هشدار به شتاب نابودی زمین
نابودی دوسوم حیات وحش در نیم قرن اخیر
مدیرصندوق جهانی طبیعت هشدار داد، ما در حال تخریب جهان خود هستیم، و سلامت، امنیت و بقای خود را در کره زمین به خطر انداختهایم.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیمابه نقل از دویچه وله ؛ تحقیق "صندوق جهانی طبیعت" نشانگر تأثیر ویرانگر انسان بر حیات وحش است. از ۱۹۷۰ تا کنون، دوسوم از جمعیت جانداران کم شده است. رفتار و عملکرد نادرست انسان عامل اصلی نابودی بسیاری از انواع و جانواران است.
سازمان زیستبومی "صندوق جهانی طبیعت" (WWF) نتیجه فاجعهبار تحقیقی تازه را منتشر کرده است که میگوید طی ۵۰ سال گذشته ۶۸ درصد از جمعیت حیوانات و پرندگان و آبزیان کاسته شده است. کارشناسان مهمترین علت را نابودی جنگلها و گسترش زمینهای کشاورزی میدانند.
مارکو لامبرتینی، مدیر صندوق جهانی طبیعت، به خبرگزاری فرانسه گفت که نابودی حیات وحش در سالهای اخیر به شدت شتاب گرفته است. بدترین افت جانوری در آفریقا (در نمونه گوریلهای کنگو) و آمریکای لاتین و کارائیب پیش آمده است.
سازمان یادشده در سال ۲۰۱۶ نابودی حدود ۶۰ درصد از دنیای جانداران را ثبت کرده بود و اکنون با گذشت تنها چهار سال، این سیر قهقرایی به ۷۰ درصد نزدیک شده است. به گفته لامبرتینی، این زمان کوتاه تنها "لمحهای گذرا از میلیونها سالی است که روی این سیاره جانداران بیشماری زندگی میکردند".
تانیا استیل، مدیر دفتر انگلیس صندوق جهانی طبیعت، گفته است که حیات وحش با سوزاندن جنگلها، صید بیرویه آبزیان و نابودی نواحی طبیعی "در حال سقوط آزاد" است.
او میافزاید: «ما در حال تخریب جهان خود هستیم، و سلامت، امنیت و بقای خود را در کره زمین به خطر انداختهایم».
شبکه خبری فرانس ۲۴ نیز گزارش داد نتایج یک تحقیق نشان میدهد بیش از دو سوم جمعیت جانوران وحشی، طی ۵۰ سال اخیر، بیشتر به علت گرمایش زمین و دخالت انسان از بین رفته اند.
براساس نتایج تحقیقی که سازمان زیست محیطی صندوق جهانی طبیعت انجام داده است در کمتر از ۵۰ سال اخیر از جمعیت جانوران وحشی به میزان دو سوم کاسته شده است. هر بار که این صندوق، گزارشهای خود را منتشر میکند، آمار و ارقام آن، بسیار نگران کننده میشوند. امسال، نتایج گزارشی که صندوق جهانی طبیعت منتشر کرد، بسیار وحشتناک است.
براساس ”شاخص سیاره زنده“ در فاصله سال ۱۹۷۰ تا ۲۰۱۶، حدود ۶۸ درصد از جمعیت مهره داران وحشی ناپدید شده اند. این کاهش، شامل جمعیت ماهیان، پستانداران، دو زیستان، پرندگان و خزندگان میشود. جمعیت گونههای جانوری در آبهای شیرین نیز در این مدت، ۸۴ درصد کاسته شده اند. زوال تنوع زیستی در برخی مناطق جهان، بسیار پررنگتر از دیگر مناطق است. به عنوان مثال، ناپدید شدن گونههای جانوری مهره دار در مناطق حارهای در آمریکای مرکزی و آمریکای لاتین تا ۹۴ درصد کاهش یافته است.
رقم این شاخص در قاره آفریقا ۶۵ درصد است. یکی از گونههای به شدت در معرض خطر، ناپدید شدن گوریلهای جمهوری دموکراتیک کنگو است. مارکو لامبرتینی، مدیر صندوق جهانی طبیعت در این باره میگوید: از ۳۰ سال پیش تاکنون ما شاهد تسریع زوال گونههای جانواری در جهان هستیم و این امر در مسیر بدی قرار دارد. ما شاهد ویرانی طبیعت توسط انسان هستیم. در واقع میتوان گفت ما اکنون با پدیدهای به نام «محیط زیست کشی» مواجهیم.
کارشناسان میگویند: فعالیتهای مخرب انسانی که موجب از بین رفتن زیستگاه طبیعی گونههای جانوری شده است و استفاده افراطی از منابع و گونههای جانوری، آلودگی هوا و گرمایش زمین از جمله دلایل از بین رفتن گونههای جانوری وحشی در کره خاکی ما به حساب میآیند. این سازمان از دولتهای جهان خواسته است برای جلوگیری از ادامه این روند، اقدامات و تدابیر فوری در این خصوص اتخاذ کنند. از همه بدتر آنکه این روند و گرایش که انسان تا این اندازه در زندگی و حیات جانوران دخالت میکند، خطر بروز بیماریهای همه گیر دیگری در آینده، مانند بیماری کرونا را افزایش خواهد داد.