دبیر ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: در آخرین دوره از انتخاب سرآمدان علمی در رشتههای مختلف در کشور، ۱۰۰ سرآمد علمی از ۱۹ شهر کشور انتخاب شدند.
وی درباره انتخاب سرآمدان علمی در هر رشته بر اساس معیارهای مختلف بیان کرد: فرآیند انتخاب که از میان برجستهترین محققان و استادان کشور انجام شده است و توسط فدراسیون سرآمدان علمی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری مدیریت میشود.
آقای کرمی گفت: تا پیش از این، در چهار دوره مختلف گذشته نیز فرایند انتخاب سرآمدان علمی در کشور انجام گرفته است. در پنجمین دوره انتخاب سرآمدان علمی، ۱۰۰ نفر از اعضای هیئتهای علمی دانشگاههای کشور به عنوان سرآمد علمی انتخاب شدند. این افراد از ۴۳ دانشگاه کشور و از ۱۶ استان مختلف بودند. البته نکته قابل تأمل این مسأله است که از ۱۰۰ نفر سرآمد علمی انتخاب شده در دوره پنجم ۶۲ نفر از دانشگاههای استان تهران بودند.
دبیر ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در ادامه گفت: برخی از امتیازاتی که به سرآمدان منتخب اعطاء میشود، شامل گرنتهای (کمکهای بلاعوض) پژوهشی، آزمایشگاهی و امتیاز جذب محقق پسادکتری است. در نهایت منتخبین پنجمین دوره سرآمدان علمی به دانشگاهها و موسسات آموزشی، پژوهشی معرفی شدند. پژوهانه نقدی اعطاء شده به سرآمدان علمی نیز رقمی در حدود ۲۵ تا ۱۵۰ میلیون تومان را شامل میشود. همچنین گرنت (کمک بلاعوض) خدمات شبکه آزمایشگاهی، عددی در حدود ۵ الی ۱۰ میلیون تومان را در برمیگیرد. حمایت جذب محقق پسادکتری نیز برای ۱ الی ۳ نفر، پرداخت میشود.
رییس مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ضمن تاکید بر حمایت همه جانبه معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری از محققینی که درصدد تولید علم و فناوری کاربردی و مورد نیاز کشور هستند، گفت: انتخابگری بر اساس ملاکهای علمی از پیشتعیین شده صورت گرفت. برای ایجاد شفافیت بیشتر برای انتخاب سرآمدان علمی نیاز به ارسال هیچ مدرکی نیست و فرایند انتخاب طبق آیین نامهها و بخشنامههای ابلاغی انجام میگیرد. ۱۰۰ منتخب نهایی این دوره از ۱۶ استان و ۱۹ شهر کشور برگزیده شدند. بعد از استان تهران، استانهای اصفهان (شهرهای اصفهان و کاشان) با ۹ سرآمد علمی و زنجان با ۸ سرآمد علمی در رتبههای بعدی قرار گرفتند.
مشاور رییس بنیاد ملی نخبگان افزود: همچنین دانشگاه صنعتی شریف با ۱۳ سرآمد علمی و کسب اعتبار علمی ۹۳۳۱ رتبه نخست را در میان موسسات علمی، پژوهشی کسب کرده است. تعداد ۹ نفر از سرآمدان علمی منتخب دانشگاه صنعتی شریف، از دانشکده فیزیک این دانشگاه بودهاند.
آقای کرمی همچنین بیان کرد: دانشگاههای تربیت مدرس و شهید بهشتی نیز در رتبههای دوم و سوم قرار گرفتهاند. همچنین سه دانشگاه لرستان، صنعتی نوشیروانی بابلسر و دانشگاه صنعتی اصفهان نیز در بین ۱۰ دانشگاه برتر قرار دارند. با توجه به نشریات برتر که بیشتر در حوزه علوم پایه بوده، ۷۰ نفر از سرآمدان علمی از رشتههای فیزیک و شیمی هستند. سایر رشتهها شامل ریاضی، بیوتکنولوژی، علوم شناختی، مهندسی انرژی، مهندسی مکانیک، مهندسی کامپیوتر و مهندسی کشاورزی هر کدام یک سرآمد علمی دارند.
رییس مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: هدف معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری از انتخاب سرآمدان علمی، بیش از هر چیز ارج نهادن به تلاشهای پژوهشی جهادگران عرصه علم در کشور است. تمام دستگاهها و نهادهای اجرایی کشور باید در همکاری با این معاونت، زمینه تکریم و همکاری بیشتر با محققان و پژوهشگران علمی برجسته کشور را فراهم کنند، این مسئله در تشویق و ترغیب جامعه علمی و پژوهشی کشور به توسعه فعالیتهای علمی و بومیسازی فناوریها و محصولات مورد نیاز کشور، موثر خواهد بود.