مدیرکل دفتر امور غلات وزارت جهاد کشاورزی گفت: در تولید محصول نخود، به مازاد تولید رسیده ایم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای فرامک عزیزکریمی در ارتباط تلفنی با استودیو گفت و گوی ویژه خبری 4شنبه شب شبکه دو سیما با بیان اینکه در حال حاضر حدود 540 هزار هکتار از اراضی کشاورزی کشور زیر کشت نخود است افزود: حدود 290 هزار تن تولید سالانه نخود کشور است که البته امسال به علت شرایط اقلیمی و کشاورزی مناسب این رقم تا 320 هزار تن پیش بینی می شود.
وی سرانه مصرف نخود کشور را حدود 270 هزار تن عنوان کرد و ادامه داد: با احتساب 83 میلیون نفر جمعیت کشور، و این حجم از تولید نخود، بخشی از تولید نخود، مازاد است و آماده صادرات خواهد بود.
آقای ناصر مرادی رئیس شورای ملی نخود ایران نیز در ارتباط زنده و تصویری از کرمانشاه با این برنامه قیمت تمام شده نخود را در مزرعه کیلویی هزار تومان عنوان کرد و گفت: بهای تمام شده نهادهای زراعی، اجاره زمین و آب برای کشاورزان صرفه اقتصادی ندارد که بخواهند نخود را ارزانتر بفروشند.
وی با بیان اینکه نرخ نخود امسال نسبت به سال گذشته تغییراتی داشته است ادامه داد: نرخ هر کیلو نخود دو سال قبل حدود هفت هزار تومان بوده است.
آقای محمدرضا کلامی دبیر ستاد تنظیم بازار وزارت صمت نیز در استودیو گفت و گوی ویژه خبری گفت: برآورد تولید محصول نخود در سال 99 حدود 300 هزار تن است که با در نظر گرفتن میزان مصرف 3 کیلو و 200 گرم برای هر خانوار و در نظر گرفتن جمعیت حدود 80 میلیون نفر، مصرف سرانه نخود کشور حدود 270 هزار تن خواهد بود.
وی با بیان اینکه هر کیلو نخود، فله ای حدود 13 هزار تومان در بازار آزاد معامله می شود افزود: نخود 20 هزار تومانی به بسته های 900 گرم مربوط می شود.
آقای محمد رشیدی نماینده کرمانشاه و عضو کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: آمار اعلامی وزارت جهاد درباره قیمت نخود، واقعیت ندارد زیرا با در نظر گرفتن تورم و افزایش بسیاری از نهاده ها و دستمزد و بسته بندی و سایر هزینه های تولیدی، نرخ هر کیلو نخود در زمین کشاورزی بالای 10 هزار تومان خواهد بود.
وی ادامه داد: با در نظر گرفتن مصرف سرانه نخود هر خانوار، سالانه حدود 120 هزار تن نخود، مازاد تولید داریم که متاسفانه درباره صادرات این میزان محصول هم هماهنگی و همکاری لازم انجام نمی شود.
آقای مرادی رئیس شورای ملی نخود ایران هم گفت: اگر همانند سال های قبل، جلوی رشد قیمت نخود گرفته شود، انگیزه تولیدکننده و کشاورز برای تولید محصول باقی نمی ماند و شاهد کاهش سالانه تولید نخود خواهیم بود.
وی ادامه داد: زمانیکه دلار سه هزار تومان بود، نخود از کشاورزان با نرخ هر کیلو هفت هزار تومان خریداری می شد اما حالا که دلار 24 هزار تومان است هر کیلو نخود در مزرعه از کشاورزان 9 هزار تومان خریداری می شود.
آقای کلامی درباره میزان واردات نخود در سال های گذشته گفت: واردات نخود در سال 97، نود و چهار هزار تن، سال 96، صد و بیست هزار تن، سال 97، هفتاد هزار تن، سال 98، سی و هشت هزار تن و امسال 20 هزار تن بوده این در حالی است که ارزش هر کیلو نخود وارداتی حدود یک دلار می باشد.
آقای رشیدی نماینده کرمانشاه با بیان اینکه در سال های گذشته، واردات نخود با ارز چهار هزار و 200 تومانی به تولید نخود داخلی صدمه وارد کرد افزود: نخود در سبد غذایی خانوار، کالای اساسی محسوب نمی شود و دلیلی ندارد که به این محصول، ارز چهار هزار و 200 تومانی تعلق گیرد.
آقای فرامک عزیز کرمی هم درباره ممنوعیت صادرات نخود در سال 97 گفت: در آن زمان اجازه نداشتیم کالایی را که برای واردات آن ، ارز ترجیحی 4 هزار و 200 تومانی داده می شد صادر کنیم اما در سال 98 و امسال با صادرات نخود موافقت می شود و مانعی برای صادرات این کالا وجود ندارد زیرا دیگر ارز ترجیحی 4 هزار و 200 تومانی برای واردات این کالا تخصیص داده نمی شود.