به گزارش خبرنگار حوزه معارف گروه علمی فرهنگی هنری
خبرگزاری صدا و سیما؛ برخی از مردم معتقدند، برگزاری مراسمات محرم باعث شیوع بیشتر ویروس کرونا میشود و مراسمات نباید مطابق سالهای گذشته برگزار شود، اما وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و ستاد ملی مقابله با کرونا، با تدوین شیوهنامهای به هیئات مجوز برگزاری مراسمات محرم را داد.
در این شیوهنامه بر رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، استفاده از ماسک، پخش نکردن غذای نذری، حرکت ندادن دستههای عزاداری و ... تأکید شده است.
بعضی از هیئات مخارج سالانه خود را صرف کمک مؤمنانه میکنند و برخی هم با ضرورت رعایت شیوهنامهها، سعی در برگزاری مراسمات دارند.
مراسم عزاداری محرم، از دیرباز برای مردم ایران با اهمیت بوده و هرسال پرشورتر از سال قبل برگزار شده است، امسال نیز با وجود کرونا هیئات تعطیل نشده است و جمع عاشقان حسینی سعی در زنده نگهداشتن یاد شهدای کربلا دارند.
در این گزارش به سراغ هیئاتی رفتیم که قسمتی از خرج سالانه هیأت خود در محرم را، صرف کمک مؤمنانه کرده است، تا درکنار برپایی خیمه عزای سید و سالار شهیدان؛ از مردم کم درآمد هم دستگیری کنند.
همدلی در کنار عزاداریهیأت انصارالحسین، سال ۱۳۶۵ و با نظر جمعی جوانان محله مجیدیه (گلبرگ) در میانه جنگ تأسیس شد. اوایل تأسیس هیأت، مراسمات محرم در گوشه خیابان در چادری و در طول سال در منزل اعضای هیأت برگزار میشد. حوالی سال ۷۴، زمینی که هر ساله چادر هیأت در آن برپا میشد، خریداری و ساختمان هیأت بنا شد. این هیأت علاوه بر ایام محرم و صفر، روزهای ولادت و شهادت ائمه نیز مراسم دارد.
آقای وحید افراسیابی، رئیس هیأت انصارالحسین گفت: در ایام محرم و روز تاسوعا و عاشورای حسینی، روزانه حدود ۱۰ هزار پرس غذا طبخ و بین مردم پخش میشد. وی ادامه داد: امسال و با وجود ویروس کرونا و تأکید مقام معظم رهبری بر کمک همدلانه، بیشتر خرج مراسمات هیأت صرف تهیه بسته ارزاق و پخش بین مردم کمبرخوردار و آسیبدیده از کرونا خواهد شد، ضمن آنکه هیأت ما در ایام ماه مبارک رمضان نیز کمک مؤمنانه داشته است.
آقای افراسیابی گفت: امسال و در کنار کمکهای مؤمنانه، مراسم عزاداری طبق شیوهنامه اعلامی، در فضای باز هیأت برگزار خواهد شد.
برگزاری مراسم طبق شیوهنامه بهداشتیهیأت رهپویان آل طه، در سال ۱۳۸۸ در حوالی میدان جمهوری تهران تأسیس شد. روز عاشورای سال ۱۳۸۸ و در جریان فتنه آن سال، اغتشاشگران به نماز ظهر عاشورای این هیأت حمله و امام جماعت را مجروح کردند.
چند سال بعد مکان این هیأت به مسجد لولاگر تهران منتقل شد و با هیأت کریم آل طه، اقدام به برگزاری مراسم میکنند.
این هیئات، در طول سال و مناسبهای مختلف مراسم دارند و در کنار مراسم برای کودکان و نوجوانان برنامههای مختلف و متنوعی برگزار میکنند.
مسؤولان این هیأت ضمن تشکر صمیمانه از پلیس انتظامی شهر تهران اعلام کردند: طبق جلساتی که برگزار کردیم، با پلیس تهران هماهنگ شده و قرار است خیابان آذربایجان تهران، در ساعت مشخصی از روز مسدود شود تا بتوانند مراسم عزاداری را برگزار کنند.
همچنین بانوان این هیئات در مسجد لولاگر، مشغول دوخت ماسک هستند، تا بین عزاداران پخش شود. نکته مهم شیوهنامه بهداشتی که در این هیأت به صورت جدی انجام میشود، افزایش فاصله بین عزاداران از ۲ متر به ۲ و نیم متر است.
برگزاری مراسمات با رعایت شیوهنامهها توصیهای است که رهبر انقلاب هم به آن تأکید داشتهاند و لزوم انجام آن را بارها متذکر شدهاند.
ایشان در قسمتی از سخنرانی خود به مناسب عید قربان درباره برگزاری مراسمات ماه محرم، فرمودند: «من میخواهم تأکید کنم در عزاداریها معیار آن چیزی است که کارشناسان بهداشت به ما میگویند. بنده خودم شخصاً هرچه را که آنها لازم بدانند مراعات خواهم کرد. توصیه من به هیئات، منبریها و مداحها و دیگران این است که هر کاری میکنید ببینید ستاد ملی کرونا چه میگوید اگر ضابطهای تأیید کردند همه ما موظفیم آن را رعایت کنیم.
مسأله، مسأله کوچکی نیست. مسأله بسیار مهمی است. اگر خداینکرده چنانچه همین مقداری هم که مراقبت و کنترل هست شل گرفته شود، فاجعهای پیش خواهد آمد که آن سرش ناپیداست.»
امسال درکنار برگزاری مراسمات حضوری و پخش زنده از فضای مجازی، رسانه ملی هم به صورت ساعتی با برنامههای مختلفی عزای سید و سالار شهیدان را برگزار میکند.
امید است با رعایت کامل شیوهنامهها و پیشگیری از شیوع دوباره ویروس کرونا بتوانیم، شور و شعور حسینی را در کنار هم به جهانیان نشان دهیم.