. آقای جلیل مالکی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، درباره ارائه خدمات معاضدت قضایی، افزود: هم اکنون در اداره معاضدت قضایی کانون وکلای مرکز که بزرگترین اداره معاضدت در سطح کشور است، دو هزار و ۱۸۸ وکیل دادگستری مشغول ارائه خدمات معاضدتی هستند و به طور متوسط بین ۷ تا ۷ هزار و ۷۵۰ نفر در تمام دفاتر راهنمایی (معاضدت) ما که در ۴ استان تهران، سیستان و بلوچستان، سمنان و هرمزگان مستقر هستند، مشاوره حقوقی میدهند.
وی با بیان اینکه روزانه بین ۷ هزار تا ۷ هزار و ۵۰۰ مشاوره حقوقی رایگان به مراجعه کنندگان به این دفاتر ارائه میشود، گفت: خود این مشاورهها به نوعی جنبه پیشگیری کننده دارند.
رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز افزود: فقط ۳۰ دفتر راهنمایی در استان تهران داریم که در مجتمعهای قضایی مختلف در سطح استان تهران مستقر هستند و وکلای باتجربهای در این دفاتر مستقرند که به طور مستمر و روزانه در حال ارائه خدمات معاضدتی به مراجعه کنندگان و افرادی هستند که توان گرفتن وکیل را ندارند و نیاز به مشاوره حقوقی دارند.
وی گفت: علاوه بر اینها تفاهم نامههایی با کمیته امداد امام خمینی، سازمان بهزیستی کل کشور، با برخی از ان جی اوها (سازمانهای مردم نهاد) مانند مرکز حقوق بشر، صلح و دموکراسی یا کلینیک خانواده و کلینیک تخصصی خانواده و کودک دانشگاه شهید بهشتی تفاهم نامه داریم و خدمات معاضدتی رایگان ارائه میکنیم.
آقای مالکی افزود: در استان تهران فقط در سال گذشته هزار و ۴۵۹ وکیل دادگستری معاضدتی در اختیار افراد نیازمند و بی بضاعت قرار دادیم که در دعاویها خدمات وکالتی در اختیار این افراد قرار میدهند، مثلا پرونده افراد بی بضاعت را که در محاکم طرح دعوی شده است از ابتدا تا صدور حکم قطعی پیگیری کرده اند، حتی اگر پروندهای قابل فرجام خواهی بود تا مرحله صدور حکم نهایی این اقدامات را به صورت رایگان دنبال میکنند.
وی همچنین گفت: ارائه این خدمات فقط در سطح کانون وکلای دادگستری مرکز نیست، بلکه همین موضوع در کل کشور نیز توسط اداره معاضدت کانونهای وکلای دادگستری استانهای سراسر کشور به طور مستقل ارائه میشود و همین خدمات را به شکل دیگری به افراد نیازمند در استانها ارائه میکنند که خدمات بسیار بزرگی است.
آقای مالکی افزود: در همه کشورهای دنیا برای ارائه خدمات معاضدتی یک ردیف بودجه در نظر میگیرند، یعنی خود دولت برای کمک به افراد بی بضاعت سالیانه بودجهای در نظر میگیرد و در اختیار کانونهای وکلا قرار میدهد، تا این کانونها بتوانند به افراد بی بضاعت کمکهای حقوقی بیشتری ارائه کنند.
وی در ادامه گفت: متاسفانه در کشور تا به حال یک ریال بودجه معاضدتی در اختیار کانونهای وکلای دادگستری سراسر کشور قرار نگرفته است، این همه کانونها را تخطئه میکنند در حالیکه این حجم ارائه خدمات به صورت کاملا رایگان انجام میشود، اما دیده نمیشود.
رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز افزود: تا دو سال پیش ردیف بودجهای در نظر گرفته نمیشد و حتی یک ریال نیز به کانونها کمک نکرده اند، اما از دو سال پیش دولت در بودجه سنواتی خود یک ردیف بودجهای را در نظر گرفت، متاسفانه از این ردیف بودجه نیز حتی یک ریال در اختیار کانونهای وکلا قرار نداده اند و خود کانونها این هزینههای پروندههای معاضدتی را پرداخت میکنند.
وی گفت: افتخار میکنیم که به مردم بی بضاعت خدمات معاضدتی ارائه میکنیم و کمکهای معاضدتی خود را تا هر جا که در توانمان باشد به مردم افزایش خواهیم داد.
آقای مالکی افزود: امروز بسیاری از کشورهای توسعه یافته برای کمک به مردم علاوه بر کمکهایی که خود دولت به کانونها میکند در قوانین و مقررات خود صندوقی را به نام صندوق معاضدت تعریف کرده اند که مثلا در کشور هر کسی که دعوای حقوقی و کیفری دارد هنگام طرح دعوی یک یورو یا دو یورو به این صندوق پرداخت میکند که این یک یا دو یورو رقم زیادی نیست، اما در کلیت قضیه باعث میشود در آن کشور یک رقم قابل توجهی از محل موجودی صندوق به افراد بی بضاعت کمک شود.
وی همچنین گفت: آنهایی که نمیتوانند وکیل بگیرند و یا نیاز به کمک حقوقی دارند از قبل این صندوق به آنها کمک میشود.
رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز با بیان اینکه متاسفانه جای چنین صندوقی در کشور ما خالی است، افزود: پیشنهاد چنین صندوقی را پیش از این در لایحه جامع وکالت داده بودیم، کار کارشناسی عمیقی انجام شد، تجربیات جهانی را دیدیم، اما این لایحه در کمیسیون قضایی مجلس رد شد و به نتیجه نرسید.
وی گفت: اکنون در کشور ما آمار متفاوتی از پروندههای مطرح در محاکم قضایی نقل میشود که اگر بابت هر پرونده دو هزار تومان و یا ۵ هزار تومان به چنین صندوقهایی کمک شود در مجموع یک رقم قابل توجهی جمع میشود که از قبل آن میتوان به مردم بی بضاعت و یا ناتوان (که توانایی گرفتن وکیل را ندارند) کمک معاضدتی کرد.