به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، کشور مالی که بخش گسترده آن بیابانی است در میان هفت کشور محاصره شده است و رود نیجر از آن عبور میکند. جمعیت ۲۰ میلیون نفری این کشور از بیست قومیت متفاوت تشکیل شده است که برخی از آنها با یکدیگر درگیرند.
این مستعمره سابق فرانسه که از سال ۱۹۶۰ استقلال یافت تا سال ۱۹۶۸ توسط مودیبو کیتا اداره میشد. در همان سال موسی ترائوره کودتا کرد و تا سال ۱۹۹۱ که سرنگون شد قدرت را در اختیار داشت. در سال ۱۹۹۲ آلفا عمر کوناره به عنوان نخستین رئیس جمهور دموکراتیک این کشور انتخاب شد.
ابراهیم بوبکر کیتا رئیس جمهور کنونی این کشور در سال ۲۰۱۳ در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد و در سال ۲۰۱۸ نیز بار دیگر در برابر سومایلا سیسه وزیر سابق دارایی و از مخالفانش در انتخابات پیروز شد. سومایلا سیسه پیش از انتخابات پارلمانی در اواخر ماه مارس توسط تروریستها ربوده شد.
از ماه ژوئن ائتلافی ناهمگن از مخالفان سیاسی شامل مقامات مذهبی و اعضای جامعه مدنی تشکیل شده است که با برپایی تظاهرات برکناری ابراهیم ابوبکرکیتا را خواستار بودند و وی را به مدیریت نادرست متهم میکردند.
از زمان استقلال، مالی شاهد موارد متعدد شورش الطوارق بود که چادرنشینان بربر صحرانشینی هستند که علیه سلطه سیاهان یکجانشین جنوب قیام میکنند. شورش ۱۹۹۰-۱۹۹۴ بیش از هزار کشته برجای گذاشت. در سال ۲۰۰۶، صدها تن از شورشیان سابق فعالیت را از سر گرفتند. حملات، عملیاتها و گروگان گیریهای متعددی تا سال ۲۰۰۹ رخ داد که به توافقهای صلح پایان داد
در سال ۲۰۱۲، شمال مالی هدف گروههای تروریستی مرتبط با القاعده قرار گرفت که درآنجا مرتکب خشونتهای بسیار شدند. با عملیات سروال که فرانسه در سال ۲۰۱۳ آغاز کرد تروریستها تا اندازهای از بین رفتند. این عملیات در سال ۲۰۱۴ با عملیات ضد تروریستی در ساحل موسوم به بارخان جایگزین شد. ماموریت سازمان ملل متحد در مالی موسوم به مینوسما هم از سال ۲۰۱۳ آغاز شد که یکی از مهمترین ماموریتهای سازمان ملل متحد محسوب میشود. از اواخر سال ۲۰۱۷ هم نیروهای ضد تروریستی گروه ۵ ساحل متشکل از موریتانی، مالی، نیجر، بورکینافاسو و چاد وارد عمل شدند. در ماههای اخیر ارتش فرانسه و نیروهای کشورهای گروه ۵ ساحل ماموریتهای خود را به ویژه در منطقهای موسوم به «سه مرز» میان مالی، نیجر و بورکینافاسو افزایش دادند.
پاریس مسئولیت از بین بردن دهها تن از تروریستها از جمله عبدالمالک دروکدال امیر القاعده در مغرب اسلامی را که از چهرههای سرشناس تروریسم در این منطقه طی ۲۰ سال گذشته است برعهده گرفته است. اما با وجود مداخلات خارجی، خشونتهای تروریستها ادامه دارد حتی به مرکز مالی و کشورهای همسایه مانند بورکینافاسو و نیجر کشیده شده است.
ظهور یک گروه تروریستی وابسته به القاعده به رهبری واعظ فولانی آماد کوفه که از میان فولانیها نیرو جذب میکند موجب شکل گیری چرخهای از حملات و واکنشها در میان فولانی عمدتا دامپرور و قبایل بامبارا و دوگون شده است که عمدتا کشاورز هستند.
مالی که تنوع اقتصادی ناچیزی دارد، نخستین تولید کننده پنبه در آفریقا و همچنین تولیدکننده بادام هندی است که در معرض نوسانات قیمت مواد اولیه قرار دارد. بنابر اعلام بانک جهانی تغییرات آب و هوایی برای کشاورزی و امنیت غذایی این کشور خطرناک است. این کشور همچنین چهارمین صادرکننده طلای جهان است
اما بنابر اعلام بانک جهانی بیش از ۴۰ درصد جمعیت این کشور با فقر مطلق رو به رو هستند. خدمات دولتی و شبکههای جادهای این کشور از بین رفته اند و امید به زندگی در این کشور ۵۹ سال است.
اواخر آوریل صندوق بین المللی پول که ۲۰۰.۴ میلیون دلار به این کشور وام داده است اعلام کرد تاثیر کووید ۱۹ به شدت به اقتصاد این کشور که پیش از این نیز تحت تاثیر اوضاع اجتماعی و امنیت با مشکلات زیادی رو به رو بود ضربه وارد کرد. بنابر اعلام صندوق بین المللی پول چشم انداز اقتصادی وخیمتر شده است و میزان رشد اقتصادی این کشور کمتر از یک درصد خواهد بود که موجب خواهد شد فقر و بیکاری باز هم افزایش یابد.
شهر تومبوکتو در شمال غربی مالی یکی از مراکز روشنفکری اسلامی بود. این شهر برای دهها هزار کتیبه معروف بود. آرامگاههای مسلمانان در این شهر که از سوی ساکنان آن مقدس شمرده میشدند توسط تروریستها تخریب شد، اما پس از آن توسط یونسکو بازسازی شد و در میان میراث بشری جهانی به ثبت رسید.