شاخص کل بورس در ابتدای معاملات با افت ۷۲ هزار واحدی به عدد یک میلیون و ۹۰۲ هزار واحد رسید.
در بازار فرابورس نیز، شاخص با افت ۵۷۵ واحدی به عدد ۱۹ هزار و ۹۰۵ واحد رسید و نمادهای مارون، کگهر، ذوب و شگویا بیشترین تاثیر را در افت شاخص داشت.
گفتنی است؛ برخی از نمادها در نیمه دوم بازار (۱۲ و نیم به بعد) داد و ستد میشوند.
در رابطه با افت شاخص بورس طی روزهای اخیر نکات ذیل قابل توجه است
1- در حال حاضر فروش سهام عدالت توسط کارگزاری ها و بانکها انجام می شود و در این خصوص قبلا موافقت سهام دار عدالت برای فروش سهام به هر قیمتی، توسط کارگزاری و بانک اخذ شده است. با چنین روشی قطعا آنکه بیشترین ضرر را متحمل می شود سهامداری است که به پول فروش سهام بیشترین نیاز را دارد چرا که اگر نیاز نداشت اقدام به فروش سهام با ارزش عدالت در این شرایط تورمی نمی کرد.
2- کارگزاری و بانک با فروش سهام عدالت نسبت به برداشت کارمزد خود اقدام می کند و کاری به قیمت فروش در مقادیر بالا یا کف قیمتی ندارد و این ضرر بیشتر سهامدار را در پی دارد.
3- فروش یک جای مقادیر زیادی از سهام عدالت طی روزهای اخیر موجب قرمز پوش شدن بازار بورس شده است و از این بابت باید بررسی شود که چه کسانی متضرر می شوند و چه کسانی ممکن است سود ببرند.
4- به احتمال زیاد با پایین آمدن قیمت سهام یکی از نهادهایی که ممکن است سود ببرد بانکها هستند. بانکها اگر بورس سقوط کند یکی از اهداف سرمایه فراری از بورس خواهند بود و این برای بانک مفید است.
5-اگر بورس هم سقوط نکند باز هم بانکها با امکان خرید سهام ارزان شده بیشترین منفعت را خواهند داشت.
6- اما آنکه بیشترین ضرر را متحمل خواهد شد اول از همه سهامداران و مردمی هستند که به دولت و بازار سرمایه اعتماد کرده بودند و بعد بیشترین ضرر متوجه دولت خواهد شد. چون هم امکان فروش سهام دولتی مانند ای تی اف را از دست خواهد داد و علاوه بر آن فرار سرمایه از بورس و هدایت آن به بازار های موازی موجب افزایش نقدینگی و تورم افسار گسیخته خواهد شد.
با تشکر فراوان از توجه شما
محمد کاظمی