد خورد»، در آن زمان ۴۰ درصد از سلاحهای ساخت فرانسه به عراق ارسال میشد.
هرچند جنگندههای میراژ، هواپیمای سوپر اتانداردِ مجهز به موشکهای اگزوسه و موشکهای هوا به هوای «مجیک» از جمله تسلیحات شناخته شده فرانسویها در جبهه رژیم بعث بود، اما فرانسویها در حمایت از صدام آنقدر پای کار بودند که «والری ژیسکاردستن» فرستاده ویژه رئیس جمهور وقت فرانسه، در سفری به عراق به وزیر دفاع رژیم بعث «عدنان خیرالله» اعلام میکند که «فرانسه میتواند یک بمب اتمی به صدام اعطا کند». شبیه همان چیزی که آمریکا علیه هیروشیما استفاده کرد!
البته این حمایت تمام قد کشورهای اروپایی از رژیم بعث عراق همه پس از چراغ سبز آمریکا به صدام برای حمله به ایران آغاز شد! در این کارزار علاوه بر غرب، شوروی سابق هم از صدام حمایت کرد و همین دلیل معروف است که این جنگ تحمیلی هشت ساله، یک جنگ جهانی علیه ایران بود؛ ایرانی بیرون آمده از یک انقلاب مردمی نوپا.
پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از طرف ایران و آتش بس میان ایران و عراق در سال ۱۳۶۷، ایران همواره بر شروع جنگ از سوی عراق پافشاری میکرد. سرانجام سه سال و نیم بعد در هیجده آذر ۱۳۷۰، پس از بیش از یک دهه کارشکنی و با پیگیریهای مستمر ایران، رژیم بعث عراق به عنوان مسئول و آغازگر جنگ معرفی شد، اما از آن سال تا کنون نه آغازگر جنگ و نه حامیانش به عنوان جنایتکاران جنگی محکوم و مجازات نشده اند.
نویسنده حسنیه سادات شبیری
خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما