شورای امنیت با رد تلاش آمریکا برای بکارگیری مکانيسم ماشه علیه ایران، انزوای خط و مشی سیاسی ترامپ را پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به نمایش گذاشت.
دولت ترامپ در طول دو هفته گذشته دو بار در تلاش برای احیای تحریم های سازمان ملل و تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت با شکست روبرو شد.
تاکنون سابقه نداشته است که آمریکا در شورای امنیت پیش نویس قطعنامهای را ارائه کند که با این حجم از مخالفت ها روبرو شود.
در جریان تلاش آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، دور شدن متحدان غربی آمریکا از کاخ سفید حتی روسیه و چین را مجبور به استفاده از حق وتو نکرد و تنها جمهوری دومینیکن بود که با آمریکا همگام شد.
بار دوم نیز تلاش آمریکا برای استفاده از مکانیسم ماشه با سوء استفاده از قطعنامه 2231 شورای امنیت با شکست روبرو شد و رئیس دوره ای شورای امنیت حاضر نشد به دلیل مخالفت 13 عضو دائم و غیر دائم این شورا، قطعنامه ای برای بازگرداندن تحریم های سازمان ملل ارائه کند.
مخالفت جامعه جهانی و حتی متحدان غربی آمریکا با خط و مشی سیاسی ترامپ روشن کرد که رویکرد یکجانبه گرایی و قلدر مآبانه او در جهان امروز جایگاهی ندارد به ویژه اینکه او پیش از خروج از برجام و بعد از آن آمریکا را از بسیاری از پیمانهای بین المللی نظیر پیمان آب و هوای پاریس خارج کرده و با چین و حتی متحدان غربی خود جنگ تجاری راه انداخته بود.
در خصوص برجام ترامپ تصور می کرد با خروج از این توافق بین المللی و از سرگیری تحریم های یک جانبه، ایران نیز از برجام خارج خواهد شد و او موفق خواهد شد با همسو کردن جامعه جهانی توافق دیگری علیه تهران تحمیل نماید.
اما تهران با در پيش گرفتن رویکرد پایداری توأم با عقلانیت و صبر استراتژیک به کاهش برخی از تعهدات برجامی خود در برابر تضعیف برجام از سوی آمریکا اکتفا و تأکید کرد در صورتیکه طرف های دیگر برجام به تعهدات خود عمل کنند گام های هسته ای اش برگشت پذیر خواهد بود.
تهران حتی برای جلوگیری از بهانه جویی های دولت ترامپ در برابر اقدام سیاسی و غیر حقوقی و فنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پیگیری ادعای رژیم صهیونیستی در مورد دو مکان مورد نظر این رژیم از خود نرمش نشان داد تا آژانس با بازرسی از این دو مکان راستی آزمایی کند.
در سفر اخیر رافائل گروسی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران، مقامهای مسئول اجازه دادند که بازرسان آژانس از دو مکان مورد نظر راستی آزمایی کنند به این شرط که مجددا براساس ادعاهای یک رژیمی که خود دارای زرادخانه هستهای است، آژانس وارد بازی های سیاسی نشود.
این اقدام عقلانی تهران حمايت جامعه جهانی از برجام را تقویت و ترامپ را در انزوای بیشتر قرار داد.
اکنون به نظر میرسد تمامی برنامه های ترامپ برای نابود کردن برجام با شکست روبرو شده و در مقابل رویکرد ایستادگی توأم با عقلانیت ایران در داخل آمریکا نیز با موجی از انتقاد ها حتی از طرف تندروهایی چون جان بولتون روبرو شده است.
به نظر میرسد که جامعه جهانی نیز دیگر ترامپ را تحمل نمی کند و شکست های در صحنه جهانی پیش درآمدی بر شکست او در انتخابات ریاست جمهوری آتی است.
ترامپ در داخل آمریکا نیز هیچ دستاوردی نداشته، ویروس کرونا و تنشهای مستمر و فراگیر در ایالت های مختلف این کشور که به بهانه قتل یک سیاه پوست از چند ماه گذشته آغاز شده، او را به یکی از ضعیف ترین رئیس جمهور های تاریخ آمریکا تبدیل کرده که حتی پسر بزرگش نیز به پیروزی در دور دوم انتخابات امیدوار نیست.
------------------------------------------------------
پردازش و تحلیل/ رضا محمد مراد