معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور از ۷۰ هزار کودک خیابانی در کشور خبر داد و گفت: خیلی از کودکان هم در کارگاههای مجاز یا غیرمجاز کار میکنند.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور گفت: کودکان کار در خیابان حضور ندارند بلکه در کارگاهها هستند و شرایط سختی را دارند. این کودکان میگویند در مقایسه با کارگاه، شرایط خیابان برایشان بهتر است، زیرا در خیابان نظارت عمومی وجود دارد.
وی تصریح کرد: خیلی از کودکان در کارگاهها کار میکنند، اما قابل شناسایی نیستند، زیرا کارگاههای مجاز تحت رصد نهادهای مختلف مانند سازمان تأمین اجتماعی و اداره روابط کار وزارت هستند، اما خیلی از این کارگاهها که کودکان را به کار میگیرند، مجاز نیستند و اصلاً تابلویی ندارند.
سختترین بخش کودک کار مربوط به قسمتی است که کودکان مشهود نیستند، زیرا شناسایی این کودکان بسیار سخت است.
مسعودی فرید از برگزار نشستهای مشترک با اداره روابط کار وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی جهت بررسی شرایط کودکان کار خبر داد و بیان کرد: امیدوار هستیم با همکاری این اداره کل و همکاری سازمانهای مردم نهاد، خیلی از کارگاههایی که آرم و علائمی ندارند و کودکان را به کار میگیرند.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور از مردم خواست از کمک نقدی به کودکان کار و خیابان خودداری کنند و فقط به آنها خوراکی بدهند.
مسعودی فرید خاطرنشان کرد: پژوهش انجام شده درباره زباله گردی نشان میدهد که فقط دو و نیم تا سه درصد سود ناشی از زباله گردی به کودکان کار و خیابان میرسد و بقیه به جیب واسطهها و پیمانکاران میرود.
وی ادامه داد: متاسفانه مردم از روی حس ترحم و دلسوزی به کودکان کار و خیابان کمک میکنند و از این طریق به برده داری نوین دامن میزنند؛ بنابراین گزارش گفته میشود ۵۵ درصد کودکان کار و خیابان در کشور از اتباع غیرایرانی هستند که این رقم در تهران بیش از ۸۰ درصد است.
۷۰ درصد کودکان کار و خیابان غیرایرانی حضور غیرمجاز دارند و اوراق هویتی ندارند به آن معنا که ورود و حضور آنها در ایران غیرمجاز است.
عدهای از این کودکان با خانواده با برنامهریزی از قبل تعیین شده برای کار به ایران میآیند، یعنی دو روز بعد از ورود به ایران، در خیابان و سر چهارراهها هستند.
عدهای از اتباع بیگانه با ویزای توریستی و زیارتی وارد کشور میشوند، اما میمانند و با ادامه این روند، چرخه کودکان کار و خیابان متوقف نمیشود.
برای توقف چرخه تولید کودکان کار و خیابان در داخل کشور نیز باید دنبال سیاستهای ضد فقر، آمایش سرزمین و توسعه متوازن استانهای کشور برویم.
کار در خیابان و زباله گردی بدترین اشکال کار کودک هستند که در آنها از رشد همه جانبه کودک غفلت میشود.
سازمان جهانی کار از کودکان کار و خیابان به عنوان برده داری نوین اسم میبرد و این برده داری نوین در خیابانها دیده میشود.
یکی از چالشها این است که کودکانی هستند که به صورت غیرقانونی وارد کشور میشوند و یا کودکانی که هویت مشخص ندارند یا اسامی مشابه دارند یا هر بار اسم جدیدی را عنوان میکنند.