هموگلوبین از دیگر شاخصهای سنجش سلامت در آزمایش خون است و در آزمایشگاههای تشخیص طبی پس از دریافت نمونه خون بیمار با دستگاه سیسمکس ارزیابی می شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، کلمه «هموگلوبین»، در نتیجه آزمایش با حروف اختصاری HGB دیده میشود و یکی از عناصر اصلی تشکیل دهنده گلبول های قرمز است که با اکسیژن ترکیب میشود و آن را در خون حمل میکند و در واقع ناقل اکسیژن در خون انسان هاست.
هموگلوبین دارای آهن بوده و اندازهگیری مقدار کلی آن به نوعی نشاندهنده تعداد گلبولهای قرمز است.
حد استاندارد هموگلوبین در افراد:
مقادیر اصلی مقدار طبیعی: برای آقایان ۱۴ تا ۱۸ گرم در دسی لیتر و برای خانمها مقادیر ۱۲ تا ۱۶ گرم در دسیلیتر.
محدوده خطر: هموگلوبین زیر ۵ و بالای ۲۰ مقادیر خطرزا به حساب میآیند.
هموگلوبین چگونه کاهش مییابد؟
ارتباط تنگاتنگ هموگلوبین و گلبولهای قرمز موجب شده در موارد کاهش بایکدیگر قرابت داشته باشند یعنی با تخریب هموگلوبین، مقدار گلبولهای قرمز هم کاهش مییابد و بیماری هایی، چون کمخونی، خون ریزی شدید، سرطان، سوء تغذیه، بیماریهای کلیوی و بزرگی طحال باعث کاهش هموگلوبین میشوند در برخی موارد هم داروهایی، چون آنتیبیوتیکها، آسپیرین و ایندومتاسین و همچنین داروهای ضدسرطان هم مقدار هموگلوبین خون را کم میکنند.
دلایل افزایش هموگلوبین را بهتر بشناسیم
هموگلوبین در افراد سیگاری بسیار بالاست به همین علت جواب آزمایش این افراد همیشه موگلوبین بالای ۱۶ را نشان میدهد همچنین مشکلات ریوی، سوختگی شدید، نارسایی مزمن ریه و از دست دادن زیاد آب بدن (دهیدراسیون) موجب افزایش هموگلوبین میشود.
البته فراموش نکنیم که مقدار هموگلوبین در بارداری کاهش مییابد، چون با اینکه خونسازی کمی بیشتر شده است، اما حجم مایع بدن و خون بالا رفته و مقدار کلی هموگلوبین در هر دسیلیتر کاهش مییابد.
- زندگی در ارتفاعات هم به خاطر نیاز بیشتر بدن به اکسیژن و کمبود اکسیژن محیط، باعث تولید بیشتر هموگلوبین میشود.