رئیس مرکز مطالعات و بررسیهای راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام، از آغاز به کار سامانه نجم برای دریافت ایده ها، پیشنهادها و دیدگاههای نخبگان و اندیشکدهها در خصوص برنامه هفتم توسعه خبر داد.
وی افزود: در این چارچوب و در پی ایجاد زمینه برای استفاده از خرد جمعی و پژوهشهای اندیشکدهها با استفاده از سامانه اینترنتی نجم، دیدگاه ها، ایدهها و پیشنهادهای آنان درباره برنامه هفتم دریافت و منتشر میشود.
آقای مظفر گفت: برای ارتباط با نخبگان و بهره مندی از مشارکت فکری آنان در تدوین این برنامه، ابتدا موضوعات مدنظر مجمع تشخیص را در اختیارشان قرار میدهیم و سپس ایدههای آنان را درباره بندها و سیاستهای برنامه هفتم توسعه از طریق سامانه نجم دریافت و در دبیرخانه مجمع تدوین و به صحن مجمع ارائه میکنیم.
وی رویکرد جمع سپاری در تدوین برنامه هفتم را خلاف تصمیم گیری از بالا دانست و افزود: چنین رویکردی از حدود ۱۰ سال قبل در عرصههای حکمرانی کشورهای مختلف نهادینه شده است، در حالیکه در اسلام بیش و پیش از دیگر مکاتب بر مشورت حکمرانان با مردم تاکید شده است.
رئیس مرکز مطالعات و بررسیهای راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: در نخستین مرحله از فراخوان نخبگان برای اعمال رویکرد جمع سپاری مجمع، نخبگان را به مشارکت در تدوین سیاستهای برنامه هفتم توسعه فرا میخوانیم، زیرا قرار است این برنامه تا چند ماه آینده تنظیم و به رهبر معظم انقلاب تقدیم شود، تا پس از تصویب به سران قوا ابلاغ فرمایند.
آقای مظفر افزود: پس از مرحله نخست جمع سپاری یعنی بارگذاری سیاستها در سامانه نجم، پیشنهادهای سیاستی را درباره هر یک از بندهای سیاستها دریافت و متناسب با حوزه ماموریت کمیسیونهای مختلف مجمع با آنان ارائه میکنیم.
وی همچنین گفت: مجموعه بندها و سیاست ها، نسخهای از برنامه هفتم توسعه را در سامانه نجم فراهم میکند و امکان گزارش دهی از آن ایجاد میشود.
رئیس مرکز مطالعات و بررسیهای راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام، افزود: پس از دریافت ایدههای نخبگان و جمع بندی اولیه قبل از آنکه آن را به صحن مجمع ارائه کنیم، دوباره نسخه تقریبا نهایی به معرض رای نخبگان قرار داده میشود تا در صورت نیاز، اصلاح کنند.
آقای مظفر در ادامه گفت: در نهایت ایدههای نهایی که دریافت میشود، یک ماه مهلت در نظر گرفته ایم تا در هیئتهای داوری ارزیابی شود.
وی افزود: روسای کمیسیونهای دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام بعنوان روسای هیئتهای داوری ایفای نقش خواهند کرد.
رئیس مرکز مطالعات و بررسیهای راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام، مشارکت در تدوین سیاستهای کلی نظام را کمک به گفتمان سازی، اجرا و تحقق این سیاستها و به مثابه مساعدت به رهبر معظم انقلاب دانست.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در نخستین نشست هم اندیشی نخبگان و اندیشکدهها برای مشارکت در تدوین برنامه هفتم توسعه سخنرانی کرد.
در این نشست همچنین شماری از روسای اندیشکده ها، دیدگاه هایشان را در خصوص مشارکت در تدوین این برنامه بیان کرد.
رئیس مرکز مطالعات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام از دریافت و بارگذاری ایده ها، پیشنهادها و دیدگاههای نخبگان و اندیشکدهها درباره سیاستهای کلی مرتبط با برنامه هفتم توسعه کشور در سامانه نجم تا ۴۰ روز آینده خبر داد.
آقای مظفر پس از نخستین نشست هم اندیشی نخبگان به منظور مشارکت در تدوین برنامه هفتم توسعه کشور در جمع خبرنگاران، گفت: بیشتر مجالس و نهادهای سیاست گذار در کشورهای مختلف در دهه اخیر از رویکرد جمع سپاری استفاده میکنند.
وی افزود: طبق چنین رویکردی سیاستگذاریهای گذشته که جنبه سنتی و از موضع بالا به پایین داشت کنار گذاشته و روش جدید یعنی بهره مندی از دیدگاه کنشگران، ذینفعان، صاحبان فکر و اندیشه، استادان دانشگاه، نخبگان و مجموعههایی مانند اندیشکدهها و پژوهشکدهها در عرصه سیاست پژوهی و کمک به نهادهای سیاستگذار استفاده میشود.
رئیس مرکز مطالعات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: سامانه نجم (نظام جمع سپاری مجمع) این فرصت را در اختیار مجمع قرار میدهد تا از ایده نخبگان و حتی آحاد مردم در نقاط کشور استفاده و ایدههای سیاستی آنان به ما منتقل شود.
آقای مظفر نخستین موضوع جمع سپاری مجمع را مشارکت در تدوین سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه کشور دانست و افزود: معتقدیم که بسیاری جوانان نسل سوم انقلاب و نیز ظرفیتهای اندیشگاهی و پژوهشکدهها در حوزههای مختلف مانند عرصههای اقتصادی، علمی فناوری، انرژی و اشتغال، حرف برای گفتن دارند.
وی تصریح کرد: در جلساتی که با این نخبگان داشتیم متوجه شدیم که دیدگاههای قابل تاملی دارند و اتفاقا مشکل اینجاست که دولتمردان ما ساز و کار خوبی را طراحی نکردند تا از ظرفیتهای فکری آنان استفاده شود.
رئیس مرکز مطالعات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: ما امروز میزبان ۱۰۰ نفر از نخبگان کشور بودیم و از آنان دعوت کردیم که در کنار مشارکت آحاد مردم، مجمع را در تدوین سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه کشور از طریق سامانه نجم یاری کنند.
آقای مظفر جمع سپاری این سیاستها را در سامانه نجم در سه مرحله شامل دریافت ایدههای سیاستی، جمع سپاری گزارههای سیاستی و تدوین و ارائه دوباره نسخه نهایی به نخبگان برای انجام اصلاحات به منظور ارائه به صحن علنی مجمع تشخیص مصلحت نظام برشمرد.
وی گفت: این ایدهها در مدت ۴۰ روز در سامانه نجم دریافت و بارگذاری میشود و در هیئتهای داوری ارزیابی خواهد شد.
آقای مظفر افزود: از ظرفیت برگزیدگان این ایدهها به عنوان مشاوران تخصصی کمیسیونهای مجمع استفاده و از زحمات آنان قدردانی خواهد شد.