فرانسه برای فروش تسلیحات نظامی اش، چشم خود را بر روی اقدامات غیرانسانی امارات عربی متحده در یمن بسته است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی اوریان 21، فرانسه چشم خود را به اقدامات ضدحقوق بشری امارات بسته است. یک نشریه فرانسوی نوشت: فرانسه برای فروش تجهیزات و تسلیحات نظامی و پیشبرد اهداف راهبردی خود در منطقه خلیج فارس، چشم خود را به اقدامات غیرانسانی امارات عربی متحده در یمن و شکنجه زندانیان بسته است.
پایگاه اینترنتی اوریان 21 در مقاله ای تحت عنوان ”از یمن تا فروش اسلحه، توافقنامه شرم آور بین فرانسه و امارات عربی متحده“ به تحرکات فرانسه در منطقه کشورهای نفت خیز حوزه خلیج فارس پرداخت و نوشت: از زمان افشاگری های سال 2019 مبنی بر آنکه امارات عربی متحده از تاسیسات گازی «بلحاف» یمن به عنوان پایگاه نظامی و زندان مخفی استفاده کرده، پاریس به طور مرموزانه ای سکوت اختیار کرده است.
مشارکت محتاطانه و مثمرثمر بین این دو کشور، به ویژه از نظر فروش اسلحه می تواند سکوت فرانسه را توجیه کند. ما در اینجا از شکنجه صحبت می کنیم که بسیار جدی است.
با این حال یک پایگاه نظامی و یک زندان مخفی امارات متحده عربی در کارخانه صادرات گاز «بلحاف» یمن، پنهان شده بود و مقامات فرانسه نیز از آن مطلع بودند. این کارخانه، همان زیرساختی است که شرکت توتال فرانسه تقریبا 40 درصد سهام آن را در اختیار دارد. درباره شبکه زندان های امارات متحده عربی در یمن، اولین بار، سازمان ملل از «بلحاف» در سپتامبر 2019 نام برد. دو ماه بعد، سازمان پایش تسلیحات، انجمنی که برای شفافیت بیشتر در سیاست دفاعی و فروش اسلحه فرانسه فعالیت می کند، گزارشی شامل شهادت افرادی که در این منطقه حبس شده بودند، منتشر کرد.
بر اساس این گزارش، اقدامات غیرانسانی و تحقیرآمیزی از جمله محرومیت از مراقبت های درمانی و شکنجه توسط نظامیان اماراتی، علیه زندانیان اعمال شده بود. در همین راستا سازمان غیردولتی سوییسی منا رایتس گروپ در گزارشی اعلام کرد: شهادت فردی را در اختیار دارد که مدت ها در زندان «بالحاف» بازداشت بوده است. این سازمان در ژوئن سال 2020 اقدام قانونی را نزد شورای حقوق بشر سازمان ملل آغاز کرد. سپس در ماه ژوییه سال 2020، خبرگزاری فرانسه فاش کرد: تحقیقات قضایی در اکتبر 2019 در پاریس علیه محمد بن زاید بن سلطان آل نهیان، ولیعهد امارات عربی متحده درباره نقش و همدستی وی در شکنجه زندانیان در مراکز بازداشتی این کشور آغاز شده است.
این شکایت از سوی شش یمنی که مدتی در این زندان بازداشت بودند، مطرح شد. در حالی که هشدارها از طرف جامعه مدنی در این خصوص در حال افزایش است، نمایندگانی چون کلمانتین اوتن و آلن دیوید از (حزب سوسیالیست) در تلاشند دولت فرانسه را به چالش بکشند. ژان- ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه در پاسخ به سئوال این دو نماینده در نوامبر سال 2019 گفت: من نیز مانند شما، مقاله مربوط به «بلحاف» یمن را دیده ام. از همین رو در نظر دارم تحقیقی انجام دهم تا ببینم چه اتفاقی افتاده است.
اما وزیر امور خارجه فرانسه، چند ماه بعد در ژوئیه سال 2020 مجبور شد دوباره در این باره صحبت کند. وی توضیح می دهد: درخواست رسمی دولت یمن در زمان جنگ صورت گرفته است و گروه های محلی تصمیم گرفته اند این تاسیسات را به دو قسمت تقسیم کنند. آنها می خواهند دیواری بین این تاسیسات و طرف دیگر که تحت کنترل نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان سعودی است و خارج از کنترل موثر شرکت فرانسوی توتال است، ایجاد کنند.
اما در اینجا ژان- ایو لودریان، کمی حواس پرت بود. زیرا او فراموش می کند این واقعیت را بیان کند که در عمل، این دولت یمن نیست که کارخانه را اشغال کرده است؛ کارخانه ای که البته تولید آن متوقف شده است، بلکه یکی از متحدان ائتلاف مخالف شورشیان حوثی، امارات متحده عربی است که این کار را انجام داده است. این اشغال، برخلاف خواست برخی مقامات یمنی انجام می شود. افرادی همانند محمد صالح بن عدیو، فرماندار منطقه ای که «بلحاف» در آن قرار دارد، با شدت با این اشغال مخالف بود.
در مورد استدلال دوم وزیر امور خارجه فرانسه باید گفت که زیاد قانع کننده نیست. چگونه واقعاً می توان توضیح داد که تحقیقات فرانسه در محلی که 40٪ سهام آن متعلق به شرکت توتال است و توسط یکی از متحدان نزدیکش اشغال شده است به خاطر تنها یک دیوار ساده متوقف شود؟ وزارت امور خارجه فرانسه در پاسخ به این سئوالات مطرح شده توسط نشریه اوریان 21 همچنان سکوت کرده است و از پاسخ دادن طفره می رود.
در سال های اخیر، امارات عربی متحده با وجود کوچک و مرموز بودن اقداماتش به یک شریک اساسی برای فرانسه تبدیل شده است. این چیزی است که سباستین نادوت، نماینده حزب ترقی خواهان فرانسه به آن اذعان می کند. وی می گوید: امارات عربی متحده با وجود کوچک بودن و ملاحظه کار بودنش، نقشی اساسی در راهبرد بین المللی فرانسه بازی می کند. فرانسه با توجه به آنکه سیاست خارجی خود را تغییر داده و از آفریقا به کشورهای خلیج (فارس) متمرکز شده است، اکنون توجه خود را متوجه امارات عربی متحده کرده است.
این کشور، خریدار خوبی برای تجهیزات و تسلیحات نظامی فرانسه است. در یک طرف، رابطه یک کشور ثروتمند و مصرف کننده تجهیزات و تسلیحات نظامی قرار داد و در طرف دیگر، رابطه کشوری با تخصص فنی در زمینه تسلیحات و نفت و گاز که عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد و دارای استقلال سیاسی خاص در سازمان ملل است.