کمیسیون مشترک، موضوعات هستهای و همچنین رفع تحریمها ذیل برجام را مورد توجه قرار داد. کارشناسان به بحث درباره موضوعات مورد نگرانی ادامه خواهند داد.
نشست کمیسیون مشترک برجام پیش از ظهر روز سه شنبه با شرکت معاونان وزرای خارجه و مدیران سیاسی کشورهای ایران، روسیه، چین، فرانسه، آلمان، انگلیس و هلگا اشمید معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در هتل کوبورگ وین آغاز شد و پس از چهار ساعت به کار خود پایان داد.
متن بیانیه رئیس نشست کمیسیون مشترک برجام به این شرح است:
۱- نشست کمیسیون مشترک برجام در تاریخ ۱۱ شهریور ۱۳۹۹ در وین برگزار شد. بر اساس برجام، کمیسیون مشترک مسئولیت نظارت بر اجرای این توافق را برعهده دارد. این نشست به ریاست خانم هلگا اشمید، دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه، به نمایندگی از طرف آقای جوزپ بورل نماینده عالی اتحادیه اروپایی، و با حضور نمایندگان چین، فرانسه، آلمان، فدراسیون روسیه، انگلیس و جمهوری اسلامی ایران، در سطح معاونین وزرای خارجه و مدیران سیاسی برگزار شد.
۲- همه اعضاء، با یادآوری اینکه برجام یک عنصر کلیدی از ساختار عدم اشاعه جهانی است که توسط قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ملل متحد نیز تایید شده است، بر اهمیت صیانت از این توافق تاکید کردند. اجرای کامل توافق از سوی همه طرفها دارای اهمیت اساسی است.
۳- در پرتو مباحث مطروحه اخیر در شورای امنیت ملل متحد در نیویورک درخصوص تلاش برای بازگرداندن تحریمهای ملل متحد که قبلا لغو شدهاند، اعضاء تاکید دوباره کردند که آمریکا در تاریخ ۸ می ۲۰۱۸ به صورت یکجانبه، توقف مشارکت خود در برجام را اعلام کرد و از آن پس، در هیچ یک از فعالیتهای مرتبط با برجام مشارکت نداشته است. اعضاء مجددا تاکید کردند که بنابراین آمریکا را نمیتوان یک دولت عضو برجام محسوب کرد. در این رابطه، اعضاء همچنین بیانیهها و مکاتبات مختلف قبلی خود با شورای امنیت ملل متحد در این خصوص، از جمله بیانیه مورخ ۲۰ اوت ۲۰۲۰ نماینده عالی اتحادیه اروپایی در ظرفیت هماهنگ کننده برجام که بیان میکند آمریکا نمیتواند فرایند بازگشت تحریمهای ملل متحد تحت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را آغاز نماید، مجددا تایید کردند.
۴- اعضاء، از بیانیه مشترک ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مورخ ۲۶ اوت ۲۰۲۰، که اجرای آن آغاز شده است، استقبال کردند. در همین زمینه، آنها نقش مهم آژانس بینالمللی انرژی اتمی به عنوان تنها سازمان بینالمللی مستقل و بیطرف مسئول راستیآزمایی و نظارت بر تعهدات عدم اشاعه هستهای را یادآور شدند.
۵- کمیسیون مشترک، موضوعات هستهای و همچنین رفع تحریمها ذیل برجام را مورد توجه قرار داد. کارشناسان به بحث درخصوص همه موضوعات مورد نگرانی ادامه خواهند داد.
۶- اعضاء مجدداً اهمیت پروژههای عدم اشاعه هستهای، به ویژه، پروژه مدرنسازی راکتور اراک و پروژه ایزوتوپهای پایدار در فردو را تکرار کردند. با عنایت به آثار و عواقب بالقوه تصمیم آمریکا در ماه میبرای پایان دادن به اسقاطیههای مرتبط با پروژه اراک، اعضاء حمایت قاطع و مسئولیت جمعی خود برای ادامه این پروژه را تکرار کردند.
۷- این نشست در فضای متاثر از شیوع ویروس کرونا برگزار شد. اعضاء، با همه کشورهایی که از این بیماری متاثر شدند، در تلاشهایشان برای مقابله با شیوع این بیماری اعلام همبستگی کردند. به دلیل محدودیتهای مسافرتی، اخیراً امکان برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام فراهم نشده بود.