کدام برنج ایرانی اصل است؟
برنج ایرانی اصل، نیم دانه و دارای شکستگی نیست.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، تشخیص برنج کار سادهای نیست، زیرا بافت برنجها تقریبا یک شکل است اما از لحاظ ظاهری برنجها نباید دارای نیم دانه و شکستگی باشند و دارای عطر و طعم خوبی هستند.
عطر و طعم برنج
برنج خوب ایرانی عطر و طعم خوبی دارد که آن را از برنجهای خارجی و همچنین برنجهای پرمحصول و کم کیفیت ایرانی متمایز میکند. برنجهایی که نژادی پرمحصول دارند، نسبت به برنجهای خوب عطر و بوی کمتری دارند.
جهت تشخیص، مقداری برنج بین دو کف دست قرار دهید و با رها کردن آن، باید بوی مطبوع به مشام برسد.
البته برخی از سودجویان با تبدیل برنجهای اصیل و خوش عطر به گرد برنج و ریختن مقداری از آن در هر کیسه، موجب به اشتباه افتادن شما میشوند. جهت تشخیص این شگرد باید از تست طعم برنج استفاده کرد، یعنی چند دانه از آن را بردارید و برای خلاص شدن از شر گرد برنج به آن فوت کنید. سپس داخل دهان خود بگذارید. اگر طعم مطبوعی ندارد، آن برنج خوبی نیست.
یکدست بودن برنج
دانههای یک برنج مرغوب به صورت کامل است و خرده و نیم دانه داخل آن وجود ندارد اما تا ۴ درصد در آن طبیعی است. هر چه دانههای برنج کاملتر باشند، برنج شما با کیفیتتر است.
خشک بودن برنج
یک آزمایش مهم جهت تشخیص برنج خوب، خشک بودن آن است. برنج در ابتدای برداشت، رطوبت بالایی دارد. این میزان از رطوبت برنج، هم کار پخت را مشکل میکند و هم نگهداری برنج را دشوار میکند و موجب میشود در برابر حشرات آسیب پذیر باشند.
به همین دلیل کارخانه ها، با استفاده از دستگاههای خشک کن، برنج تازه برداشت شده را خشک میکنند تا رطوبت آنها کمتر شود؛ زمان و میزان حرارت این دستگاه خشک کن، نقش مهمی در کیفیت برنج دارد. متأسفانه بعضی کارخانهها برای سریعتر شدن عملیات خشک کردن، از دماهای بالاتر و زمان کمتری استفاده میکنند که کیفیت برنج را کاهش میدهد.
برنجی که به خوبی خشک نشده باشد، به اندازه کافی سفت نشده و اصطلاحاً پوک است. جهت تشخیص خشک بودن برنج، آن را زیر دندان بگذارید و فشار دهید. برنج خوب و خشک شده نباید به راحتی بشکند و خرد شود. روش دیگر جهت تشخیص خشک بودن برنج، پختن آن است.
برنجی که خوب خشک شده است، در پختن و دم کشیدن، خوب قد میکشد یا به اصطلاح ری میکند، زیرا به دلیل خشک بودن، به راحتی، آب موجود در قابلمه را جذب میکند و قد میکشد. (به همین دلیل جهت پخت برنج تازه، باید دقت بیشتری به خرج دهید)
ظاهر برنج
روی برنج نباید برش یا ترکهای عرضی باشد، زیرا با قرار دادن برنج بین انگشت شست و اشاره، خرد میشود. این اتفاق زمانی رخ میدهد که برنج بعد از خشک شدن و خارج شدن از کارخانه، در معرض باد یا هوای سرد قرار گیرد.
نیمه بلوری بودن
برنج خوب ایرانی، رنگی نیمه شفاف یا به عبارتی دیگر نیمه بلوری دارد و حالت کدر بودن برنجهای خارجی را ندارد.
برنج ایرانی، عطر خوش بو دارد و از نظر اندازه، دانه برنج ایرانی از نمونههای پاکستانی و هندی کوتاهتر است اما از نظر رنگ، برنجهای هندی و پاکستانی، رنگ تیره و کدری دارند و برنج ایرانی، رنگی سفید و شیری رنگ دارد.