نظامیان ارتش میانمار برای اولین بار به قتل فجیع مسلمانان «روهینگیا» در میانمار و دفن دسته جمعی آنها اعتراف کردند.
از اواسط سال ۲۰۱۷ تاکنون نزدیک به یک میلیون تن از مسلمانان روهینگیا برای فرار از جنایات ارتش میانمار علیه مسلمانان روهینگیا در استان راخینه به بنگلادش گریختهاند.
دولت میانمار در این مدت تمامی اتهامات مبنی بر مشارکت نیروهای امنیتی این کشور در تجاوز و قتلهای گسترده و سوزاندن هزاران خانه مسلمانان روهینگیا را تا کنون انکار کرده است.
اما بالاخره یکی از گروههای حقوق بشری روز گذشته اعلام کرد که دو تن از نظامیانی که از ارتش میانمار جدا شدهاند در یک کلیپ ویدئویی شهادت دادند که به آنها دستور قتل و تجاوز به مسلمانان «روهینگیا» داده شده بود.
به گزارش شبکه الجزیره این گروه حقوق بشری که « Fortify Rights» نام دارد و برموضوع قتل عام مسلمانان در میانمار متمرکز است، در روزهای گذشته اعلام کرده است که دو تن از اعضای ارتش میانمار ماه گذشته از کشور خود فرار کرده اند و در بازداشت دادگاه جرایم بینالمللی هلند هستند.
بر اساس این گزارش این اولین بار است که نظامیانی که در قتل عام و تجاوز و جنایت ارتش میانمار علیه مسلمانان روهینگیا در شمال «راخینه» مشارکت داشتند، اینگونه به اقدامات شنیع خود اعتراف میکنند یه طوری که گروه حقوق بشری Fortify Rights تصریح کرده است که این نظامیان میانمار میتوانند شواهد مهمی را برای تحقیقات بیشتر در اختیار دادگاه جرایم بینالمللی ارائه کنند.
بنا براین گزارش، «میو وین تان» ۳۳ ساله و «زاو نائینگ تان» ۳۰ ساله که در گردانهای پیادهنظامی سبک ارتش میانمار خدمت میکردند، در کلیپی ویدئویی نام و درجه ۱۹ تن از عوامل مستقیم ارتش میانمار از جمله خودشان و ۶ تن از فرماندهان ارشد ارتش میانمار را ارائه دادهاند که مدعی هستند دستور جنایات ظالمانه علیه روهینگیا را صادر میکردند و یا اینکه در این جنایات مشارکت داشتند.
این نظامیان سابق میانمار در اعترافات خود گفت که فرمانده یگان آنها دستور نابودی تمامی مسلمانان روهینگیا را صادر کرده بود و نظامیان میانمار به پیشانی این مسلمانان شلیک میکردند و با ضربه پا، جنازههای آنها را درون گودالی میانداختند.
آنها همچنین اعتراف کردند که قبل از به قتل رساندن زنان مسلمان روهینگیا، آنها را مورد تجاوز قرار میدادند.
پیام اخوان یک وکیل کانادایی هم که نمایندگی بنگلادش را در پروندهای علیه میانمار در دیوان کیفری بینالمللی برعهده دارد، در این زمینه گفته است که این دو نظامی میانمار در اداره مرزی بنگلادش حاضر شدهاند و درخواست محافظت خود را مطرح کردهاند و به قتل و تجاوز گسترده ارتش میانمار علیه غیرنظامیان مسلمان روهینگیا در سال ۲۰۱۷ اعتراف کردهاند.
به نوشته وبگاه سازمان ملل فیلیپو گراندی مسئول کمیته پناهجویان سازمان ملل متحد هم با اشاره به این موضوع گفت: بیش از یک میلیون نفر از مسلمانان روهینگیا در اردوگاههای پناهجویان در جنوب بنگلادش زندگی میکنند و اکثریت آنها بعد از حمله خشونتبار ارتش میانمار در سال ۲۰۱۷ از خانههای خود آواره شدند.
هفته نامه اشپیگل نیز در گزارشی در این زمینه نوشت: اقلیت مسلمان روهینگیا که به دلیل اقدامات خشونت بار نظامیان سرزمین خود در میانمار به کشور همسایه شان یعنی بنگلادش فرار کرده اند تحت تاثیر اوضاع نامناسب این جزیره قرار گرفته و اکثر آن ها دچار بیماری های روانی شده اند.
این هفته نامه افزود: بی صبری و بی حوصلگی از این اوضاع در جامعه بنگلادش در حال افزایش است و دولت میانمار حدود 2 سال بعد از آغاز این بحران هنوز هیچ اقدامی برای بازگراندن قابل قبول روهینگیایی ها به کشورشان انجام نمی دهد.
روزنامه گاردین هم در این زمینه نقل کرده است که مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه ای را تصویب کرده که بر اساس آن موارد نقض حقوق بشر علیه مسلمانان روهینگیا و سایر اقلیت ها در میانمار از جمله بازداشت های خودسرانه، شکنجه، تجاوز و بازداشت های منجر به مرگ محکوم شده است.
بر اساس این گزارش 193 عضو مجمع عمومی سازمان ملل با 134 رای موافق در برابر 9 رای مخالف و 28 رای ممتنع از این قطعنامه حمایت کرده اند. در این قطعنامه از دولت میانمار خواسته شده است تا اقدامات فوری و لازم را برای مقابله با بدرفتاری ها علیه مسلمانان روهینگیا و سایر اقلیت ها اتخاذ کند.
به نظر می رسد که تقویت تلاشهای بین المللی در سایه حکم دیوان بینالمللی دادگستری برای اعمال فشار بر دولت میانمار و بازداشتن آنها از ادامه اقدامات ناقض خود علیه اقلیت مسلمان روهینگیا همچنان لازم و ضروری است و ایجاب می کند تا تلاشها برای ترغیب شورای امنیت در جهت برداشتن گامهای عملی در برطرف نمودن دردهای مسلمانان روهینگیایی فعال تر شود.
گفتنی است میانمار با اتهامات نسلکشی در دیوان بینالمللی دادگستری به دلیل سرکوب نظامی مسلمانان روهینگیا در سال ۲۰۱۷ مواجه است، در نتیجه این سرکوب، نزدیک به یک میلیون نفر مجبور شدند به کشور بنگلادش در همسایگی میانمار بگریزند و در اردوگاهی به نام "کاتو پالونگ" در این منطقه زندگی می کنند. اکثر آن ها دچار بیماری های روانی شده اند. گزارش هایی درباره تیراندازی و تجاوز گسترده به روهینگیاها توسط نظامیان میانمار وجود داشته است که تا کنون به هیچ یک از آن ها رسیدگی نشده است و هیچ نظامی بلند پایه ای در میانمار مجازات نشده است.
----------------------------
امین نجار