با تلاش سه ریاضیدان
مسئله دو هزار ساله حل شد
ریاضیدانان بالاخره مسئله ریاضی دوهزار ساله را در مورد دوازده وجهی حل کردند.
به گزارش خبرنگار حوزه علم و فناوری گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما ، سه نفر از ریاضیدانان یکی از اساسیترین سوالات راجع به دوازده وجهی را حل کرده اند.
مکعب، چهار ضلعی، هشت ضلعی و بیست وجهی به صورتی هستند که با شروع از یک گوشه نمیتوان مسیری مستقیمی را بدون عبور تکراری از گوشههای چند وجهی طی کرد و دوباره به مبدا رسید، اما در دوازده وجهی این اتفاق میافتد.
مجله Quanta گزارش داد که ریاضیدانان بیش از ۲۰۰۰ سال است که روی دوازده وجهی مطالعه میکنند؛ اما به نتیجه نرسیده بودند. پاتریک هوپر، دیوید آلیسینو و جیدف آیتارایا نشان دادند تعداد بی شماری از این مسیرها در دوازده وجهی وجود دارد.
مقاله آنها ماه میدر Experimental Mathematics منتشر شد؛ که نشان میدهد این مسیرها را میتوان به ۳۱ خانواده تقسیم کرد. این راه حل به روشهای نوین و الگوریتمهای رایانه نیاز داشت.
بیست سال پیش این سوال کاملاً غیر قابل دسترس بود. آنتون زوریخ، از انستیتوی ریاضیات جسیو در پاریس، طی ایمیلی نوشت: «۱۰ سال پیش نیاز به تلاش بسیار زیادی برای نوشتن تمام نرم افزارهای لازم بود که اکنون همه عوامل باهم جمع شده و اینکار را ممکن کردند.»
دوازده وجهی یا دوازده سطحی در هندسه یک چندوجهی با دوازده وجه مسطح است. دوازده وجهی آشناترین چندوجهی منتظم است و یکی از اجسام افلاطونی بهشمار میرود. دوازدهوجهی منتظم از دوازده پنج ضلعی منتظم به هم پیوسته تشکیل شده است.