مدیر بخش سلامت روان سازمان جهانی بهداشت ، آماده بودن دولتها در مهار تاثیرات منفی روانی پاندمی کرونا بر جوامع به ویژه کودکان و نوجوانان تصریح کرد.
تاثیرات منفی روانی پاندمی کرونا
دوورا کستل، مدیر بخش سلامت روانی سازمان جهانی بهداشت میگوید احتمال بیماری روحی افراد در این شرایط بیشتر میشود و دولتها باید با تمرکز بیشتر روی موضوع، حفظ سلامت روانی جامعه را در شمار برنامههای خود برای کنترل بحران قرار دهند.
به باور او دولتها باید سرمایهگذاری بیشتری در این زمینه انجام دهند و از شهروندان خود با اجرای برنامههای اضطراری مانند رواندرمانی از طریق تماسهای تلفنی تصویری پیشتیبانی کنند.
بیشترین گروه سنی آسیب پذیر؛ کودکان و نوجوان
کارشناسان سازمان ملل تأکید دارند که در شرایط کنونی کودکان و نوجوانان در شمار آسیبپذیرترین گروههای جامعه قرار دارند. آنها از دوستانشان جدا شدند، مدرسه نمیرود و با نهادهایی مسئول آموزش و مراقبتهای بهداشتی آنها ارتباط ندارند. کادر درمان هم که در هفتههای اخیر شاهد مرگهای بسیاری بودهاند تحت فشار روانی زیادی هستند.
دوورا کستل، مدیر بخش سلامت روان در سازمان جهانی بهداشت میگوید عدم اطمینان نسبت به آینده و روشن نبودن زمان پایان پاندمی برای بسیاری وحشتناک و موجب نومیدی است.
او در گفتگو با دویچهوله تأکید میکند: «بخشی از میلیاردها پولی که دولتها برای مهار پاندمی در نظر گرفتند باید صرف توسعه خدمات بهداشت روان جامعه استفاده شوند. سهمی که در بودجه بهداشت و درمان کشورها به بخش سلامت روان اختصاص دارد، درصد بسیار کمی است.»
کستل میگوید ریشه ۳۰ درصد از بیماریهای یک جامعه ریشه در استرس و عدم سلامت روان افراد دارد. او معتقد است بحران کنونی میتواند به عنوان فرصتی برای بهبود زیرساختهای درمانی در سراسر جهان تبدیل شود.
کستل در مورد اثرات درازمدت بحران پیشرو میگوید: «پیشبینیهای مختلفی وجود دارد. اگر نگاهی به بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ بیاندازیم میبینیم که آمار خودکشی یا سوءمصرف مواد مخدر افزایش یافت. ما نمیخواهیم چنین تجربهای را تکرار کنیم و امیدواریم که دولتها درک کنند، وضعیت چقدر جدی است.»
هشدار به دولتها
کارشناسان سازمان جهانی بهداشت معتقدند اگر دولتها دست به اقدامات مناسب نزنند، درصد بالایی از جامعه در دراز مدت از پیامدهای بحران کنونی رنج خواهد برد. فشار روحی این شرایط به شکلهای مختلفی بر سلامت جسمی افراد و نیروی بازار کار تأثیر خواهد گذاشت که نتیجه آن فشار بیشتر بر اقتصاد خواهد بود.
کستل به دویچهوله میگوید: «مراقبت از سلامت روانی جامعه یکی از مؤلفههای اصلی پیشرفت اقتصادی است. در شرایط اضطراری، یک نفر از هر پنچنفر تحت فشار روانی است. بحران کنونی بسیاری را بیمار خواهد کرد و مراقب از بیماران برای هر کشور بسیار گران تمام خواهد شد.»
سازمان بهداشت جهانی نگران است که ویروس کرونا هرگز از بین نرود و مانند ایدز ماندگار شود. میشاییل رایان، هماهنگ کننده کمکهای اضطراری سازمان جهانی بهداشت چهارشنبه شب (۲۴ اردیبهشت) در ژنو گفت: «من نمیخواهم این بیماریها را با هم مقایسه کنم، اما باید واقعبین باشیم.»
دوورا کستل در واکنش به صحبتهای رایان به دویچهوله میگوید: «به عقیده من، ما باید آماده تغییرباشیم و بپذیریم که در صورت نیاز روابط اجتماعیمان را تغییر دهیم. قبلاً بچهها مدرسه میرفتند، ما سر کار میرفتیم، تفریح جمعی داشتیم. از دست دادن همه اینها برای ما پیامد دارد. من امیدوارم که همه ما سریع سازگار شویم و بر این شرایط غلبه کنیم. اما میدانم که شرایط برای بسیاری از ما آسان نیست و تأثیری مخرب بر سلامت روان افراد بسیاری خواهد داشت.»