چگونه می توان با امام حسین در آخرت محشور شد؟
محشور شدن با امام حسین در آخرت آرزوی هر مسلمانی است. در تکمیل این سوال که چگونه با امام حسین محشور شویم، خواهیم گفت که آیا ماه محرم قبل از واقعه کربلا ماه حزن بوده است؟
بسیاری از ما دوست داریم که با امامان معصوم مانند امام حسین (ع) در قیامت حاضر شویم. برای این منظور باید در زندگی دنیوی مراقب اعمال خود باشیم. ما نمیتوانیم نبی یا امام شویم، اما میتوانیم یکی از صدیقین، شهدا و صالحین باشیم، شهدا نه به معنای شهید در راه خدا، این شهدا یعنی شاهدان.
با فرا رسیدن ایام مذهبی همچون ماه محرم و صفر که شامل حوادثی هستند که ریشه در دین مبین اسلام دارند سؤالات فراوانی به ذهن عموم شیعیان و دوستداران ساحت مقدس اهل بیت (ع) خطور میکند که در این بخش از نمناک به آنها پاسخ داده شده است.
برای محشور شدن با امام حسین (ع) در آخرت چه کاری باید انجام داد؟
در قیامت بر اساس سخنان پیشوایان دینی، انسان با محبوب خویش محشور میشود. به عبارتی هر فردی در دنیا، فرد یا گروهی را پیشوا و الگوی خود قرار دهد، در آخرت نیز به همراه او محشور خواهد شد.
پیامبر اکرم (ص) در این زمینه میفرمایند:
«هر کسی با شخصی که به او علاقهمند است محشور میشود، پس کسی که بندهای را در راه خدا دوست بدارد، خدا را دوست داشته است، و خدا را دوست نمیدارد مگر آن کسی که خدا او را دوست داشته باشد» (مصباح الشریعة، ص ۱۹۴).
قرآن کریم درباره پیامبر و امامان معصوم (ع) میفرماید:شما هر عملی که میخواهید انجام دهید، فکر نکنید که این عملتان تمام میشود بلکه این عمل شما را خداوند، رسول اکرم (ص) و مؤمنان میبینند.
در رسالههای علما آمده است که عزاداری امام حسین (ع) یکی از بهترین راههای تقرب به خدا است؛ قبول شدن این عزاداری ها، ذخیره بزرگی برای ما در آخرت است. اطاعت و بندگی خداوند متعال موجب محشور شدن با انبیا، صدیقین، شهدا و صالحین میشود و آنها در آخرت دوستان انسان میشوند؛ بنابراین اگر گناه و معصیتی انجام دهیم موجب دور شدن از این بزرگان خواهیم شد.
رسول خدا (ص) در این مورد فرمود:
هر کسی با شخصی که به او علاقهمند است محشور میشود، پس کسی که بندهای را در راه خدا دوست بدارد، خدا را دوست داشته است، و خدا را دوست نمیدارد مگر آن کسی که خدا او را دوست داشته باشد. (مصباح الشریعة، ص ۱۹۴)
پیامبر اکرم (ص) همچنین فرمودند:
هر شخص، مردمی را به سبب کردارشان دوست بدارد، روز قیامت، در جمع آنان گرد خواهد آمد و مانند آنان محاسبه خواهد شد؛ اگرچه کردارش، چون کردار آنان نباشد. (تاریخ بغداد، ج ۵، ص ۴۰۵)
امام علی (ع) فرمود:
هرکه ما را دوست بدارد، در روز قیامت، همراه ما خواهد بود، و اگر شخصی سنگی را دوست بدارد، خداوند، او را با آن، گِرد خواهد آورد. (الأمالی، ص ۲۰۹)
با توجه به روایات؛ میتوان گفت دلیل و حکمت همنشینی و همراهی با دوستان در آخرت، به جهت انتخاب راه و صفات نیک یا بد انسانی و اخلاقی میباشد؛ یعنی هر انسانی از نظر خطّ و ربط اجتماعی و خُلق وخو و صفات انسانی و اخلاقی؛ در روز رستاخیز با کسانی خواهد بود که در دنیا به آنها پیوند محبّت و همراهی در طریق زندگی داشته است. (اخلاق در قرآن، ج ۱، ص ۳۷۸)
اعمال محشور شدن با امام حسین (ع) در قرآن
سوره مبارکه «فجر» به عنوان سوره امام حسین (ع) مشهور است (تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج ۲۶، ص ۴۳۹).
امام صادق (ع) میفرماید:
سوره فجر را در هر نماز واجب و مستحب بخوانید که سوره حسین (ع) است. هر کس آن را بخواند با حسین بن علی (ع) در قیامت، در درجه اول او در بهشت خواهد بود. (ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص ۱۲۳)
از امام صادق (علیه السلام) روایت کرده اند که: «اقرءوا سورة الفجر فی فرائضکم و نوافلکم، فإنها سورة الحسین بن علی ” “ سورهی فجر را در نمازهای واجب و مستحب خود بخوانید، زیرا این سوره، سوره حسین بن علی (ع) است. ” یکی از حاضران (ابو اسامه) پس از بیان امام صادق (علیه السلام) عرض کرد:چگونه این سوره، سوره امام حسین (علیه السلام) شده است؟
ایشان فرمودند:
مگر این بخش از آیه و کلام خداوند را نشنیده َاید که میفرماید:“ یا أیتها النفس المطمئنة ارجعی إلی ربک راضیة مرضیة فادخلی فی عبادی و ادخلی جنتی ” این آیه درباره حسین بن علی علیهماالسّلام است؛ چرا که آن بزرگوار صاحب نفس مطمئنه بود و از خدا راضی بود و خدا نیز از او راضی بود، و یاران آن بزرگوار از خاندان محمد (ص) از خداوند راضی بودند و خداوند نیز از آنها راضی بود، و این سوره فقط درباره حسین بن علی و شیعیان او و شیعیان آل محمد (ص) میباشد. (البرهان فی تفسیر القرآن، ج ۵، ص:۶۵۸)
در این آیات، نفس آرام و مطمئنّه مورد خطاب قرار گرفته است، خداوند او را به سوی خود میخواند و داخل بندگان خاص خود میکند و سپس او را به بهشت جاودانگی دعوت میکند. (سوره الفجر، آیات ۲۷ – ۳۰)
مسلّماً مصداق روشن «نفس مطمئنّه» وجود مبارک امام حسین (ع) است و شاید به همین دلیل این سوره را سوره امام حسین (ع) نامیده اند.
در قرآن کریم یکی از افتخارات و امتیازات برای کسانی که مطیع فرمان خدا و پیامبر (ص) باشند، همنشینی با کسانی است که خداوند، نعمت خود را بر آنها تمام کرده است:و کسی که خدا و پیامبر را اطاعت کند، [در روز رستاخیز]همنشین کسانی خواهد بود که خدا، نعمت خود را بر آنان تمام کرده از پیامبران و صدّیقان و شهدا و صالحان و آنها رفیقهای خوبی هستند! (سوره نسا؛ آیه ۶۹)
حزن و اندوه در ماه محرم قبل و بعد واقعه عاشورا
دهه اول محرم، دهه عزاداری برای امام حسین (ع) است و این زمان را ائمه اطهار (ع) مشخص نموده اند و خود نیز در همین زمان عزاداری کرده اند.
امام رضا (ع) میفرمود:.
چون ماه محرم داخل میشد پدر مرا کسی خندان نمیدید و اندوه و حزن پیوسته بر او غالب میشد تا روز دهم. چون روز عاشورا میرسید آن روز، روز مصیبت و حزن و گریه او بود و میفرمود امروز، روزی است که امام حسین (ع) به شهادت رسیده است. (مفاتیح الجنان)
آیا مکانهای که اکنون به عنوان قتلگاه، خیمه گاه و سایر مقامات ساخته شده اند، در حقیقت همان مکانهای اصلی میباشند؟
مکان قتلگاه ممکن است که نسبتا واقعی باشد، اما مورخان درباره آن اختلاف نظر دارند. برخی مکان فعلی خیمه گاه را درست و واقعی میدانند و برخی دیگر آن را صرفا نمادی از مکان اصلی میدانند. سایر مقامات نیز نمادی از واقعیت گمشده درتاریخ هستند که صرف نسبتی که با واقعیت دارند مورد احترام میباشند.
صحیحترین مقتل حضرت اباعبدالله الحسین (ع) که امروز در دسترس ما است، کدام مقتل است؟
یکی از صحیحترین مقاتلی که اکنون در دست ما است کتاب «نفس المهموم» تألیف شیخ عباس قمی (ره) و با ترجمه آیت الله شعرانی است.
آیا تصاویری که منسوب به اهل بیت (ع) صحت دارند؟
همه عکسهای منسوب، فقط منسوب هستند و هیچ گونه اطمینانی به صحت آنها وجود ندارد.