رئیس شعبه ۲۴۵ دادگاه خانواده: خیلی از مهریههایی که تعیین میشود، بر اساس توان مرد نیست و بیشتر مهریهها براساس چشم و همچشمی بین اقوام و دوستان تعیین میشود.
عبدالرضا مهدوی با بیان اینکه در ۱۵ آیه از قرآن به مهریه اشاره شده است و احادیث زیادی در رابطه با مهریه وجود دارد، گفت: توصیههای دینی و معصومین این است که مهریه سنگین گرفته نشود و در این زمینه حضرت علی (ع) میفرمایند «مهریه زیاد باعث کینه و عداوت میشود.» البته همه این روایات و آیات بر اصل وجود مهریه تاکید دارند.
وی به مواد موجود در قانون مدنی در خصوص مهریه اشاره و اظهار کرد: مهریه در عقد نکاح عبارت است از هر آنچه که مالیت داشته و قابل تملک باشد. با وجود آنکه توصیه شده است مهریه کم گرفته شود، اما نباید به حدی اندک باشد که مصلحت زن به خطر بیفتد.
رئیس شعبه ۲۴۵ دادگاه خانواده با تصریح بر اینکه در رابطه با سقف مهریه بین حقوقدانان و فقها اختلاف است، عنوان کرد: از نظر قانون مدنی، سقفی برای مهریه لحاظ نشده است و بیشترین مشکلاتی که در رابطه با مهریه به وجود میآید، مشکل فرهنگ است.
وی با انتقاد از تعیین مهریههای سنگین در جامعه، بیان کرد: خیلی از مهریههایی که توسط زنان و خانوادههای آنها تعیین میشود، بر اساس توان مرد نیست و بیشتر مهریهها بر اساس چشم و همچشمی بین اقوام، همسایگان و دوستان تعیین میشود و متاسفانه این مسئله به یک فرهنگ تبدیل شده است؛ به گونهای که به سادگی دست از این فرهنگ هم بر نمیدارند.
مهدوی به گران شدن سکه اشاره و اظهار کرد: در گذشته سکه خیلی ارزشی نداشت و قیمتی در حدود ۳۰۰ هزار تومان داشت، اما امروز خیلی از معادلات اقتصادی بر هم خورده است و ارزش مهریهها بسیار افزایش پیدا کرده است.
وی افزود: در گذشته سنت حسنهای وجود داشت؛ مهریه توسط خانوادهها تعیین میشد، اما یک مثلی وجود داشت که میگفت چه کسی داده است و چه کسی گرفته است، اما متاسفانه هر چقدر به جلو آمدهایم، این سنت به فراموشی سپرده شده است.
رئیس شعبه ۲۴۵ دادگاه خانواده با بیان اینکه آخرین قانونی که در رابطه با محکومیتهای مالی از جمله مهریه تصویب شده است مربوط به سال ۱۳۹۴ است، درباره مفاد این قانون گفت: بر اساس قانون، محکومان مالی در صورتی که توان مالی داشته باشند، باید دین خود را بپردازند و کسانی که توان مالی ندارند اعسار میزنند و بر اساس توان مالی مهریه تقسیط میشود.