حال ناخوش تولید کنندگان ۳ درصد سنگهای تزئینی دنیا
بی تدبیری ها علت عمده به وجود آمدن این حال ناخوش است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز لرستان، صنعت سنگ در این استان با وجود ظرفیتهای فراوان این روزهها حال و روز خوشی ندارد. نام صنعت سنگ ایران و بازار برخی سنگهای ساختمانی در جهان بانام لرستان پیوند خورده است به طوریکه این استان با معادن غنی ۲۷ درصد تولیدات این صنعت را در ایران و سه درصد تولیدات صنعت سنگ دنیا را در اختیار دارد.
وقتی حرف از صنعت سنگ به میان میآید به طورقطع هر کار بلدی در این حوزه لرستان را بهعنوان دارنده یکی از عظیمترین ذخایر سنگ دنیا معرفی خواهد کرد، استانی که سه درصد سنگ جهان را دارد، ولی همچنان این نام پرآوازه برای سفره مردم لرستان نان وآب نشده است.
لرستان با گنجینهای از سنگهای ساختمانی، بخصوص سنگهای تزئینی و نما در زمینه سرمایهگذاری به منظور فرآوری انواع سنگهای تزئینی، ساختمانی و مواد کانی غیرفلزی استانی مستعد است.
بیشتر معادن استان لرستان به سنگهای نما و تزئینی اختصاص دارد بهطوریکه با داشتن حدود یک چهارم ذخایر سنگهای تزئینی کشور حائز رتبه اول در این زمینه است و از انواع معادن این استان میتوان به سنگ گچ، سنگآهک، سنگ چینی، فرو سیلیس، فلدسپات، تالک، نمک و سنگ لاشه پالون اشاره کرد.
این صنعت اشتغالزا از سختیهای زیادی رنج میبرد، بیتوجهی به ارتقای صنعت سنگ، بهروزنشدن تجهیزات و امکانات، استفاده نکردن از حداکثر توان واحدهای سنگبری فعال، آلودگی زیستمحیطی، ضایعات صنعت سنگ، غفلت از فرآوری سنگ و خام فروشی موجب شده که صنعت سنگ لرستان همچنان روی پاشنه بیتدبیری بچرخد.
معضل خام فروشی درجایی که ۳ درصد سنگ دنیا را در اختیار دارد موجب شده تا نزدیک به ۶۰ درصد سنگ لرستان باقیمت پایین و بهصورت خام صادر و ارزشافزوده این صنعت نصیب غیربومیها و خارجیها شود.
صادرات سنگ لرستان به صورت خام بارها داد مسئولان این حوزه را هم در اورده است. عضو کانون سنگ ایران با اشاره به مشکلات واحدهای سنگ بری استان اظهار داشت: ضرورت دارد که تسهیلات لازم برای به روز رسانی تجهیزات اختصاص پیدا کند. مجید یاراحمدی با اشاره به ظرفیت اشتغالزایی واحدهای سنگ بری در استان عنوان کرد: مسئولان استان باید از سرمایه گذاران بومی برای ایجاد اشتغال حمایت کنند.
عضو کانون سنگ ایران در ادامه با اشاره به تعطیلی واحدهای سنگ بری لرستان بیان داشت: تحریمهای اقتصادی تنها ۳۰ درصد روی واحدهای سنگ بری مؤثر است و عمده مشکلات مربوط به صنعت سنگ، در استان حل میشود. یاراحمدی با بیان اینکه تنها ۲۰ واحد سنگ بری استان، صادراتی هستند افزود: سنگ خام ما از لرستان به استانهای دیگر ارسال میشود و سپس بعد از فرآوری دوباره به واحدهای سنگ بری ما ارائه میشود.
یاراحمدی با انتقاد از سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان به دلیل عدم حمایت از واحدهای سنگ بری استان، گفت: برای اینکه کسی بخواهد یک طرح توسعه بگیرد باید «هفت خوان رستم» را طی کند. علی آشتاب مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان نیز در این رابطه با بیان اینکه یکی از مواردی که در صنعت سنگ وجود دارد استهلاک تجهیزات و تکنولوژی کارخانجات است، اظهار داشت: همچنین فرآوری سنگ آن طور که باید کار به نحو احسن انجام نشده و تولیدات این حوزه جوابگوی نیاز بازار و مشتری نیست.
وی با اشاره به اینکه پنج واحد سنگ بری شهرستان دورود برای دریافت تسهیلات به روزرسانی تجهیزات به بانک معرفی شدهاند عنوان کرد: در جلسه کمیته فنی اشتغال روستایی این پنج واحد را مصوب کردیم. به گفته کارشناسان صنعت، معدن و تجارت، خام فروشی از آفات صنعت است و تنها در صورت فرآوری محصول شاهد رشد و ارز آوری خواهیم بود.
جمال مومیوند معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان نیز در این رابطه با بیان اینکه ۴۰۰ واحد سنگ بری در لرستان وجود دارد اظهار داشت: از این تعداد، حدود ۳۲۰ مورد فعال هستند، البته فعال بودن آنها به منزله تولید ۱۰۰ درصد نیست. وی ادامه داد: این واحدها با ظرفیت ۲۰ تا ۴۰ درصد فعالیت دارند.
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان خیلی از واحدهای سنگ بری لرستان عمری بین ۳۰ تا ۴۰ ساله دارند گفت: سیستم و خطوط واحدهای سنگ بری ما توان رقابت با بازارهای امروز را ندارند.
مومیوند با تاکید بر اینکه پرداخت تسهیلات ارزان قیمت برای به روز رسانی تجهیزات و تکنولوژی واحدهای سنگ بری، یک موضوع ملی است و تنها در اختیار استان نیست عنوان کرد: واحدهایی که نتوانستهاند این تسهیلات را دریافت کنند، یا بدهی گذشته دارند و یا بانکها وثایق آنها را قبول نمیکنند. بیشتر مشکلات پرداخت نشدن تسهیلات به سنگبریها به دلیل بروکراسی بانکی است. مشکلات مالیاتی و زیرساختی، تکنولوژی قدیمی، نبود سرمایه در گردش، سو مدیریتها، بی توجهی به صادرات و معرفی نشدن در بازارهای جهانی و… ازجمله مشکلات صنعت سنگ لرستان است، موضوعی که تا کنون عزم جدی برای رفع آنها از سوی مسئولان استان دیده نشده است.
رازانی مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی لرستان هم گفته: ۳۳ درصد کارخانههای صنعتی لرستان بخصوص واحدهای سنگبریها غیر فعال هستند و ۶۷ درصد باقی مانده با ظرفیت ۲۰ تا صد در صد فعالیت میکنند.
این در حالی است که بر اساس گزارشهای همکاران مرکز زنجان در خصوص خام فروشی سیمان، تنها ۴۰ درصد ظرفیت کارخانهها قبل از فرآوری سیمان استفاده شده و بعد از فرآوری به ۹۸ درصد رسیده است. با فرآوری محصول سودآوری محصول ۶ برابر خام فروشی بوده و زمینه صادرات به ۱۱ کشور تنها از شمال غرب کشور فراهم شده است و در کنار آن شرکتهای دانش بنیان به تولید ۱۲ محصول از سیمان دست یافته و جهش تولید بزرگ و اشتغالزایی موثری بوجود آورده اند. این مثال در مورد سنگ لرستان نیز صادق است و میتوان با فرآوری، به سود آوری، صادرات و جهش تولید رسید.
نویسنده: خانم مهناز رحمانی مهر ویراستار: علی مرادی کاکاوندی