در برابر مکانیزم ماشه
لزوم خروج همزمان ازبرجام وNPT برای بازدارندگی
پژوهشگر مسائل سیاسی بر لزوم خروج همزمان از برجام و «NPT» به منظور بازدارندگی در برابر اقدام امریکا برای اعمال مکانیزم ماشه علیه کشورمان تاکید کرد.
آقای محمدصادق کوشکی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما با رد دیدگاه کسانی که اقدام امریکا در اعمال مکانیزم ماشه علیه کشورمان را غیر ممکن میدانند، گفت: افرادی که چنین استدلال میکنند فضای رفتارهای بین المللی را با فضای داخلی کشورها اشتباه میگیرند.
وی افزود: در داخل کشورها اگر قواعد و مقررات رعایت نشود اصطلاحاً قوه قاهره و برتری به نام دولت و حاکمیت وجود دارد که با متخلفان و پایمال کنندگان حقوق دیگران برخورد میکند، اما در فضای بین المللی فاقد چنین ساز و کاری هستیم.
آقای کوشکی اضافه کرد: در عرصه بین المللی قوه قاهرهای به عنوان ضمانت اجرا برای صیانت از حقوق کشورها وجود ندارد.
وی گفت: رفتار امریکاییها نیز در سالهای اخیر نشان داده است که نه فقط در خصوص ایران بلکه در قبال دیگر کشورها، صرفاً طبق منافع و امنیت ملی شان عمل کردند و بدون توجه به قواعد جهانی، حقوق بین المللی را به سادگی زیر پا گذاشتند.
این استاد دانشگاه افزود: موارد بسیار متعددی مانند نقض حق حاکمیت کشورها از جانب امریکاییها روی داده است.
آقای کوشکی گفت: در خصوص مکانیزم ماشه اهرم بازدارندهای از اقدام امریکا جلوگیری یا برای آن مزاحمت ایجاد کنند وجود ندارد و یگانه مانع استفاده از این مکانیزم این است که اعضای شورای امنيت به طور جدی وارد عرصه شوند.
وی افزود: در این مکانیزم پیش بینی شده است که وقتی یکی از اعضای برجام مدعی تخلف ایران از تعهداتش شود و ما را متهم کند ۴۵ روز بعد شش قطعنامه شورای امنیت علیه کشورمان در خصوص مسائل هستهای به طور خودکار فعال خواهد شد.
آقای کوشکی گفت: اینجا باید به این پرسش پاسخ داد که آیا دیگر اعضای شورای امنیت به ویژه اعضای دارای حق وتو وارد عمل خواهند شد یعنی این مسئله آنقدر برای آنان اهمیت دارد که مقابل امریکا و برای دفاع از ما وارد عمل شوند؟
وی افزود: آنچه در رأی گیری شورای امنیت درباره قطعنامه ضد ایرانی اتفاق افتاد این بود که چین و روسیه با آن مخالفت کردند و دیگر اعضا غیر از امریکا و دومینیکن به آن رأی ممتنع دادند.
این پژوهشگر مسائل سیاسی گفت: باید دید آیا دیگر اعضای شورای امنیت با توجه به این که امریکا از برجام خارج شده است و میخواهد از مکانیزم ماشه استفاده کند حاضر خواهند شد مقابل امریکا بایستند؟
آقای کوشکی افزود: هر چند این اقدام احتمال امریکایی خلاف قاعده است، اما آنان نشان دادند که وقتی منافع شان مطرح باشد منعی برای عبور از قواعد بین المللی نمیبینند.
وی در پاسخ به این پرسش که رأی مخالف چین و روسیه به قطعنامه ضد ایرانی اخیر امریکا میتواند نشانی از مخالفت دوباره آنان با اعمال مکانیزم ماشه باشد، تصریح کرد: این صرفاً یک احتمال است، زیرا در موضوع لغو تحریم تسلیحاتی ایران این امکان وجود داشت که با لغو این تحریمها آنان داوطلب فروش سلاح به ایران هستند که این برای آنان درآمد زاست.
این استاد دانشگاه افزود: این سبب نوعی همبستگی نظامی امنیتی میان ایران با ساختارهای مدنظر روسیه و چین میشود که برای آنان بسیار اهمیت دارد به ویژه آن که میتوانند در تجارت سلاح به ایران فعالیت کنند و سامانههای تسلیحاتی خود را به ما بفروشند.
آقای کوشکی گفت:، اما در ماجرای مکانیزم ماشه این که روسیه و چین حاضر باشند برای دفاع از کشورمان جلوی امریکا بایستند باید ببینیم چه جذابیتی برای آنان دارد یعنی اساساً دلیلی برای این کار است یا نه.
وی افزود: بر این اساس در واقع رأی مخالف چین و روسیه به قطعنامه ضد ایرانی اخیر، دفاع از منافع خودشان بود نه حق ایران.
آقای کوشکی گفت: در موضوع مکانیزم ماشه، جنس تنش بیشتر است و این که چین و روسیه بخواهند ترمز امریکا را بکشند و جلوی اجرای شش قطعنامهای را بگیرند که پیشتر خودشان در شورای امنیت به آن رأی دادند، احتمالش کمتر است.
این پژوهشگر مسائل سیاسی در پاسخ به این پرسش که برنامه همکاریهای ۲۵ ساله ایران و چین ضامن منافع دوجانبه است که در موضوع دفاع آنان از ایران در قضیه مکانیزم ماشه توجیه دارد، افزود: باید در نظر داشت که برنامههای همکاری ایران و چین هنوز تصویب نشده و صرفاً پیشنهاد است و باید دید آیا چینیها برای حفظ این برنامه حاضرند در برابر امریکا بایستند.
وی گفت: از طرف دیگر امریکا نشان داده است که در مواردی، بدون در نظر گرفتن موافقت شرکا یا رقبا اقدام به تحریمهای یک جانبه کرده است و علاوه بر تحریمهای شورای امنیت، امریکاییها به طور یک جانبه تحریمهایی علیه ما وضع کردند که حتی همین حالا روسیه، چین و دیگر کشورها به نوعی آن را رعایت میکنند.
آقای کوشکی افزود: این در حالی است که هیچ اجمالی بر این تحریمها نیست و ما از آن آسیب میبینیم.
این استاد دانشگاه گفت: در رویدادهای دیگری مانند حمله امریکا به عراق در سال ۲۰۰۳، کاخ سفید در عین مخالفت شورای امنیت و بدون جلب نظر این شورا به طور جدی به عراق حمله کردند.
وی تاکید کرد: به همین علت این که برخی با قاطعیت ادعا میکنند که امریکا موفق به اعمال مکانیزم ماشه علیه کشورمان نخواهد شد با واقعیات تطبیق ندارد.
آقای کوشکی در پاسخ به این پرسش که اقدام قاطع و پیش دستانه کشورمان در مقابله با اعمال مکانیزم ماشه علیه ما چه باید باشد؟ تصریح کرد: متأسفانه یکی از مشکلات اساسی و عیبهای جدی و وحشتناک برجام همین مکانیزم بود که بارها توضیح داده شد که با پذیرش آن به دست خودمان اهرم فشاری را علیه خود ایجاد کردیم و آن را به امریکا و متحدانش دادیم.
وی با تاکید بر لزوم خروج همزمان از برجام و معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای NPT به منظور بازدارندگی در برابر اقدام امریکا علیه کشورمان در اعمال مکانیزم ماشه افزود: حتی خروج یک جانبه از برجام در این باره بازدارندگی کافی ندارد و باید تهدید کنیم که در صورت اعمال این مکانیزم دلیلی بر ماندن ما در معاهده NPT وجود ندارد.
این پژوهشگر مسائل سیاسی بار دیگر تاکید کرد: باید اعلام کنیم به طور کامل از NPT خارج میشویم و به هیچ یک از تعهداتش عمل نخواهیم کرد و در عین حال کل تعهدات برجام را برای همیشه کنار میگذاریم که این اقدام تا حدودی میتواند بازدارندگی در برابر اقدام امریکاییها ایجاد کند.