چند روز مانده تا عزای سید و سالار شهیدان علم ها برافراشته می شوند و شهر سیاهپوش می شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز خراسان شمالی ، چند روزی به عزای سید و سالارشهیدان نمانده ، احساس می کنم بغض گلویم را
شهر سیاهپوش حسین است
با نخستین نگاه انگار کسی می گوید می بینی شهر دارد رنگ و بوی محرم می گیرد ، پرچم های سیاه و سرخ بر در و دیوار جای جای بجنورد به چشم می خورد. از حجم پرچم های خیابان صفا و آستان مقدس امامزاده سیدعباس(ع) می فهمم که نزدیک مسجدی ، حسنیه ای و یا تکیه ای می شوم...
کنجکاو هستم تا وارد یکی از حسینیه ها شوم ، حسینیه محبان حسین(ع) در مسیر گزارشم قرار می گیرد . نگاهی به دیوارهای بیرونی و سر در حسینیه می کنم و بالای سردرش عبارات ؛ ان الحسین مصباح الهدی و سفینه النجاه را می بینم . در دل یا حسینی می گویم و وارد می شوم .
حسینیه ها به اقلام تشخیصی مجهزند
همان ابتدای ورود ، عاشقان مکتب حضرت امام حسین را می بینم که با رعایت کامل دستورالعمل های بهداشتی مشغول کارند . در
عشق حسین تعطیلی ندارد
وقتی پای سقای بی دست در میان است وهر کسی می خواهد نبودنش را در صحرای کربلا به گونه ای جبران کند و عرض ارادت کند ، این گونه پا به رکاب ارباب بی کفنش می شود.
وقتی مشاهداتم از حسینیه تمام می شود ، به سراغ یکی از جوانان می روم ، جوانی حدود 20 ساله خودش را اینگونه معرفی می کند : علی هستم دانشجوی سال دوم عمران در دانشگاه آزاد بجنورد ، می گوید: مانند هرسال در انتظار فرا رسیدن ماه عزای امام حسین بودیم ، هرچند ویروس کرونا محدودیت هایی را ایجاد کرده ، اما قرار نیست عزاداری را تعطیل کنیم ، ما حتما با رعایت دستورالعمل ها هیئت را از یک روز مانده به محرم راه می اندازیم . البته در فضای بسته حسینیه فقط سخنرانی خواهیم داشت آنهم با یک سوم جمعیت ، عزاداری و سینه زنی هم در فضای باز برگزار خواهیم کرد .
حسین 16 ساله هم که نامش را از روضه های حسینی انتخاب کرده اند می گوید : از کودکی در این تکایا قد کشیده است واینجا را دانشگاهی می داند برای هر آنچه که می خواهد بیاموزد.
از زبان حسین شنیدم که مشتاقانه در حال باز کردن پرچم های عزا بود : اوج همه دلدادگی ها در دهه محرم است و فرهنگ عاشورایی سالیان سال است که این بیرق ها را برافراشته نگه داشته است.
پیر و جوان اینجا پا در رکابند
حاج حیدر که گویا سال ها موذن مسجد هم هست می گوید : این حسینیه در هر شب از ۱۰ شب ابتدای محرم قریب به هزاران نفر را در قالب شام یا ناهار اطعام میکرد اما امسال تصمیم گرفته شده که همان مبلغی که صرف اطعام این ۱۰ شب میشده در قالب کارتهای هدیه ۳۰۰ هزار تومانی بین فقرا و مستمندان توزیع شود. از وی می پرسم محرم امسال را چطور می بینید . با همان چهره مهربان و با تبسمی بر لب می گوید دخترم ؛ این پرچم که زمین نمی ماند ، حالا هر کسی به نحوی ، امسال شک نکنید که هر خانه یک حسینیه برای مردم خواهد شد . من خودم تصمیم گرفته ام غیر از اینکه اینجا هستم ، پرچم عزای امام حسین رو هم از ابتدای محرم از بالکن منزلم اویزان کنم .
در گوشه ای از حسینیه پیرمردی توجه ام را جلب می کند با عصایی و دست های لرزان تلاش می کند ، گوشه ای از پارچه سیاه را نگه دارد تا هیئتی ها به دیوار نصب کنند . عجب صحنه نابی است ، راه و آرمان اربابم حسین چه کرده با دل عاشقانش ،بله اینجا همان سرزمین معروف باب الرضاست ، در باب الرضا هر کسی سهم و دین خود را به شهید کربلا به گونه ای ادا می کند.
سلامت عزاداران در اولویت است
برای اینکه گزارشم را تکمیل کنم از دفتر حجت الاسلام علی خادمی، مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان شمالی وقت مصاحبه می گیرم .
وی می گوید : موضوعی که در کنار همه این محدودیت ها و فاصله گذاری های اجتماعی به چشم می خورد این است که عشق حسین میان دل ها فاصله نمی اندازد و همه با رعایت توصیه ها،شهر را اماده عزا کرده اند.
هیئت های بزرگ و مداحان در شرایط کرونایی امسال محرم نقش برجسته ای دارند به همین خاطر پای صحبت های حاج اکبر علوی زاده سرپرست یکی از بزرگترین هیات عزارداری در استان نشستم : از 5 سالگی در دستگاه امام حسین خدمت می کنم و الان بیش از 60 سال است که این راه را ادامه می دهد و بدون اطعام دهی و دسته روی هم میشود عزای آقا را برگزار کنیم.
او می گوید آنچه که در این سالیان دراز از عزاداری ها و مکتب امام حسین آموخته ، این است که بدانیم امام حسین و یارانش چرا و چطور به شهادت رسیدند و پیام اصلی عاشورا ، حضرت امام حسین و یارانشان چه بود .
باب الرضا رتبه دوم کشور در موقوفات محرمی
در استان خراسان شمالی بیش از هزار و 400 هیئت مذهبی در ایام محرم عزادار امام حسین (ع) هستند .
وقتی به دنبال تحقیق این گزارش بودم ، گزارشی توجهم را جلب کرد ، اینکه خراسان شمالی دومین استان دارای موقوفات با نیت عزاداری امام حسین(ع) در کشور است و بر اساس آمار اعلام شده از سوی سازمان مرکزی 65 درصد از مجموع 5هزارو656 موقوفه استان با نیت عزاداری محرم وقف شده است واین نشان از عشق و ارادت مردم این خطه به شهیدان دشت بلا است.
به سراغ یکی از واقفین محرم در بجنورد هم می روم ، اقای یزدانی که مدال افتخار برادر شهید را دارد می گوید : برادرم یکی از واقفین امام حسین (ع)بود و من هم به تبع از راه برادرم امسال بخشی از درآمد خود را وقف تهیه ماسک وملزومات بهداشتی برای چندین هیات و تکایا در استان خواهم کرد تا عزاداران حسینی همچون سال های گذشته با شور وشعف حسینی در کنار یکدیگر مظلومیت امامشان را عزا بگیرند.
خراسان شمالی را باید رنگین کمان اقوام نامید طبق سنت دیرینه کوردها،ترک ها،تات ها و ترکمن های این خطه هر سال از شب اول تا دهم محرم سفره های نذورات و اطعام در مساجد وتکایا و محله دهای حاشیه نشین پهن می کردند ، اما امسال حتما همه نذورات اقوام مختلف با دستورالعمل های اعلام شده به هیئت ها توزیع خواهد شد .
این اقدام و این رویکرد مناسب با شرایط موجود اقتصادی قطعا برکت را به تکایا و خیمهگاههای حسینی روانه میکند و اطعام مهربانانه ایتام در شرایط بغرنج اقتصادی و شرایط سخت معیشتی میتواند باری را از دوش برخی خانوادهها بردارد و موجبات رضای خداوند سبحان را نیز فراهم آورد.
نویسنده: مرضیه احمدی
خانم احمدی نویسنده برجسته ای هستید واقعا دست مریزاد