"کتاب دفاع مقدس" آکنده از جان فشانیها و رشادتهای دلیر مردان و شیر زنانی است که برای حفظ این آب و خاک از جانشان گذشتند تا ایران برای همیشه ایران بماند.
بعد از گذشت سالها انتظار، به وطن بازگشته اند. شهیدان سعید رحیمی و باباجان عابدی را میگویم؛ که خرداد سال ۱۳۶۷ به خیل عظیم شهیدان پیوستند، اما پیکرهای مطهرشان هیچ گاه به وطن باز نگشت. حالا خبر رسیده پس از ۳۲ سال چشم انتظاریِ خانواده و هم رزمانشان پیکر های این شهیدان والامقام همزمان با چهلمین سال دفاع مقدس شناسایی و به وطن بازگشته تا کنار دیگر یاران شهیدشان در فسا و داریون آرام و قرار گیرند.
در دوران دفاع مقدس، مردم شهید پرور استان فارس با تقدیم بیش از ۱۴ هزار شهید، ۴۰ هزار جانباز و ۲ هزار آزاده نقش به سزایی در دفاع از خاک مقدس جمهوری اسلامی ایران، انقلاب و آرمانهای آن داشته اند.
برگی از کتاب حماسه
به سراغ یکی از مادران صبور و مقاوم شهدا میروم. از خانم مزارعی میخواهم از فرزند شهیدش برایم بگوید.
آن روز ِعجیب مثل یک فیلم از مقابل دیدگانش عبور می کند. آذر ماه سال شصت است .
از دوری فرزند بی قراری می کند. مدت هاست از او خبری ندارد. چه کند مادر است و عاشق پاره وجود. چند روزی است که در دلش شوری به پا شده است. دیگر نمیتواند دوری او را تحمل کند، سرانجام برای خبر گرفتن از حال و روز جگر گوشه اش که در منطقه عملیاتی بستان مشغول نبرد با دشمن بعثی است رهسپار شهر میشود تا با فرزندش تلفنی صحبت کند و یا حداقل از او خبری کسب نماید.
در حالی که مادر به سمت شهر میرود؛ در سویِ دیگر خانوادهای داغدار همراه با مردم برای تشییع پیکر مطهر شهیدِ خود به بیمارستان آمده اند. پدر، مادر، خواهران و برادران شهید همه بی قرارند و سیلاب اشک جاری میکنند. آنها خانواده شهید نادر محمدی هستند. پدر شهید پارچه سفید انداخته بر پیکر جوانش را کنار میزند تا برای آخرین بار چهره او را نظاره کند. اما بهت زده نگاهش بر پیکر شهید خیره میماند! چه خبر است؟
ولولهای در میافتد، ناگهان در میان بهت و حیرت حاضران، پدر به حرف میآید: او ... او پسر من نیست! او نادر نیست! همه تعجب میکنند.
در میان شلوغی و پچ پچ جمعیت، سیدی وارسته جلو میآید. همه به احترامش کنار میروند. روحانی روستا را همه میشناسند، به طرف پدر شهید می رود و او را تسلی می دهد اما با اشاره او به طرف پیکر شهید می رود و پارچه را کنار میزند. نه باورش نمیشود و ناگهان خود را در آغوش شهید رها میکند. بله! آن پیکر خفته در خون و شقایق پرپر کسی نیست جز فرزند او!
اینک روحانی روستا داغدار لالهای غرقه به خون است. به گفته شاهدان او دست هایش را به سوی آسمان بالا میبرد و خروشان فریاد بر میآورد که خدایا! این قربانی ناچیز را از ما بپذیر.
بله این تنها گوشهای از صبر و استقامت و حماسه سازیهای مردمان این مرز و بوم است که ارزش و بهای آن با هیچ چیز قابل قیاس نیست. یکی از جوانان روستا که به مناسبت هفته دفاع مقدس بر مزار شهیدان حاضر شده میگوید باید همواره یاد این حماسه سازان را زنده نگداشت چرا که به گفته رهبر معظم انقلاب زنده نگهداشتن یاد شهدا کمتر از خود شهادت نیست.
هشت سال دفاع مقدس یکی از درخشانترین عرصههای دفاع در تاریخ این مرز و بوم به شمار میرود؛ هنگامهای که ملت ایران از کوچک و بزرگ و مرد و زن در اتحادی بی نظیر و یکپارچه به مصاف با دشمن متجاوز رفت و برای نخستین بار در ۲۰۰ سال اخیر نگذاشت حتی یک وجب از خاک وطن به دست دشمن بیفتد.
سرهنگ پاسدار سعید کوشکی مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان فارس میگوید رزمندگان استان فارس از اولین گروههای بودند که در جنگ حضور یافتند و اولین شهید نیروی انتظامی در دفاع مقدس از استان فارس بوده است. اما او معتقد است در خصوص نقش مردم و رزمندگان استان فارس در دفاع مقدس کوتاهی شده و آنگونه که باید این نقش عظیم به تصویر کشیده نشده است.
سرهنگ کوشکی ادامه میدهد چهلمین سال دفاع مقدس فرصت گرانبهایی است که با بهرهگیری از ظرفیت پیشکسوتان ایثار و شهادت میراث گرانبهای دفاع مقدس را به نسلهای بعد منتقل کنیم.
تاریخچه دفاع مقدس نشان میدهد گرچه شیراز و فارس کیلومترها با کشور عراق فاصله داشت دشمن بعثی در طول جنگ بیش از ۲۰ بار شیراز را بمباران کرد که تعدادی از شهروندان بی گناه که بیشتر آنها، کودکان و زنان بستری در بیمارستانها و دانش آموزان و سالخوردگان بودند به شهادت رسیدند .
همچنین در طول جنگ تحمیلی پالایشگاه و پتروشیمی شهر شیراز ۴ بار توسط هواپیماهای عراقی بمباران شد که بر اثر این حملات ۱۳ نفر شهید شدند.
به گفته راهی مردم شهید پرور استان فارس تنها در عملیات کربلای ۵، هزار و ۳۱۵ شهید و در والفجر ۸ نیز ۶۷۵ شهید به نظام مقدس اسلامی تقدیم کردند که این موضوع نیز شاهد و گواهی بر نقش آفرینیهای شجاعانه مردمان این استان در دوران جنگ تحمیلی است.
برنامههایی برای چهل سالگی دفاع مقدس
آیینهای هفته دفاع مقدس که هر سال از ۳۱ شهریورماه، همزمان با سالروز آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران در سال ۱۳۵۹ در نقاط مختلف کشور برگزار میشود امسال به دلیل چهلمین سالگرد دفاع مقدس، رنگ و بوی دیگری به خود گرفته است.
سرهنگ پاسدار سعید کوشکی رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس و دبیر ستاد بزرگداشت چهلمین سالگرد دفاع مقدس استان فارس میگوید ۲۱ کمیته تخصصی در مرکز استان و در ۳۵ شهرستان به ریاست فرمانداران برای اجرای ۷ هزار برنامه در فارس تشکیل شده که برنامههای چهلمین سال دفاع مقدس را از روز سوم خرداد ماه امسال آغاز کرده اند و اجرا این برنامهها را تا پایان امسال پی گیری میکنند.
رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان فارس ابراز امیدواری میکند با بهرهگیری از ظرفیتها و ایجاد جذابیتهای سمعی و بصری آنچه که در ۸ سال دفاع مقدس رقم خورده و گنجینه عظیمی از ارزشهای متعالی را ایجاد کرده است به نسل جوان انتقال داده شود.
به گفته غلام نژاد تا کنون ۲ هزار و ۵۰۰ مدخل این دانشنامه در فارس شناسایی شده که ۹۸۴ مورد از آن به ارتش استان تعلق دارد و در مرحله بعد، این مدخلها به مقاله تبدیل میشود و در دانشگاهها و مراکز استفاده خواهد شد.
رسالت امروز برای حفظ ارزشهای دیروز
دفاع مقدس به عنوان نقطه عطفی در تاریخ جمهوری اسلامی ایران به شمار میرود. اکنون که در چهل سالگی گرامیداشت این دوران به سر میبریم برای حفظ ارزشهای دفاع مقدس چه باید کرد؟
به سراغ دو تن از پیشکسوتان و فرماندهان جنگِ میروم. سردار مجتبی مینایی فرد که عمرش را در مسیر ایثار و شهادت گذرانده با تجلیل از راست قامتان جاودانه تاریخ میگوید همان طور که رهبری فرمودند نصف روزِ دهم محرم سال ۶۱ هجری، تاریخ ۱۴۰۰ ساله اسلام را تغذیه کرد، پس ۸ سال جنگ که بیش از ۲۰۰ هزار شهید، نزدیک به ۶۰۰ هزار جانباز و بیش از ۴۰ هزار آزاده به همراه داشت چقدر میتواند تاریخ ما را تغذیه کند.
به اعتقاد وی بهترین روش برای حفظ ارزشهای دفاع مقدس استفاده از ابزار هنر است تا بتوانیم از این روزنه پاسخگوی نسل جوان امروز باشیم؛ آن هم نسلی که روزگاران سخت جنگ را ندیدهاند و هر روز و هر لحظه زیر بمباران شدید فرهنگی دشمن قرار دارند.
سردار حیدر بهرامی از دیگر فرماندهان جنگ استان فارس نیز تبیین و واکاوی مسائلی که در جنگ گذشت را ضروری میداند و بر به روز کردن تجربههای ارزشمندی که در ۸ سال دفاع مقدس کسب شده تاکید میکند. این فرمانده دوران مقدس از نکات برجسته این دوران را توجه به معنویت و اخلاق مداری ذکر میکند که باید نسل به نسل منتقل شود.
سردار بهرامی میگوید در دوران دفاع مقدس از فاصله طبقاتی بین رزمندگان خبری نبود و بین فرمانده و سرباز هیچ فرقی وجود نداشت و همه همدیگر را "برادرگ خطاب میکردند که این موضوع برای مسولان ما درس بزرگی است که همواره خود را از مردم و برای مردم بدانند.
از آن جا که دفاع مقدس تجربه گرانبهایی است که به سبب بهره گیری از مولفه های معرفتی توانست در دل تاريخ جاودانه بماند لذا به تاکید کارشناسان فرهنگی، باید با ثبت زوایای مختلف این دورانِ شگرف در تاریخ این مرز و بوم، این برهه را که نقطه عطفی به شمار می رود برای آیندگان به یادگار گذاشت تا هویت ملی و دینی حفظ و جرات، شهامت و قدرت به نسل های آینده منتقل شود تا آنها بدانند نیاکان و پدرانشان در چه شرایط سخت و دشواری در مقابل دشمنان ایستادند و نگذاشتند یک وجب از خاک کشور از دست برود .