خراسان جنوبی
گزارش مکتوب/ پیچ و خم های دولت الکترونیک در توزیع سیلندر گاز مایع
طرح توزیع الکترونیکی گاز مایع درحالی همزمان با ۱۰ استان کشور در خراسان جنوبی کلید خورد که برخی از مردم شهرها و روستاهای دوررافتاده و محروم از شبکه گاز طبیعی، اینترنتی برای ثبت نام در این طرح ندارند.
دریافت سیلندر گاز در مقایسه با گذشته تغییر کرده و مردم باید برای دریافت آن در سامانه Newtejaratasan.niopdc.ir نام نویسی کنند و در غیر این صورت با کارت ملی سرپرست خانوار می توانند تنها یک عدد سیلندر گاز در هفته دریافت کنند.
حکایت صفوف طولانی دریافت گاز مایع در روزهای کرونایی حدود دو ماهی است که قصه زندگی مردم این استان شده است.
اوضاع و احوال این روزهای مردم استان، مرا به یکی از مراکز توزیع سیلندر گاز مایع در بیرجند کشاند...
دومین روزی است که دست خالی برمی گردم
هنگام ورود به مرکز، با دعوای لفظی بانوی حدوداً ۴۵ ساله با فردی که ۳ کپسول گاز دریافت کرده بود مواجه شدم.
این بانوی گلهمند از این اوضاع، با صدای بلند اعتراض میکند و میگوید من با دو فرزند کوچک از ۶ صبح منتظرم و الان بعد از گذشت ۵ ساعت به من میگویند گاز تمام شده است.
وی میگوید: دومین روزی است که برای دریافت گاز مراجعه میکنم و دست خالی برمی گردم.
فرد دیگری هم میگوید: باید با تمام اعضای خانواده به مرکز توزیع بیاییم و در صف بایستیم چرا که به ازای هر کد ملی یک کپسول میدهند.
برخی از متقاضیان دریافت سیلندر گاز هم ظاهرا اطلاعی ندارند که باید اینترنتی ثبت نام کنند.
سامانه سدف تنها کد رهگیری میدهد
سامانه تجارت نیوز هم به نوبه خود مشکلاتی دارد و تنها به صرف ثبت نام در این سامانه مشکلات حل نمی شود چرا که ظاهرا در سامانه نیو تجارت هم، فقط امکان ثبت نام وجود دارد و افراد پس از ثبت نام، تنها شماره رهگیری دریافت میکنند.
یکی از ساکنان شهرستان نهبندان در این خصوص میگوید: از یک ماه پیش در سامانه ثبتنام کردم، اما فقط شماره رهگیری به من دادهاند که زمان و مکان تحویل و حتی تعداد کپسول در آن مشخص نیست.
دلالی دلالها در صفهای گاز هم خودنمایی میکند
گذشته از ابهامات و سؤالات بی پاسخ مردم در سامانه تجارت نیوز، سودجویی دلالان هم در این وسط، بر مشکلات دریافت سیلندر گاز افزوده است.
یکی از افراد منتظر در صفوف گاز مایع در بیرجند با اشاره به اینکه ساعتها باید در صف در شرایط کرونا معطل باشیم، میگوید: اگر کپسولی به ما برسد قیمت آن ۱۰ هزار و ۴۰۰ تومان است و این درحالی است که عدهای دلال راحت سیلندرهای گاز را تهیه میکنند و در بازار آزاد آن را ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان میفروشند.
نه اینترنت بلدیم و نه ابزارش را داریم
اما مشکل به همین جا ختم نمیشود در روستاهای مرزی و محروم از اینترنت اوضاع وخیمتر است.
اهالی این روستاها میگویند ما نه با اینترنت آشنایی داریم و نه ابزارش را داریم، آنهایی که تصمیم میگیرند دریافت سیلندر گاز را ثبت نامی و الکترونیکی کنند، آیا این موضوع را نمی دانند؟
با اعلام شماره مشکلات مردمی، در رادیو که مخاطبان بیشتری در روستاها دارد از مردم خواستیم تا مشکلاتشان را به ما اعلام کنند و حال با دهها پیام صوتی مو اجه شدیم.
راهی جز کندن بوتههای بیابان برایمان نمانده
آقای اکبری یکی از اهالی روستای چاه زرد شهرستان زیرکوه، میگوید: روستای ما در ۳۵ کیلومتری مرز واقع شده و اینترنت هم ندارد و چارهای برایمان نمانده جز کندن بوتههای بیابان برای پخت و پزمان.
نحوه توزیع گاز، نظارت ناکافی بر نحوه توزیع، نبود زیرساختها و استفاده رانندگان از سیلندر گاز برای سوخت خودرو از جمله دلایل مسئولان برای وجود این مشکل است.
برای پیگیری این موضوع مسئولان مربوطه را به خبر گزاری صدا و سیما دعوت کردیم.
مشکل اصلی رانندگان هستند
مسئول توزیع گاز شرکت بوتان در استان در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما گفت: عمده مشکل ما مربوط به افرادی است که گاز ال پی جی را به عنوان سوخت خودرو استفاده میکنند.
خانم تلواری با بیان اینکه ۷۰ درصد مردم از گاز مایع شرکت بوتان استفاده میکنند، از مردم میخواهد برای دریافت سیلندر گاز فقط در سامانه ثبت نام کنند تا گاز به دست مصرف کنندگان واقعی برسد نه رانندگان خودروها.
وی میگوید: برای رفع مشکل توزیع گاز مایع، نظارتها را افزایش میدهیم.
مشکلی در تأمین گاز مایع نداریم
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی خراسان جنوبی نیز میگوید: تاکنون ۵۴ درصد از مشمولان دریافت سیلندر گاز مایع، در سامانه ثبت نام کرده اند.
پس تکلیف ۴۶ درصدی که ثبت نام نکرده اند چه میشود؟
غلامعلی مردانی با بیان اینکه هر طرحی در مرحله اول اجرا با مشکلاتی روبروست، افزود: آنهایی که ثبت نام نکرده اند، با ارائه کارت ملی خود میتواننند سیلندر گاز دریافت کنند.
وی میگوید: رفتن به سوی دولت الکترونیک از سیاستهای کلان دولت است و سبب مدیریت صحیح مصرف و عدالت در توزیع فرآوردههای نفتی، ضابطهمند شدن توزیع و مصرف گاز مایع و صرفهجویی اقتصادی برای مردم و کشور میشود.
مردانی خبر کاهش سهمیه گاز و افزایش قیمت گاز در استان را تکذیب کرد و گفت: هیچ مشکلی در تأمین گاز نداریم و این درحالی است که با آغاز توزیع الکترونیکی گاز مایع (از اول مرداد) در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۲۹.۶ درصد افزایش توزیع داشتیم.
وی با تأکید بر اینکه مردم باید هرچه سریعتر در سامانه نیو تجارت آسان ثبت نام کنند، افزود: برای اجرایی شدن طرح توزیع الکترونیکی گاز مایع تنها راهکار موجود ثبت نام افراد در سامانه است.
برخورد با مصرف کنندگان غیرمجاز گازمایع
جرجانی سرپرست سازمان صمت استان هم از افزایش تیمهای نظارتی در مراکز توزیع گاز مایع خبر داد و گفت: شکایات ثبت شده در سامانه ۱۲۴ بررسی و با متخلفان برخورد قانونی میشود.
بهره مندی 100 درصد مناطق شهری و 84 درصد مناطق روستایی از گاز طبیعی
مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی گفت: هم اکنون تمامی ۳۲ شهر استان با ضریب ۱۰۰ درصدی از نعمت گاز طبیعی بهرهمند هستند.
هاشمی با اشاره به بهره مندی ۸۴ درصدی خانوار روستایی استان از گاز طبیعی افزود: هم اکنون ۹۵۱ روستای استان از نعمت گاز طبیعی بهرهمند هستند.
مسئولان استان ۲۰ شهریور امسال با حضور در خبرگزاری صدا و سیما قول دادند که تا دوسه روز آینده مشکل مردم در دریافت سیلندر گاز مابع مرتفع شود، اما اکنون با گذشت ۱۰ روز از این قول، ظاهرا تغییری در روند توزیع گاز مایع حاصل نشده و مردم همچنان در صفوف طولانی به انتظار ایستاده اند.
نویسنده: مریم بهلولی منش